• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Uwielbiam takie improwizowane na szybko wycieczki na które zabierają mnie nasze dzieci, miłe że pamiętają o starym człowieku, dodatkowo, zawsze istniej jakiś element zaskoczenia ze strony mojego potomka, który pokazuje mi wszystko co uważa za ciekawe, jestem mu za to wdzięczny i kocham go.
Ozorków zlot amerykańskich samochodów, łał jedziemy żabcia do Kolonii Karnej bo dziewczynkę, my w świat, po drodze mijamy piękny czerwony typowy amerykański krążownik z lat 60-70 nie robię zdjęć bo pewnie jedzie do Ozorkowa, już się cieszę.
Po drodze staram się robić zdjęcia upadku tramwaju do Ozorkowa, czyli puste słupy i znikające w trawie i zaroślach torowisko.
Widok dla mnie smutny, bo już wiem że nigdy nie pojadę do Ozorkowa tramwajem.

DSC_0717.JPG

Jakby czekał na podróżnych i tramwaj.

DSC_0719.JPG

Wreszcie elita Zgierza ma gdzie swoje merole parkować.

DSC_0721.JPG

Mijamy zajazd "Leon" stoją na parkingu samochody, a jakże amerykańskie ale nowe i trywialnie popularne, wręcz salonowe, żadnego starego z duszą, nic to się okaże.

Wiem będziecie zawiedzeni częścią samochodową, My też byliśmy, zwłaszcza Simeon moja kopia.

Najpopularniejsze były wozy policyjne i nieudolnie przebrani za policjantów rodzimy amerykanofile, oraz samochód z Nevady pod Tomaszowem Mazowieckim no ten był trochę nietypowy i raczej do użytkowania nie na pokaz.

DSC_0749.JPG

DSC_0751.JPG

Ludzi, zatrzęsienie, chyba się w tym Ozorkowie mnożą na potęgę, no bo z czegoś żyć trzeba przemysłu prawie wcale, tłuste Karyny , gromada Sebiksów w narodowym przykucu w czapce wpierdolce i z sakwą prawilności, zauważyliście jak oni palą teraz papierosy, jak czerownoarmiści w okopie chowając peta w dłoni żeby pełowski snajper ich nie zauważył, do tego Brajanki, Dżesiki i Kejwinów kilku, oczywiście byli też normalni ludzie, ale w mniejszości, na ławce siedziała Pani i to chyba był okaz najładniejszy na tej imprezie, nie dąłem rady zrobić jej zdjęcia bo się na mnie patrzyła.

Najciekawszym samochodem na tej imprezie był ...
Trabant z felgami a AliEkspress.

DSC_0745.JPG

Na tylnej półce Pan miał małą wystawę modeli i dwa pieski z kiwającą się główką.

DSC_0746.JPG

Reasumując najciekawszą rzeczą na rynku była ... pompa.

DSC_0722.JPG

Rodzinna fotografia , do zdjęcia zdjęliśmy maseczki, prócz nas miał ja tylko Pan z Trabanta, Ozorków oficjalnie ogłaszam strefą bez wirusa.

DSC_0728.JPG

Szkoda mi było dzieci, były wyraźnie zawiedzione, no to pojedziemy na stację tam przynajmniej nie ma tłumów.
W peronach sieciowy.

DSC_0752.JPG

A w rozkładzie same autobusy, ciekawe czy kiedyś będzie można pojechać do Kutna jak człowiek, pociągiem.

DSC_0756-crop.JPG

Na stacji nowe perony zagrodzone taśmą a wokół bałagan i chaos jak to przy robocie.

DSC_0757.JPG

Sterty zdemontowanych szyn.

DSC_0758.JPG

I takie dzikie kupki.

DSC_0759.JPG

Następny żółty pociąg.

DSC_0760.JPG

I to co zostało z rampy.

DSC_0761.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
DSC_0765.JPG

DSC_0766.JPG

DSC_0768 (2).JPG

Znalazłem kilka cech, bez szału, one tu były przed remontem, choć tej nigdy nie widziałem tutaj, pokazuję tu bo do wątku o szynach mało kto zagląda zresztą podobnie jak i tu, a nie chce mi się kilka razy tego samego pokazywać.
Huta Pokój 1937 rok.

DSC_0769-crop.JPG

Azovstal, takich tu w Łęczycy było mnóstwo własnie z 1977 roku różniły się tylko miesiącem produkcji.

DSC_0770 (2)-crop.JPG

Huta Katowice, tez w tym rejonie popularna cecha też z tego 1979 roku.

DSC_0771-crop.JPG

Kikutek lampy na wieży ciśnień.

DSC_0772.JPG

Coraz bardziej popadający w ruinę budynek dworca.

DSC_0773.JPG

W Łęczycy ładnie wyremontowany i używany, tu raczej dominuje niemoc, czy naprawdę nie można coś z tym zrobić, muzeum,izba tradycji, burdel cokolwiek.
Ach Ci turyści, zaparkują samochód i nawet człowiek nie może zrobić zdjęcia porządnego.

DSC_0776.JPG

Wąski tor w stronę Krośniewic.

DSC_0775.JPG

I w stronę Ozorkowa Miasta.

DSC_0774.JPG

Na stacji tor widoczny, dalej już niekoniecznie, czy grupa silna działająca tu już nie działa.
Wracamy, kilka fotek smętnie wyglądających słupów ze zwisającymi wieszakami od sieci trakcyjnej.

DSC_0777-crop.JPG

DSC_0778.JPG

Tu było tor, no jest tylko ukryty.

DSC_0779.JPG

Już w granicach Zgierza miasta słynącego ze Zgierskiej Fabryki Fachowców i najlepszych kierowców IV RP coś co mnie wprawiło w zdumienie, minęły trzy lata ponad trzy od czasu zawieszenia kursowania tramwai do Ozorkowa, linia ulega destrukcji i zapomnieniu a "semafory" ciągle działają ten pokazuje wolną drogę dla tramwai jadących do Łodzi, obok na przejściu dla pieszych drugi wyświetlający sygnał stop dla pieszych, za późno go dostrzegłem nie zdążyłem cyknąć fotki, ale wrócę tu.

DSC_0781-crop.JPG

Ulica Łęczycka w Zgierzu.

DSC_0782.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
No dobrze ale po co w nią skręciliśmy, do domciu raczej prosto.
Otóż "młody" znalazł na mapach satelitarnych tory i chciał mi okazać gdzie były, śladu nie ma, ale wzruszył mnie, jeżdzimy trochęo przemysłowej części miasta z jeżykiem w herbie.
Budynek który mi się spodobał.

DSC_0783.JPG

Dojechaliśmy do ...

DSC_0788.JPG

Po obu stronach ulicy osłony przejazdu z szyn wąskotorowych tak zapaćkanych farbą i brudem że nie mogłem jednoznacznie stwierdzić czy były cechy czy nie.

DSC_0784-crop.JPG

DSC_0787-crop.JPG

Widok przez kraty na plac ładunkowy.

DSC_0785.JPG

I w stronę stacji, trzeba się pofatygować i zwiedzić tę bocznicę póki jest.

DSC_0790.JPG

Znana cecha.

DSC_0789-crop.JPG

Obok placu miejsce nieomal magiczne, wrakowisko, ale jakie.

DSC_0791.JPG

DSC_0792.JPG

Krętymi drogami wracamy do Łodzi, jadąc nieznaną trasą można zobaczyć wiele ciekawych rzeczy, jak choćby grupę domów na ul. 11-ego Listopada w Łodzi pochodzącymi tak na oko z okresu okupacji lu wcześniejszego, jest temat, jest coś co ciekawi i intryguje.
Wstępujemy na chwilę do marketu "Jula" i tu na parkingu wreszcie jakiś amerykański samochód, takich oczekiwałem a nie seryjnych Hummerów i to pewnie w Chinach produkowanych.

DSC_0793-crop.JPG

Obok nasz zabytek motoryzacji.

DSC_0794.JPG

I to koniec, było super.

Dziękuję za uwagę.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Paweł, czytam twoje relacje z przyjemnością. Pozdrowienia dla Symeona za fantazję i serce dla Ojca.
Jesteś Michale jak zwykle niezwykle szczodry w pochwałach, dziękuję, i za pozdrowienia dla "młodego".

Jeszcze się Wam pochwalę jednym z prezentów które dostałem od dzieci na urodziny.

P1280061-crop.JPG

Teraz mam nielichy problem gdzie pojechać, tyle pomysłów.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.466 7 0
Dzięki Paweł. To bardzo zacne kiedy dzieci myślą o swoich rodzicielach i ich szanują.
Ukłony dla całej twojej Familii (zapomniałem o paniach - pardon).
Pamiętam podobny, choć nieco bardziej kameralny festyn w Lutomiersku, w sierpniu 2013 roku. Były tramwaje, ikarus, duże fiaty, polonezy, maluchy, warszawy i syrenki.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Z nowych wieści podobno ma być oddana linia tramwajowa do Zgierza na te święta, może i będzie, ale o Ozorkowie nic nie słychać, ot tak, jedna z nielicznych atrakcji w tym rejonie i zniknęła, podobnie jak do Lutomierska, cóż są widać ważniejsze sprawy, jak choćby podwyżki dla tych pasożytów, żerujących na naszej krwawicy, no ale im te pieniądze się po prostu należą.
Chyba się wybiorę jeszcze w sierpniu do Ozorkowa i przejdę sobie trasą tramwaju, do Zgierza.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Krzywe i niewyraźne budzące się do życia Chojny.

DSC_0001.JPG

Maciek "Magic" narzeka na swój Olsztyn, przeprowadź się druhu do Łodzi na Chojny, tu jest zatrzęsienie, pociągów ŁKA z małymi wyjątkami oczywiście.

DSC_0002.JPG

EP07-388

DSC_0006.JPG

Jako że jestem przesądny, a żadnego "towaru" ani widu ani słychu, trzeba wybrać inną wróżbę zwiastującą udany dzień, padło na niebieski samochodzik.

DSC_0007-crop.JPG

Mój pociąg przyjechał opóźniony o 11 minut, masakra, ale to Polska przecież, dojechałem szczęśliwie na Widzew, biegnę do kasy kolejka jak cholera dwie kasy, kolejne brawa, moja kolej, właśnie wchodzi do budynku Piotrek, kupujemy bilety i na peron bo coś si,ę tam zieleni.

EP07-338

DSC_0009.JPG

No może nie będzie tak źle, podjeżdża nasz pociąg do stolycy a jakże, ale tym razem nie do końca nas powiodą kręte drogi.

DSC_0014-crop.JPG

Jedziemy mijamy "bohomaz" stacyjny w Rogowie i inne mniejsze lub większe zjawiska, przez okno łapiemy różowe cudo.

DSC_0019-crop.JPG

I docieramy do początku naszej drogi czyli do "stacji" a raczej p.o. Skierniewice Rawka.

DSC_0022.JPG

Ekran kostka bezduszne nijakie, nowoczesne, kto zapamięta.
Dawniej było tak.

1221914737-1.jpg

Już podczas modernizacji na przejściu po lewej słupki z szyn, dziś nie ma po nich śladu.

1304343608-1.jpg

Pociąg odjeżdża a my zaczynamy naszą podróż do ....

CDN

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Zanim wyruszymy po niezbędnej wizycie w sklepiku rozglądamy się dookoła, jest kilka szyn.
A to w furtce, a to w podmurówce, a nawet w bramach, o płotach nie wspominając.

DSC_0023.JPG

DSC_0024.JPG

DSC_0030.JPG

Dwie z wytwórni Алекс-сталь, Уфа z bramy.

DSC_0025-crop.JPG

DSC_0026-crop.JPG

Trochę niewidoczna ОБ. Р. ПР.-143. - Общество "Русский Провиданс"-Мариуполь.

DSC_0027-crop.JPG

НОВ. РОС. ОБЩ.- Новороссийское Общество.

DSC_0031-crop.JPG

I jedna z Huty Kościuszko, kiepskie zdjęcie po stałem na palcach i próbowałem coś uchwycić za płotem.

DSC_0033-crop.JPG

Tablica na budynku, ledwie widoczna, ale kolejowa.

DSC_0028.JPG

Ciekawostka, całkiem nowe te stare samochody.

DSC_0032.JPG

Brama która nam się spodobała.

DSC_0029.JPG

Zakupy zrobione maszerujemy, mała mapka A skupisko szyn, B skrzyżowanie drogi z linia kolejową S-Ł, most na rzece Rawce, D plaża.

1-crop.jpg

Most.

DSC_0034.JPG

W tym miejscu Rawka pięknie wije się wśród lasów i pół.

DSC_0035.JPG

Widok z mostku dla zakochanych na most kolejowy.

DSC_0036.JPG

I "plaża" o której wspominałem, niedzielne miejsce odpoczynku miejscowych i przyjezdnych amantów i ich wybranek.

DSC_0037.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Jest ciepło, nawet gorąco, raz świeci słonko, a raz nie, coś wisi w powietrzu, idzie nam się dobrze, mimo iż droga nas nie rozpieszcza, zmieniamy często stronę, a w pewnym momencie będziemy zmuszeni iść po torach ze względu na rozlewiska po obu stronach, ale to za chwilę.
Widok na most i tory, jeden jak widać jest trochę bardziej zaniedbany.

DSC_0039.JPG

Nasza droga.

DSC_0040.JPG

Hm:niepewny:.

DSC_0041.JPG

Czasami idziemy jak po promenadzie.

DSC_0042.JPG

Wszędzie walają się resztki starej nawierzchni, znajdujemy podkładkę próbujemy odczytać cechę, no ale oczy już nie te.

DSC_0045.JPG

Resztki posterunku odstępowego Kamion.

DSC_0046.JPG

DSC_0049.JPG

DSC_0050.JPG

"Perła" królową jest.

DSC_0047.JPG

Obok budynek mieszkalny o niewątpliwie kolejowym charakterze.

DSC_0048.JPG

Tak się zastanawiam ich są tańsze czy jak, wstajemy z kolan a szyny bierzemy ichnie.

DSC_0051.JPG

Dziewięć kilometrów od Skierniewic.

DSC_0053.JPG

Tu gdzieś był przejazd.

DSC_0054.JPG

Piotrek miał rację, znalazł resztki brukowanego przejazdu, dawniej był na wyższym poziomie niż dzisiejszy tor.

DSC_0055.JPG

Zaciągnął mnie do lasu, a tam artefakt.

DSC_0056.JPG

Piękna nowa tablica i znak, a już wszyscy dawno zapomnieli o przejeździe.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Podobno jesteśmy na granicy województw, tak jest w łódzkim.

DSC_0057.JPG

A tak w mazowieckim, no wstyd Panowie po prostu wstyd.

DSC_0058.JPG

Nawet woda u Was taka jakby mętna.

DSC_0059.JPG

Od tego miejsca szlim torami, kręcąc głowami w te i we te, bezustannie coby bohaterem kroniki wypadków nie zostać.
I nagle słyszymy trąbkę a potem ło matulu pierwszy pociąg i to prawdziwy nie jakieś plasticzane gówienko.

Skoda 182 048-9

DSC_0062-crop.JPG

Nagle rząd latarni i archaiczne perony, przystanek osobowy Długokąty jak się okazuje, widok od Skierniewic.

DSC_0064.JPG

W lepszym oświetleniu od strony przejazdu.

DSC_0075.JPG

Budowa peronu.

DSC_0065.JPG

I ET22-1046 w "peronach".

DSC_0070-crop.JPG

Kilka takich cylindrów znaleźliśmy z kawałkiem metalu na czubku, czy ktoś wie do czego mógł służyć, przypuszczamy ze może to taka oszczędnościowa niweleta.

DSC_0076.JPG

Mimo iż na zdjęciu tego nie widać ten słup podtrzymujący sieć trakcyjną był znacznie pochylony, ale geniusz ludzki i sprawne ręce co ustabilizowały, drugim słupem, majstersztyk.

DSC_0077.JPG

Znak "Stop" ale jak to, no tak to, tu też był przejazd.

DSC_0078.JPG

Resztki bruku.

DSC_0079.JPG

Kolejny prawdziwy pociąg.
ET22-1059

DSC_0086.JPG

Sarenki, jedyne które nam się udało "schwytać".

DSC_0089-crop.JPG

Połączenie starego i nowszego, idealny temat na makietę.

DSC_0090.JPG

CDN.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Wróćmy na chwilę na przejazd, taki zbieg okoliczności, duży i mniejszy.
Kierowca większego aż przystanął i spytał czemu robimy zdjęcia, chyba nasza odpowiedź go nie zadowoliła.

DSC_0092.JPG

W tym kierowca "dziadek" na oko dwadzieścia do setki, pomachał na ręką

DSC_0095.JPG

Podjechał Traxx.

DSC_0099.JPG

A ten wagon mi się spodobał, zupełnie taki niebieski jak samochodzik na Chojnach.

DSC_0104.JPG

Powoli docieramy do celu, pierwsze żeberko ochronne na wlocie bocznicy do składu węgla.

DSC_0105.JPG

Po drugiej stronie toru akcja żniwna w toku, Piter przechodzi aby udokumentować dzieło naszych inżynierów i robotników.
Wielokrotnie byłem świadkiem zadawanego pytania w różnych odmianach, "skąd masz takie foty" no to takie proste, trzeba ruszyć d*** z domu, uzbroić się w cierpliwość i ciekawość świata i pstrykać, co w dobie "cyfrówek" jest tak łatwe jak nigdy, a zwłaszcza gdy na drogim negatywie można było zrobić 36 a jak się umiało założyć odpowiednio film jak choćby w Zenicie to i 39 zdjęć, jak mawiał poeta "wszystko jest poezja" tak każde zdjęcie to już historia, dokument, świadectwo.

DSC_0796.JPG

DSC_0836.JPG

Puszcza Maryjańska oto cel naszej wycieczki.
Jak to było w 2009 roku, zielono a potem już czarno.

1-crop.jpg

2-crop.jpg

Obok wjazdu do składu węgla stoi Vectron.

DSC_0108.JPG

Brama wjazdowa i tor na terenie składu fotka ponad płotem, jak zwykle krzywa.

DSC_0109.JPG

DSC_0110.JPG

Bezimienna nastawnia.

DSC_0111.JPG

Idziemy wzdłuż płotu, kilka minut.

DSC_0112.JPG

Wyjazd lub może wjazd na skład i żeberko ochronne po drugiej stronie, w tle widać budynek stacyjny.

DSC_0116.JPG

Na międzytorzu znak na słupku z szyny, a na szynie cecha.

О.Г.З ale nie jest to jak niedawno błędnie podałem Орджоникидзевсий Государственный Завод-№ 13 mieszczący się w Энакиево, taką nazwę nosił ten zakład dużo później z tego czasu cecha pozostaje niezidentyfikowana, może ktoś wie, się podzieli.

DSC_0115.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Ukres przykręcony śrubką.

DSC_0117.JPG

Wskaźnik Z1

DSC_0118-crop.JPG

DSC_0124.JPG

Stacja absolutnie mnie zauroczyła prosty nieskomplikowany układ ładny budynek, gdybym był modelarzem zbudowałbym sobie makietę odzwierciedlającą tę stację.
Kilka zdjęć budynku stacyjnego i artefaktów.

DSC_0125.JPG

DSC_0129.JPG

DSC_0131.JPG

DSC_0132.JPG

Już nie emaliowane, ale tez ładne.

DSC_0133.JPG

DSC_0130.JPG

Tablica ze skrótem nazwy z nastawni.

DSC_0134.JPG

Kwietniki dla wujka Hugwy.;)

DSC_0126.JPG

DSC_0135.JPG

Tablice z nazwą stacji na budynku i peronie.

DSC_0127.JPG

DSC_0128.JPG

Jeszcze jedna fotka budynku od podjazdu.

DSC_0137.JPG

Idziemy w stronę wiaduktu, niestety po torach bo droga jest dość długa, a nie marnujemy sił na pierdoły.
Lewy tor w okolicach mostu na Rawce zaniedbany tu praktycznie nie jest widoczny.

DSC_0138.JPG

W małym budyneczku mijanym przez nas dwóch niewolników coś dłubało przy fundamentach, nadzorca pilnujący ich zwrócił nam uwagę że idziemy po torach bez kamizelki, tak ma rację, jest to naganne, ale sam łoś jeden gdy byliśmy jeszcze na peronie łaził po torach bez kamizelki, ot dwoistość podejścia do tematu jak w ****izji.
I tak doszliśmy do wiaduktu, i tam nastąpił koniec naszej sielanki, ale o sprzysiężonych siłach natury w następnym odcinku.