• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Przed naszym wyjazdem do Niekłania miało miejsce pewne wydarzenie z którym związany był nasz wyjazd, zaraza odpuściła nasz kraj, wszystko odblokowane maski z twarzy hulaj dusza piekła nie ma.
Gwoli ścisłości dodam oboje jesteśmy już zaszczepieni i w miejscach publicznych, obsesyjnie nosimy maseczki, ot naiwniacy bez wiary w cudowną moc modlitwy i kadzideł.
Jedziemy, ale gdzie, tajemnica, znaczy wszyscy prócz mnie wiedzieli, no to w drogę.

DSC_0001.JPG

Ruch na S6 nielichy, ale tylko w tamtą stronę, tyle że za kilka dni to będzie nasza strona.:niepewny:

DSC_0002.JPG

Zgaduję po drodze gdzie możemy jechać, ale nawigacja prowadzi nas tak że wymiękam, śledzę tylko czy nie ma jakiejś stacji w pobliżu, no i zbliżamy się do Szepietowa.
A tu rewolucja od jednego końca do drugiego, tu sobie możecie zobaczyć jak wyglądała stacja dawniej.

https://semaforek.kolej.org.pl/wiki/index.php?title=Szepietowo

A tak w maju wyglądała.

DSC_0004.JPG

DSC_0005.JPG

DSC_0007.JPG

DSC_0008.JPG

Te same budynki bez płotu.
Niewiadomego przeznaczenia, ale z pewnością kolejowy oraz budynek stacyjny.

DSC_0011.JPG

DSC_0012.JPG

Tak wyglądał budynek stacji w 1917 roku, zburzony w 1939.

Dworzec_kolejowy_1013572_Fotopolska-Eu.jpg

Niby nie jeżdżą.

DSC_0006.JPG

A jednak jeżdżą.

DSC_0010.JPG

Na skwerku w charakterze pomnika 409 Da-39 na szynach, sprawdzam, cech nie ma.

DSC_0003.JPG

Tatu, tatu chodź po zaczyna padać, zmoknie mi futerko.

DSC_0013.JPG

No żeby tylko padało, chwilami ocieraczki nie nadążają, taki ci deszcz.

DSC_0014.JPG

Przestaję zgadywać, oddaję się słodkiej niepewności.
Jak myślicie gdzie jechaliśmy.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Nawet jak zobaczyłem tablice z nazwa miejscowości, Hajnówka, to moja wrodzona bystrość nie pozwoliła mi dostrzec celu podróży.
Ale a to jaką miałem niespodziankę, prezent urodzinowy, no wzruszyłem się niesamowicie.

DSC_0030.JPG

Cisza, spokój, śniadanie na świeżym powietrzu, śpiew ptaków, absolutny brak Karyn i Sebiksów, Brajanków i Dżesik, prawdziwy odpoczynek.
I to wszystko dla mnie, mogłem sobie szukać cech, mogłem łazić po torach, chyba pierwszy raz no nie jak kończyłem pięćdziesiąt lat też była niespodzianka, więc drugi byłem najważniejszy, jednocześnie zakłopotany i oszołomiony.

Kilka fotek ze stacji.

DSC_0025.JPG

W celach poznawczych jedną noc spędziliśmy w wieży ciśnień.
Resztę naszego pobytu spędziliśmy w salonkach.
Mieszkaliśmy w tej ostatniej.

DSC_0245.JPG

Początkowo Balbina nie radziła sobie z jakże stylowymi schodami, potem śmigała jak sarenka.

DSC_0018.JPG

Dziewczyny czekają na mnie.

DSC_0023.JPG

DSC_0038.JPG

DSC_0026.JPG

Biegające szczęście.

DSC_0035.JPG

Moja opowieść będzie składała się z krótkich epizodów, odwiedziliśmy stację Białowieża Pałac, głównie w poszukiwaniu cech na szynach, tu byłem trochę zawiedziony, mało co widać ale kilka znalazłem, raczej współczesnych.

DSC_0039.JPG

DSC_0048.JPG

DSC_0049.JPG

DSC_0055.JPG

Wystawa zdjęć, z epoki, dwa z nich z motywem kolejowym.

DSC_0057-crop.JPG

DSC_0058-crop.JPG

Ogród utrzymany wzorcowo, cały teren ogrodzony i strzeżony, jest i kasa, statuetki zwierząt z okolic, jak widać Balbinie Ryś nie przypadł do gustu, a może siego po prostu bała.

DSC_0042.JPG

A wszystkiego strzeże groźny smok Białowieski.

DSC_0060.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Gdziekolwiek nie jesteśmy staramy się zobaczyć jak najwięcej, żelaznym punktem naszych wojaży jest zwiedzanie skansenów, z dwóch powodów, porównujemy sobie ich ofertę, i po prostu to lubimy, no i do skansenów wpuszczają psy, a to jest dla nas bardzo ważne.
Jeden zaliczyliśmy w Białowieży, aby Was nie zanudzać dwie fotki.

DSC_0096.JPG

Uwielbiam drewniane budownictwo, zwłaszcza cerkwie.

DSC_0102.JPG

Po wyjściu zobaczyliśmy prawdziwego konia i to w dwóch egzemplarzach.

DSC_0104.JPG

W miejscowości Budy znaleźliśmy prywatny niewielki skansen, cena symboliczna klucz po zwiedzeniu zostawia się w kapliczce.

DSC_0142.JPG

DSC_0140.JPG

Podczas zwiedzania takowych popisuję się zazwyczaj przed ukochaną moją erudycją i znajomością akcesoriów wiejskich, raz w Nowym Dworze Gdańskim, tu po raz drugi nie wiedziałem do czego służy to co zobaczyłem, myślę że może chodzi o pomoc w wyciąganiu sagana z pieca, ale głowy nie położę.

Widły na kółkach i bez kółek.

DSC_0112.JPG

W sieni stały dwie wagi szalkowe.

DSC_0116.JPG

DSC_0117.JPG

Tu kilka słów o wytwórcy pierwszej z nich.

http://members.upcpoczta.pl/z.kwiatkowski99/polska.html

Bardzo krótki epizod z normalnotorową częścią Hajnówki.
Na granicy zawału i innych uszkodzeń, przez chaszcze i rów, biegnę aby zrobić zdjęcie ST44-1266

DSC_0188.JPG

Od naszego ostatniego tu pobytu, zmieniła się odrobinę elewacja budynku dworcowego, zamkniętego z powodu totalnego remontu.

DSC_0189.JPG

Wszystko jest już nowe, śliczne i ach och.
Nawet okolice odwiedził James Bond SA 108-007

DSC_0190.JPG

Lokalny bunkier przeciwatomowy, może się przydać jak powstaną elektrownie atomowe w naszym kraju.;)

DSC_0191.JPG

I ściana jaką chciałbym mieć.

DSC_0192.JPG

Ciąg dalszy tej chaotycznej opowieści nastąpi niebawem.

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Trochę o kolei której nie ma, znaczy tory są i nawet jeżdżą drezyny, czyli fragment linii kolejowej nr 52.

Zaczynamy od strony Hajnówki, Nieznany Bór.

NB 1.JPG

NB2.JPG

Dojazd od głównej drogi.

6.JPG

Żeberko ochronne i kozioł oporowy bocznicy do JW widok w stronę Białowieży.

7.JPG

Zwrotnik.

8.JPG

Widok w stronę Hajnówki na wiatę i peron.

9.JPG

10.JPG

W głębi widać wiadukt nad linią kolejki wąskotorowej z Hajnówki do Topiła.
I ten sam wiadukt od strony Hajnówki.

10b.JPG

Wiadukt kolejowy i drogowy.

10a.JPG

Następny przystanek niegdyś stacja Czerlonka.

CZ1.JPG

W stronę Hajnówki

1.JPG

I w stronę Białowieży.

2.JPG

Bardzo długi zarośnięty peron.

3.JPG

4.JPG

Tu gdzieś stał budynek stacji, po lewej stronie drewnianego budynku być może stacyjna toaleta.

5.JPG

A tak wygląda przeniesiony do Hajnówki budynek stacyjny.

5a.jpg

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Czerlonka w czasach znienawidzonej komuny.

Przystanek_Kolejowy_Czerlonka_1480045_Fotopolska-Eu (1).jpg

Przystanek_Kolejowy_Czerlonka_1480106_Fotopolska-Eu.jpg

Przystanek_Kolejowy_Czerlonka_1480108_Fotopolska-Eu.jpg

Na przejeździe w Czerlonce.

11.JPG

Grudki, co ciekawe znalazłem na różnych mapach różną pisownię tej nazwy, na jednej przez "u" na drugiej przez "ó".

Grudkiprzystanek kolejowy na linii kolejowej z Hajnówki do Białowieży; koło wsi Grudki, w bezpośrednim sąsiedztwie przejazdu przez drogę wojewódzką nr 689.
Przystanek został oddany do użytku 10 listopada 1984. Zbudowano go z inicjatywy radnego Gminnej Rady Narodowej Bronisława Poleszuka, przy udziale mieszkańców całej gminy Białowieża. Wartość prac wyniosła ponad 2,3 mln ówczesnych złotych[1].

G1.JPG

Widok w stronę Białowieży.

12.JPG

16.JPG

I w stronę Hajnówki.

13.JPG

15.JPG

Słupek.

14.JPG

Tak sobie myślę że gdyby nie ograniczona ilość czasu, można byłoby się pokusić i przejść tę trasę z Hajnówki do Białowieży, jest pomysł, trzeba podumać nad realizacją.

To tyle na dziś, ciąg dalszy nastąpi, niechybnie.
Dziękuję za uwagę.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Pora na węższy tor, ale nie ona ta kolej jest najważniejsza, tym bardziej że nie kursuje w tych dniach jeszcze, ale szyny leżą i można je spokojnie oglądać.
Hajnówka.
Z wariatem tak jest zaraża wszystkich i wszyscy szukają cech.

DSC_0154.JPG

Jest spokój tylko goście z auta w tle robią jakieś porządki i ciągle się kręcą patrząc podejrzliwie na faceta na kolanach oglądającego szyny, no bo jakbym na środku ulicy w W-wie klęczał i się modlił o pomyślność policji, to byłbym absolutnie normalny.

Cisza.

DSC_0181.JPG

DSC_0157.JPG

DSC_0161.JPG

Galeria czy warsztat rzeźbiarza.

DSC_0171.JPG

I trochę twórczy nieład.

DSC_0183.JPG

DSC_0170.JPG

DSC_0187.JPG

Symbol.

DSC_0182.JPG

Tam gdzie się dało, sprawdziliśmy szyny, gdzie nie można było wejść nie weszliśmy, rezultaty w miejscu na to przeznaczonym.
Teleportujemy się do Topiła.

DSC_0389.JPG

DSC_0390.JPG

Szynosłupek.

DSC_0391.JPG

Zwierzątko czy ukryta szyna.

DSC_0401.JPG

Całkiem wielka woda.

DSC_0402.JPG

Dziwny słupek.

DSC_0403.JPG

Jak chcesz to idź, będziemy czekać na Ciebie w Hajnówce, ponętna propozycja, gdyby nie to że mam zapalenie jakiegoś mięśnia i ledwo chodzę, ale wrócimy tu, niechybnie, bo tu jest fajnie.

DSC_0404.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
DSC_0407.JPG

Ło matko wszystko z szyn.

DSC_0408.JPG

I słupki do płotu.

DSC_0422.JPG

Sprawdziłem wszystkie.

DSC_0423.JPG

DSC_0425.JPG

DSC_0426.JPG

Wydaje mi się że kiedyś stał w innym miejscu, ale już nie taki młody jestem, pamięć nie ta.

DSC_0430.JPG

Zbieramy się idę jeszcze zerknąć na chyba jakiś warsztat sądząc z wrót i zawartości którą udało mi się przez wybite okienko podejrzeć.

DSC_0440.JPG

Wschodnie klimaty, uwielbiam je jako że ze strony mamy pochodzę prawie z tych stron.

DSC_0444.JPG

DSC_0446-crop.JPG

W lesie kątem oka dostrzegam pomnik pod zabytkowym dębem, cofamy, robię fotki.

DSC_0441 - Kopia.JPG

DSC_0441-crop.JPG

Pędzimy czeka na nas obiad, dziś sarnina w sosie kurkowym.:)

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Mam z salonki, ale małżonka jest w negliżu:eek: więc się nie nadaje za bardzo do publikacji, z wieży chyba nie mam, ale poszukam u Żabci, za to mam z wagonu restauracyjnego.
Specjalnie Michał dla Ciebie, się prawie robi jak na FB.

DSC_0477.JPG

DSC_0479.JPG

DSC_0483.JPG

Nie będę Wam wciskał kitu że tak oto jadaliśmy, wagon w dniu w którym mieliśmy wyjechać miał pojechać do "Miejsca Mocy" i nazad z jakimiś oficjelami, my zakumplowaliśmy się z sympatycznym kelnerem, moim rówieśnikiem i dał nam klucz na chwilę cobyśmy sobie cykneli fotkę.
Posiłki na zewnątrz podawane były z nie mniejsza atencją, były smaczne, a obsługa była kompetentna i fachowa, wymiękłem jak mi Pan nalewał "Carskiej wódki" :oops: trzymając butelkę pół metra od kieliszka i nie roniąc nawet kropli tego szlachetnego trunku, wypiłem i chciałem jeszcze raz.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.544 34 1
Bardzo dziękuję :love:. A czy chociaż było tam komfortowo, zwłaszcza w salonce? Czy była tam łazienka? Ciekawe też, że tam jeżdżą takim ciężkim taborem. Kiedy przed kilkoma laty próbowałem swoich sił z drezyną typu moja/twoja maszynista drezyny (ja byłem silnikiem) wspominał, że to oni są właścicielami szlaku i że jazdy pociągowe powinny być z nimi uzgadniane i prowadzone po przejściu toromistrza (spróchniałe podkłady) ale może do tego czasu się połączyli i już tworzą jedność? Podlaski PR wtedy już od kilku lat nie decydował się na wjazdy czarterowych szynobusów.
Na samej stacji czynne było wtedy jedno ramię semafora wyjazdowego. Dźwignie do urządzeń srk znajdowały się na zewnątrz budynku stacyjnego. Tarcze zaporowe miały zerwane pędnie. Ciekawe jak tam teraz to wygląda?
Ogromnie zasmucił mnie widok Szepietowa - nikogo przy robotach!! Czuję, że ta modernizacja się nigdy nie zakończy. A Szepietowo zasłużyło na modernizację. I to porządną, a nie wymianę semaforów na świetlne i pozostawienie przestawiania zwrotnic przy gruncie. Kiedyś zimą, jeszcze przed wspomnianą wymianą semaforów kształtowych na świetlne, zamarzły i chyba zerwały się pędnie semafora wyjazdowego w kierunku Białegostoku. Zobaczyłem wtedy, coś, co właściwie nie miało sensu ale widziałem to, więc tak było, no bo przecież dobrze widziałem. Mianowicie: zmarznięta dyżurna ruchu wolała zawisnąć na cięgnie unoszącym ramię semafora wyjazdowego niż iść od nastawni do maszynisty by wydać mu rozkaz. Widać, że było to trudne, bo mimo, że zawisła całym ciężarem, to ramię lekko się bujało (sygnał wątpliwy?). Ale u nas na Podlasiu różne nietypowe rzeczy czasem robimy.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Było komfortowo, jest łazienka i toaleta, ten skład nie jeździ, jest tam na zawsze, ponieważ wszystkie przyłącza są zrobione na stałe, jedno zdjęice fragmentu łoża z Balbiną która oddaje się ulubionemu zajęciu czyli podglądaniu koników na łące.

IMG_20210518_101430.jpg

Wieża ciśnień też super, jak dla mnie odrobinę za ciasno i do sypialni drałuje się na pierwsze piętro, na dole hol, toaleta i ubikacja, fajnie ale...

IMG_20210519_102732.jpg

IMG_20210519_102809.jpg

IMG_20210519_103028-crop.jpg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.911 527 30
Relacja świetna, jak zawsze u kolegi Pawła, Ale...
Czerlonka w czasach znienawidzonej komuny.
Czy aby na pewno było to jeszcze w czasach komuny? SN81 budowano w latach 1988-90, a widoczny na zdjęciu SN81-006 był ostatnim zbudowanym pojazdem tej serii, więc komuny już chyba wtedy nie było.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Iluzoryczna data upadku komunizmu, nie oznacza iż w ciągu jednej chwili zmieniło się postrzeganie i mentalność obywateli tego kraju, jak obserwujemy od kilku lat, niektórzy tkwią głęboko w "komunie" .
Czasami nagina się fakty aby narracja, gładką i płynną była.;)
Pan Andrzej czujny jak zwykle.(y)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.911 527 30
Iluzoryczna data upadku komunizmu, nie oznacza iż w ciągu jednej chwili zmieniło się postrzeganie i mentalność obywateli tego kraju, jak obserwujemy od kilku lat, niektórzy tkwią głęboko w "komunie" .
No, trudno odmówić racji temu stwierdzeniu. A co do czujności, to chodziło mi też o to, żeby mniej zorientowani nie pomyśleli, że w czasach prawdziwej komuny jeździły już takie wagony i można było swobodnie robić zdjęcia na kolei - chociaż na takiej stacyjce mogło to być możliwe nawet wtedy.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Dziś złamię żelazną zasadę publikacji zdjęć w odpowiednich działach, za co kiedyś dostałem od Jarząbka burę, ale do wątku o cechach nikt prawie nie zagląda, a tu wszystko będzie stanowiło logiczną całość.

Skręcając z drogi Hajnówka Białowieża dojeżdżamy do parkingu położonego opodal torów kolejowych i drepczemy do sławnego miejsca mocy, cała nasza trasa to około 2 km z czego połowa po torach.

MM 1-crop.jpg

Pod drogowskazem, moje dwie wiedźmy.

DSC_0204.JPG

Tajemnicze znaki.

DSC_0205.JPG

Prawie jak fontanna Di Trevi tylko bardziej przyziemna, zebrało by się spokojnie na flaszkę;), ale strach, a nuż to prawda z tą mocą:niepewny:

DSC_0206.JPG

Totemy wotywne z inskrypcjami.

DSC_0207.JPG

Nowszy.

DSC_0208.JPG

I starszy.

DSC_0209.JPG

DSC_0210.JPG

Mam mnóstwo pytań, ale jakoś nikt ich nie chciał wysłuchać, co dopiero odpowiedzieć.

Też wcisnęliśmy grosik na intencję powrotu w to miejsce.

DSC_0211.JPG

Ja niczego nie czułem, nie zawsze tak jest, moja ukochana odczuwała niepokój i lekki ból głowy, kto wie.
Magiczny głaz, epicentrum mocy.

DSC_0212.JPG

Zdeformowane drzewa, hm, naprawdę.

DSC_0214.JPG

Ścieżka którą wychodzi się na tory biegnie obok małego wiaduktu, mostka jak kto chce.

DSC_0218.JPG

Onże ten na górze.

DSC_0219.JPG

W oddali widać przejazd obok którego jest parking.

DSC_0220.JPG

I zaczyna się, to co pokażę może nie jest szczególnie spektakularne, ale dowodzi jakże bogatym w cechy na szynach miejscem jest nawet taki krótki odcinek, a gdyby tak się poświęcić i obejrzeć większy odcinek, kto wie, może kiedyś.

Huta Królewska 1938

DSC_0221-crop.JPG

Huta Częstochowa 1938 z niecałym napisem chyba widziałem pierwszy raz.

DSC_0223-crop.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Huta Pokój 19?? i na niej prezent od mojego synka, kolejna "breszka" do wyciągania gwoździ, tej nie zgubię bo jest na sznureczku.

DSC_0224-crop.JPG

Huta Królewska 1938

DSC_0227-crop.JPG

I taka sama z informacją w którym kierunku mamy iść.

DSC_0228-crop.JPG

Huta Bankowa z maja 1938 roku.

DSC_0229-crop.JPG

I znów Bankowa tym razem z kwietnia.

DSC_0233-crop.JPG

Huta Pokój 1938

DSC_0230-crop.JPG

To zdjęcie wyszło mi ciut nieostre ale to Huta Kościuszko 1947 jedyna nie z 38 roku

DSC_0232-crop.JPG

Cechy się powtarzały, ciekawe że nie było żadnych rosyjskich i niemieckich.
Czterdziesty któryś kilometr.

DSC_0234.JPG

I widok w stronę Białowieży.

DSC_0235.JPG

W drodze powrotnej wstąpiliśmy do sklepu obok stacji benzynowej, naszego ulubionego.
Ło matko czego tam nie ma.

DSC_0643.JPG

A obok na słupie Pan Bocian, albo Pani.

DSC_0238.JPG