• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Siedzę sobie, słucham nowego znaleziska zespołu Daliborovo Granje, przygotowuję zdjęcia aby Was znów ponudzić, trawię rzeczywistość, zastanawiam się nad jej sensem, może dlatego ze znów mi Maniek Gliniarz przyniósł dziwną książkę, dziwną ale niegłupią, a wcześniej po porannych rytuałach, korzystając że Balbinki pojechały na "wieś" poszedłem sobie w świat, tak z dychę z buta w jedną stronę, słonko, wiatr, potem deszcz, super pogoda bo w taką większość siedzi w domu i ogląda ogłupiacze w tv.
Dzisiejszy cel klarownym jest jak woda w górskim potoku, podczas podróży śladami linii tramwajowej nr 17 byłem na ul. Drewnowskiej, a tam balustrady wykonane były z szyn wąskotorowych, wtedy był śnieg i nie miałem szczotki, dziś nie ma śniegu, jeszcze , a szczotkę zabrałem.

D1-crop.jpg

Trochę małe literki mi wyszły, ale nie chce mi się poprawiać, macie dobry wzrok jak mniemam, punkt A tu są barierki.
Widok w stronę Al.Włókniarzy

DSC_0124.JPG

I w przeciwną.

DSC_0125.JPG

Zapomniałem miarki :mad: czyli nici z bycia ideałem.

DSC_0126.JPG

Wysokość mniej więcej 65 mm.
Osiemnaście odcinków szyn wąskotorowych i ani jednej cechy, znaczy były z pewnością statystycznie rzecz biorąc, ale korozja i zacieki uniemożliwiają znalezienie nawet małych śladów, cóż nie można mieć wszystkiego.
Bo drugiej stronie dostrzegam bramę i chyba szyny jako słupki, korzystam z chwilowej przerwy w gonitwie blaszaków i jak łania przebiegam na drugą stronę oczywiście w miejscu gdzie tego robić nie powinienem.

Są szyny na jednej nawet cecha, pokażę ja w stosownym miejscu, bo kiedyś dostałem reprymendę od Jarząbka, i choć trochę mi to psuje narrację, to trudno się z nim nie zgodzić, systematyka ułatwia ewentualne dotarcie do tego co kogo interesuje, tu brama tam cecha.

DSC_0128.JPG

To zielone w głębi to też brama, może i tam byłyby szyny, może z cechami, idę, wypada jegomość tak na oko 50 kg i z pyskiem na mnie że "nie będą mu tefałeny jakieś zdjęć robić" no mam Cię bratku, miłośnik pisuarów, czuję się jak stwórca, mógłbym go unicestwić jedną ręką, a darowałem mu życie, nic nie mówiąc zawracam, dzień chwały małego człowieka, pogonił "pełowską ****ę" może nawet miał orgazm.
Ileż w ludziach jest nienawiści i złości, co się tu wyprawia w tym biednym kraju.

Idę dalej, oczywiście sprawdziłem teren posesji z drugiej strony od torów, ale nie było już szyn, za to był totalny śmietnik, na mapce punkt B na takim placu, tu kopią i to głęboko, Pan pilnujący tego bałaganu, poinformował mnie że to metro będzie, ja na to że tunel "no przecież mówię metro" poprawił mnie potakując, to se zrobiłem zdjęcie przez płot, no bo tak to verboten.

DSC_0129.JPG

DSC_0130-crop.JPG

Idę ul.Długosza do Włókniarzy, ten kto z okolic ten wie co tam było, a jest teraz skład materiałów i baraki dla pracowników, w punkcie C była hala ?Resursy tam zaczynałem moją karierę dżudoki, pamiętam jak dziś dreszcz podniecenia przy pierwszym zakładaniu klasycznej dżudogi ( polska wersja pisowni) plecionki, no normalnie czułem że świat stoi otworem przede mną, piętnaście lat i własne kimono.
Dziś pozostały wspomnienia, mam czasami wrażenie że podróżuję po jednym olbrzymim cmentarzu na którym wszystko pogrzebano zastępując nowym, czasami mnie to bardzo przygnębia.

DSC_0133.JPG

Hala była mniej więcej tu gdzie te "kellery" około 2013 roku już była ruderą, o dziwo nie mogę znaleźć zdjęć z czasów świetności.

Hala_sportowa_KS_Resursa_Lodz_465223_Fotopolska-Eu.jpg

Idę alej w stronę Kaliskiej.

Kościół Najświętszego Zbawiciela, dziś w otoczeniu krzaków i zarośli.

DSC_0135.JPG

W okresie między 1925-35 było zupełnie inaczej.

Kosciol_Najswietszego_Zbawiciela_1330612_Fotopolska-Eu.jpg

Zagadnął mnie robiącego zdjęcie, Ksiądz, co robię i po co, tłumaczę, on zaprasza, ja że raczej nie bardzo wierzę w pośredników, no to on zaprasza na rozmowę w wolnym czasie, prywatnie, hm może kiedyś podjadę i sobie pogadamy.

Skręcam w pierwszą wolną przestrzeń w zabudowie dawnych magazynów kolejowych, wychodzę na plac, apokalipsa, wszystko się zmienia, dawny tor to składnicy złomu, pokazywaliśmy go z Piotrkiem podczas eksploracji bocznic, ten już niedługo tu pozostanie.

DSC_0136.JPG

Zachowując szczególną ostrożność ze zmysłami wyostrzonymi do granic możliwości przechodzę na druga stronę torów w miejsce gdzie jest kozioł oporowy, robię mu zdjęcie i idę w stronę kładki nad torami w okolicy ul.Srebrzyńskiej, na szynach kozła są dwie cechy, ale o tym później.

DSC_0139.JPG

Już przy kładce w ogrodzeniu domu, dostrzegam dwie szyny, na jednej jest cecha, szyny są stare przypuszczalnie obie z roku 1879, jedna z pewnością, jej widok.

DSC_0144.JPG

Widok na wspomnianą kładkę.

DSC_0145.JPG

Już za nią wchodzę na teren dawnych zasieków węglowych i stanowiska obrządzania, też to miejsce dokładnie pokazaliśmy z Piotrkiem.
W głębi lokomotywownia Łódź Kaliska, pełno ściętych gałęzi i znaków geodezyjnych, myślę że koniec tego miejsca zbliża się nieubłaganie, szkoda.

DSC_0146.JPG

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.209 216 0
Są szyny na jednej nawet cecha, pokażę ja w stosownym miejscu, bo kiedyś dostałem reprymendę od Jarząbka, i choć trochę mi to psuje narrację, to trudno się z nim nie zgodzić, systematyka ułatwia ewentualne dotarcie do tego co kogo interesuje, tu brama tam cecha.
Wstaw tu i tam, będzie Jarząbek syty, a Ty bez rozterki.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Tak to z góry wygląda.

D2-crop.jpg

A kozioł, B tor do skupu C zasieki węglowe.
Od strony torów.

DSC_0147.JPG

Od drugiej strony za płotem od Al.Włókniarzy

DSC_0148.JPG

Po lewej stronie tor do ? chyba parowozowni lub innego miejsca związanego z koleją, po prawej tor bocznicy do Spółdzielni Ogrodniczej i innych pokazywany już przez nas w naszej relacji w wątku o bocznicach łódzkich.

Na końcu tego lewego w ogrodzeniu ślady bramy, nie wiem czemu nie mam tego zdjęcia robiłem je, chyba i cechy na szynach.
Punkt A miejsce gdzie znalazłem te szyny.

D3-crop.jpg

Jak to było w tym miejscu, małe przypomnienie, ale celowe.

D4.JPG

Zielona gwiazdka z lewej to miejsce które pokazałem rozjazd ukryty w roślinności, druga pokazuje miejsce do którego wtedy nie dotarliśmy, ponieważ wysieliśmy po drugiej stronie ulicy, i stwierdziliśmy jednoznacznie, obaj, że tam , czyli tu gdzie dziś byłem śladów żadnych nie ma, obaj się myliliśmy, są ślady.

DSC_0154.JPG

DSC_0155.JPG

I rysą w asfalcie kreślony przebieg toru przez jezdnię wchodzący w teren naprzeciwko obok ruiny budki dróżnika która o dziwo jescze jest mimo zapowiedzi rozebrania.

DSC_0156.JPG

Obok wieża ciśnień niegdyś, dziś miejsce dla wątpliwej urody reklam.

DSC_0157.JPG

Idę dalej, w oczy rzuca mi się tablica, myślę że kolejowego pochodzenia, a może to już obłęd.

DSC_0158.JPG

Jeden z nielicznych budynków nie upstrzonych reklamami.

Znów wchodzę na teren kolejowy.

DSC_0159.JPG

Budynki dawnej spedycji samochodowej, ciekawe czy są jeszcze na nich tablice które mieliśmy zabezpieczyć, no i jak długo się te rudery ostaną, pewnie niedługo.

DSC_0161.JPG

SM42-2540

DSC_0162.JPG

EP07-517

DSC_0163.JPG

Ale tu będzie pięknie, tylko gdzie się będzie chodzić w celach poszukiwawczych.

DSC_0164.JPG

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Resztki starej jak sądzę o sposobie łączenia elementów konstrukcji, do czego służyła, dziś nie wiem, ale się dowiem.

DSC_0165.JPG

Idę, PRL w jednej pigułce, stare ankry, stara latarnia, uchwyty na chorągiewki, uchwyty do "laleczek" do sieci teletechnicznej.

DSC_0166.JPG

Tylko rynna już chyba nie taka stara.

Jeszcze jeden budynek w stanie nieomal niezmienionym, może z wyjątkiem okien bo chyba plasticzane są, ale maszt i wejście na dach, klasyka.

DSC_0168.JPG

Nie wchodziłem na stację, jakoś mnie tam dziś nie ciągnęło, może za jakiś czas, z buta do domciu ładny spacer, szkoda tylko ze padało trochę, ale nic to.

Dziękuję za uwagę.

Niebawem kolejna cudem odnaleziona retro relacja.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Te resztki tajemniczej konstrukcji to mogą być pozostałości jakiegoś masztu oświetleniowego, albo starej kładki nad torami, ale wtedy musiałoby tego by być trochę więcej takich śladów.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Dzień niepodległości, dobra okazja do ruszenia dupska z domu, chyba tak wtedy myśleliśmy, a może coś chcieliśmy osiągnąć, był w klubie Kubuś, jak był mniejszy to przyprowadziła go do nas jego mama, widocznie przypadliśmy jej do gustu, może wtedy wyglądaliśmy solidniej, może budziliśmy zaufanie, teraz to nieistotne, Kuba dorastał na naszych oczach, był inteligentny, w rozmowie z nim nie wystarczały argumenty w stylu "no bo tak" straciłem z nim kontakt, dziś ma pewnie koło trzydziestki, mam nadzieję że poszczęściło mu się, a może się kiedyś spotkamy.
Kuba sobie wymyślił że zbuduje model lokomotywy Lyd1 nie wystarczała mu wycinanka, bo już chyba była o ile dobrze pamiętam, wybraliśmy się więc 11.11.2006 roku do Rogowa na pomiary.

Wyruszyliśmy z Fabrycznej

DSCF1992.JPG

Po niecałej godzinie byliśmy już w Rogowie, a tu ruch jakiego nie pamiętam.

SM42-2015

DSCF1993.JPG

EU07-327

DSCF1994.JPG

Robiłem to zdjęcie ale nie pamiętam gdzie był w Rogowie żuraw wodny.

DSCF1997.JPG

SM42-200?

DSCF1999.JPG

Nastawnia bliżej arboretum.

DSCF2000-crop.JPG

Na miejscu a tu też praca wre.

DSCF2010.JPG

DSCF2027.JPG

DSCF2037.JPG

Na zewnątrz.

DSCF2025.JPG

DSCF2012.JPG

I w środku, to co lubię i mnie interesuje.

DSCF2042.JPG

DSCF2024.JPG

To co tego dnia nas interesowało najbardziej.

DSCF2023.JPG

Kuba w akcji.

DSCF2044.JPG

DSCF2046.JPG

Rysunki szkice, pomiary, wszystko co potrzebne, można iść na świeże powietrze, a o tym za chwilę.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Ostrzeżenie.

DSCF2045.JPG

Na zewnątrz, obrotnica, ale nie wiem z jakiej kolei wąskotorowej, leży do dziś i powoli gnije, a jakby tak ją zamontować na stacji.

DSCF2051.jpg

Mkną po szynach pomarańczowe pociągi.

EN57-813

DSCF2054.JPG

ET22-421

DSCF2055.JPG

Czynny wjazd na bocznicę do elewatora i na stację wąskotorową.

DSCF2060.JPG

Kilka widoków z kładki, budynek mieszkalny, kolejowy.

DSCF2061.JPG

Ruch jak na granicy.

DSCF2062.JPG

SM42-2377

DSCF2069.JPG

Coś na torach obok magazynu, w tle jeszcze nie zdewastowany budynek wagi wagonowej.

DSCF2063.JPG

A to znów zagadka, gdzie ja to znalazłem.

DSCF2064.JPG

Wieża ciśnień z perspektywy nie do powtórzenia, chyba że przy pomocy Marka drona.

DSCF2066.JPG

Też coś , kto by tam chodził po torach, toż to głupota.

DSCF2068.JPG

Na koniec trzy zdjęcia z 1915 roku, 1939-42, i z 2006 roku też już nieaktualne.

Stacja_kolejowa_Rogow_624162_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Rogow_1675974_Fotopolska-Eu (1).jpg

Na miejscu tego budynku powstał ten.
Neon na "wsie strany mira".

DSCF2065.JPG

Nieaktualne bo w międzyczasie zdjęto neony, zlikwidowano kładkę, powstało wypasione przejście podziemne, brudne i zaniedbane jak każde, a potem nadjechały smoki i pożarły budynek.

R1.JPG

Podobno już coś widać nowego, ale nie podniecajmy się będzie to koszmarek architektoniczny, jak większość nowych tworów, jak się zobaczy to się pokaże.

Dziękuję za uwagę.

Model nigdy nie powstał, niedawno znalazłem notatki z tego wyjazdu, bazgroły, ale mają wartość sentymentalną.

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
196 11 0
Ostrzeżenie.

Zobacz załącznik 800433

Na zewnątrz, obrotnica, ale nie wiem z jakiej kolei wąskotorowej, leży do dziś i powoli gnije, a jakby tak ją zamontować na stacji.

Zobacz załącznik 800427

Mkną po szynach pomarańczowe pociągi.

EN57-813

Zobacz załącznik 800428

ET22-421

Zobacz załącznik 800429

Czynny wjazd na bocznicę do elewatora i na stację wąskotorową.

Zobacz załącznik 800430

Kilka widoków z kładki, budynek mieszkalny, kolejowy.

Zobacz załącznik 800431

Ruch jak na granicy.

Zobacz załącznik 800432

SM42-2377

Zobacz załącznik 800440

Coś na torach obok magazynu, w tle jeszcze nie zdewastowany budynek wagi wagonowej.

Zobacz załącznik 800435

A to znów zagadka, gdzie ja to znalazłem.

Zobacz załącznik 800436

Wieża ciśnień z perspektywy nie do powtórzenia, chyba że przy pomocy Marka drona.

Zobacz załącznik 800438

Też coś , kto by tam chodził po torach, toż to głupota.

Zobacz załącznik 800439

Na koniec trzy zdjęcia z 1915 roku, 1939-42, i z 2006 roku też już nieaktualne.

Zobacz załącznik 800445

Zobacz załącznik 800446

Na miejscu tego budynku powstał ten.
Neon na "wsie strany mira".

Zobacz załącznik 800447

Nieaktualne bo w międzyczasie zdjęto neony, zlikwidowano kładkę, powstało wypasione przejście podziemne, brudne i zaniedbane jak każde, a potem nadjechały smoki i pożarły budynek.

Zobacz załącznik 800448

Podobno już coś widać nowego, ale nie podniecajmy się będzie to koszmarek architektoniczny, jak większość nowych tworów, jak się zobaczy to się pokaże.

Dziękuję za uwagę.

Model nigdy nie powstał, niedawno znalazłem notatki z tego wyjazdu, bazgroły, ale mają wartość sentymentalną.
Witam pomost obrotnicy uwidoczniony na drugim zdjęciu, pochodzi z lokomotywowni wachlarzowej, kolei zakładowej Cukrowni Dobre. Kolej ta miała rozstaw toru 750mm.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Mały aneks do dawnej relacji z odnalezionymi zdjęciami.

Na tej stronie http://forum.modelarstwo.info/threa...lejowe-i-nie-tylko-peregrynacje.32705/page-82 pokazałem zdjęcie już nieczynnej linii tramwajowej na ulicy Czerwonej, odciętej od sieci z dwóch stron, od Piotrkowskiej i Wólczańskiej.

DSC_0134.JPG

I tak to wygląda teraz, a kiedyś dnia 07.07.2007 wyglądało tak, tramwaj linii nr 2 skręca z ul.Piotrkowskiej w Czerwoną.

DSCF3966.JPG

I sobie jedzie.

DSCF3967.JPG