• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Szkoda, ze nie masz wiecej zdjec koziolka. Znalezienie dobrego zdjecia waskotorowego koziolka oporowego graniczy z CUDEM ;)
Gdyby to napisał jakiś młokos, gimbaza lub totalny oszołom to zrozumiałbym to, ale Ty, no weź się ogarnij, tylko my z Piotrkiem pokazywaliśmy kilkanaście razy wąskotorowe kozły oporowe, z Ostrów, z Rogowa z Krośniewic, to raz, przyjrzyj się zdjeciu kozła z nałęczowa i odpowiedz sobie czy można było zrobić lepsze zdjęcie, to dwa.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.714 125 86
A nie prosciej napisac:
"Mam kilka zdjec. Podesle Ci na PW" albo po prostu wyslac na PW.
A ja byl odpisal: "Dziekuje Ci Pawle za tak dobre zdjecia waskotorowego koziolka oporowego."
Ot taka normalna komunikacja miedzyludzka ;)

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.085 38 4
@Paweł R, dzięki za te wszystkie relacje, pooglądać bardzo fajnie, ale serce się kraje, tyle infrastruktury i ciekawych miejsc szlag trafił. Ktoś mi wytłumaczy co spowodowało upadek wąskiego toru w Polsce? Ja widziałem parę razy w życiu nad morzem bodaj w Jantarze, stacyjkę i czasem coś przejechało. Super jest ta skala kolejki, jak widzę setki km torów które we wielu miejscach są w bardzo dobrze zachowanym stanie to naprawdę serce pęka. I ta stacyjka Poniatowa jaka urocza....

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Bezpośrednią przyczyną upadku wąskiego toru w Polsce, jest rozwój komunikacji samochodowej, być może gdyby nasi poprzednicy w jakiś magiczny sposób mogliby się dowiedzieć co się będzie działo w przyszłości (korki, nadmierna emisja spalin itp.), może tak łatwo nie zrezygnowaliby z transportu, kolejowego na rzecz samochodowego, a może i nie, kto wie.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.085 38 4
Typowa Polska krótkowzroczność niestety, tym samym to co upadło mogło by teraz być ciekawszymi atrakcjami tego tupu w skali Europy. A co za tym idzie i potencjał turystyczny. Ogromny żal patrzeć jak z czasem zanikają resztki tej pięknej historii. Tym bardziej dzięki za opowieści bo pewnie nawet nigdy bym do tych miejsc nie dotarł a tak chociaż coś widzę i staram się wyobrazić jak to wyglądało dawniej, poczytać o tym.
No ale sorry za offtopa.
Czekam niecierpliwie na kolejne wyprawy i relacje.

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.628 45 1
Pokazani wcześniej przez Pawła stróże ze stacji w Karczmiskach, okazali się zorganizowaną grupą przestępczą. Zobaczcie sami, jak jeden zagaduje klienta, a drugi w tym czasie "robi mu torbę" . :ROFL:
DSC_0594.JPG

Nasza dobrodziejka na tej samej stacji.
DSC_0601.JPG

Zwiadowcy w akcji.
Okolice Rozalina.
DSC_0622.jpg

Opole Lubelskie
DSC_0731.jpg

Na koniec koziołek ze stacji Nałęczów Wąskotorowy, dość mocno poturbowany.
DSC_0892.jpg

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
My też poczekamy,bo wiemy ,że warto.
Cieszę się że obdarzacie nas takim zaufaniem i wiarą w wartościowość naszych relacji.Wielu kolegów namawia nas abyśmy założyli blog, no bo FB nie wchodzi w rachubę, ale co moglibyśmy pokazać więcej na blogu i czy jesteśmy w stanie zaistnieć bardziej niż właścicielka blogu na który namiar podesłał mi żonaty kolega z pracy, a jest takich blogów coraz więcej, a czytelników takich kolejowych pierdół coraz mniej.

http://www.ari-maj.com/

Sami oceńcie, czy warto się włóczyć po torach.:niepewny:

Iguanabrat

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 24 5
Facebook odpada,bo się do tego nie nadaje.Tam wszystko ginie.
Blog byłby super sprawą,macie już swoją renomę, i trochę wiernych fanów. Na początek to wystarczy. Może kiedyś stanie się tak,że forum naprawdę się nie odpali i nikt już nic nie poradzi....