• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
409 1 0
Bardzo duża cześć podkładów na całej sieci jest w ogole z metalu. Rzadkością były drewniane. Poza tym na całej sieci, w miejscach zatrzymania parowozów na dłuższą chwilę, np. na wodowanie. W takim miejscu jest specjalna wanna do zbierania cieknącego oleju.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.464 7 0
BW Wernigerode, 8 marca 2016 r. i stacja na szczycie Brocken w tym samym dniu. Naliczyłem wtedy pięć czynnych powojennych tendrzaków i jedną lokomotywę spalinową BR199, która prowadziła manewry na stacji początkowej Wernigerode.

Załączniki

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
283 45 10
Nikt kto mnie zna nie zaryzykowałby stwierdzenia że jestem wrażliwy.
Wpis Pana Andrzeja niczego nie wniósł do wątku poza tym że mnie rozwścieczył, brawo udało mu się mnie zdenerwować mimo iż biorę lekarstwa mocno tłumiące emocje.
Wielokrotnie poprawiałem błędy w watkach kolegów, jako moderator mam taką możliwość, informowałem ich na PW, nie robiłem z tego procesów pokazowych, ale widocznie są tacy którzy muszą błyszczeć.
Po chwilowym załamaniu, dzięki wielu z Was dostrzegłem znów sens w swoim pitoleniu, niestety na krótko, może i jestem przewrażliwiony, może nie, definitywnie kończę z aktywnym udzielaniem się na forum w takiej postaci jak dotychczas.
Mam nadzieję że Mateusz dokończy relację, jeśli nie to nie pozostaje Wam nic innego jak udać się tam osobiście.
Jest jeszcze jedno wyjście, może Pan Andrzej jako wiedzący wszystko, czystą i poprawną polszczyzną przybliży Wam te rejony naszego świata.

Dziękuję wszystkim za dotychczasowe zainteresowanie i bardzo miłe listy.
Pawełku to może skontaktuj się ze swoim krajanem, niejakim człowiekiem motylem, Pawłem Hajncel, może to spowoduje poprawę Ci humoru.;)
I nie jest to złośliwe, po poczytaniu o gościu , stwierdziłem że inni ................................. .:cool:

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.222 508 29
Z całym szacunkiem Mateusz, takie zakończenie to o kant dupy potłuc, mam nadzieję iż Cię nie obraziłem, skoro wytrzymałeś bardziej "brutalne" powitania to i to Cię tylko umocni.
Jesteśmy winni naszym miłośnikom coś więcej.
A ten którego nazwiska od dziś nie wymieniamy nie jest w stanie nas zatrzymać.

Zaczyna się drugi dzień, taki mamy widok z okna.

DSC_0386.JPG

Spałem kiepsko, młodzież wszechniemiecka, a raczej nieudane mutacje darły mordy wracając z azjatyckiej knajpy którą też widać na zdjęciu, oraz z bilardowej speluny, cóż nie pojechaliśmy tam odpoczywać.
Idziemy na stację, pogoda dynamiczna, słonko, chmury, gdzieś grzmi, ogólnie widok w stronę gdzie jedziemy nie napawa optymizmem.

DSC06373.JPG

DSC_0452.JPG

Na stacji ruch jak co dzień.
Obserwujemy krzątaninę z tarasu, z ziemi i wiaduktu na który można dotrzeć tylko obchodząc dookoła całą stację i magazyny od drugiej strony.

DSC_0408.JPG

DSC_0407.JPG

DSC_0401.JPG

DSC_0400.JPG

Widok z oddali.

DSC_0411.JPG

DSC_0416.JPG

DSC_0428.JPG

DSC_0440.JPG

Zaczyna padać, równie szybko przestaje, dawno temu przejmowałem się takimi pierdołami jak pogoda, wygląd, wygody, tyle czasu zmarnowałem na rzeczy nieistotne, teraz liczy się tylko dobre towarzystwo i przygoda.
Ani jednego "towaru" same nowoczesne pojazdy.

DSC_0424.JPG

DSC_0441.JPG

W dali widać parową machinę, być może resztki lokomobili, lub stacjonarny silnik parowy, niestety cztery dni, a właściwie trzy to za mało, nie byliśmy na zamku, nie odwiedziliśmy muzeum lotnictwa, nie zwiedziliśmy porządnie miasta,może następnym razem, może.

DSC_0442.JPG

Na tym wiadukcie staliśmy, pozdrawiani przez przechodniów, oraz już słabo mówiącą po polsku mieszkankę Kolonii (Polkę) która wraz z mężem, przyjechała fotografować pociągi.

DSC_0447.JPG

Nasza ulubiona pozycja, znaczy znak.

DSC_0450.JPG

Do odjazdu pociągu o 11.55 coraz bliżej, a my w polu, szkoda że nie zrobiłem zdjęcia Mateusza na semaforze, "Verboten" ha, jak dla kogo.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.222 508 29
No i nadeszła ta chwila, podjeżdża nasza lokomotywa, a my zasiadamy w "cabrio wagonie" i zastanawiamy się ubrać się w sztormiaki czy nie, czy już dostatecznie mocno pada , a może przestanie.

DSC_0457.JPG

DSC_0461.JPG

I jedziemy, mijamy Wernigerode Westerntor tam tez nie byliśmy, a jest tam chyba zaplecze techniczne kolejki.

DSC_0464.JPG

DSC_0468.JPG

DSC_0469.JPG

Potem wjeżdżamy w miasto.

DSC_0476.JPG

DSC_0477.JPG

DSC_0485.JPG

DSC_0486.JPG

Ciekawe, dym, smród, a jakoś nikt nie zakłada komitetów obrony pranej bielizny, nie rozkręca w nocy szyn, inny świat.

Mijamy starą elektrownię.

DSC_0488.JPG

I kolejny przystanek.

DSC_0489.JPG

Kilka zdjęć zielonego, bo taki kolor przeważał w tej okolicy.

DSC_0496.JPG

DSC_0497.JPG

Do pociągu raczej nikt nie wsiadał, za to wysiadało mnóstwo podróżnych.

DSC_0498.JPG

I znów las.

DSC_0501.JPG

DSC_0506.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.222 508 29
Kilka fotek z drogi, potem jakieś krzyżowanie pociągów, oczywiście wypełzamy z wagonu.

DSC_0513.JPG

DSC_0520.JPG

DSC_0529.JPG

Mateusz pilnuje prawidłowego nawadniania.

DSC_0534.JPG

Kilka chwil i docieramy do Drei Annen Hohne, tu z naszego pociągu przesiadamy się na inny do Brocken.

DSC_0535.JPG

Wpływ rozrzedzonego powietrza.

DSC_0536.JPG

Jeden gwóźdź rozumiem, ale siedem.

DSC_0545.JPG

Dalej w drogę bo już w Schierke ,czeka nas kolejne krzyżowanie.

DSC_0547.JPG

Przepuszczamy pociąg jadący z góry i mozolnie pniemy się na szczyt.
Czyżby był tu Szyszko.

DSC_0561.JPG

W każdym bądź razie musiało mocno wiać.

DSC_0581.JPG

Początek końca naszego pierwszego letniego wjazdu na Brocken, bez aklimatyzacji, tlenu i pośrednich obozów, wygląda złowieszczo.

DSC_0582.JPG

Kilka mglistych zdjęć.

DSC_0584.JPG

DSC_0588.JPG

DSC_0589.JPG

DSC_0596.JPG

DSC_0605.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.222 508 29
Cysterna z rezerwą wody i rodzinne zdjęcie, jak widać chłopacy wymiękli i się odziali, ja jestem twardy, desant nie wymięka, różnica temperatur około 18 stopni.

DSC_0606.JPG

DSC_0695.JPG

Chcieliśmy coś zjeść, ciepłego, jakąś grochóweczkę, żurek, ale tylko kiełbasa w każdej budzie, łyk soku z gumijagód i nasz tropiciel znajduje skrót, cobyśmy całej pętli po torach niepotrzebnie nie robili.

DSC_0608.JPG

DSC_0609.JPG

DSC_0714.JPG

Ciężkie zejście, plątanina jakichś krzewów, tylko trzy razy zaliczyłem nieszkodliwie glebę, nie było źle.
Szliśmy, szliśmy aż doszliśmy.

DSC_0715.JPG

Kawałek po torach i droga.

DSC_0742.JPG

Pisałem o odwracaniu krzyży, no i masz , nasi tu są.

DSC_0619.JPG

Pierwszy pociąg podczas zejścia.

DSC_0743.JPG

CDN.

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
409 1 0
No to jeszcze ja uzupełnie fotki powyższe swoimi :) I mam dowód na to że jednak desant też ma granice wytrzymałości ;)

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.222 508 29
Dopiero gdy moja ukochana wyraziła chęć obejrzenia zdjęć z naszego wyjazdu i po pierwszym tysiącu odpadła, mówiąc że są trochę nudne, zdałem sobie sprawę że tak jest.
My byliśmy jak małe dzieci które dorwały się do lodów, ale naprawdę wszystko było zielone i ciągle te parowozy, postronnego obserwatora ani to tak nie ekscytuje, ani nie ciekawi.
Zejście było długie, a czy ciekawe, dla nas tak.

W całej okolicy znajdujemy oznaczenia szlaku czarownic, więcej o tym można przeczytać tu:

http://magazynswiat.pl/1060/niemcy-harz-gory-czarownic.html

DSC_0622.JPG

Czasami jakaś nie młoda szyna.
Union 1899 ?

DSC_0623.JPG

Parowozy cały czas są atrakcją, turyści zatrzymują się i deseczkami trzaskają focie na FB.
W tle już doskonale widoczny Brocken.

DSC_0635.JPG

Mostek a właściwie przepust i znów parowóz.

DSC_0639.JPG

DSC_0646.JPG

Skończyła się droga, musimy iść po torach, dochodzimy do ciekawego miejsca, gdy spotykają się dwa pociągi, jadący z góry wjeżdża na żeberko i przepuszcza jadący z dołu, po czy zjeżdża i kontynuuje jazdę , posterunek obsługiwany jest przez kierownika pociągu.

DSC_0650.JPG

Doskonale widoczny ślad współpracy koła z szyną.

DSC_0654.JPG

Hm.

DSC_0656.JPG

Parowóz i wiatrołomy.

DSC_0660.JPG

Stalowe podkłady i znów parowóz tym razem na mostku.

DSC_0665.JPG

DSC_0685.JPG

Jeszcze jeden parowóz i szyna najprawdopodobniej po takich kiedyś poruszały się tu pociągi, mizerna trochę.

DSC_0700.JPG

DSC_0705.JPG

Przed kolejnym zdjęciem, chłopacy zajmują pozycje.

DSC_0707.JPG

Widok z góry, mimo iż niewielka okazała sie ta górka trudna do osiągnięcia z powodu grząskiego podłoża, ale czego się nie robi aby błysnąć kiepskim zdjęciem.

DSC_0710.JPG

Kolejny mostek.

DSC_0717.JPG

Dalszy ciąg nudziarstwa niebawem.

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
409 1 0
Podczas schodzenia w dół, widoki były oszałamiające. Niestety nasze aparaty nie potrafią oddać tej głębi przestrzenności. Ale za to było bardzo wesoło.

Ja również znalazłem jakąś szynę małych rozmiarów, bez cech - ale za to oddaloną od toru o kilka metrów, między drzewami. Od tak wetkniętą.

Idziemy, idziemy wciąż tymi schodami, poręczę jakieś niskie, windy co chwila śmigają, to góra to dół. A Przed nami znowu Brocken.

Paweł znalazł odpowiednią podporę dla siebie. Od razu z inicjałem :)

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.222 508 29
Dalszy ciąg zejścia do Schierke.

Strumyczek, mały a jaka zabawa.

DSC_0871.JPG

Kilka fotek z trasy.

DSC_0890.JPG

DSC_0902.JPG

DSC_0926.JPG

DSC_0939.JPG

Docieramy do celu.

DSC_0723.JPG

W czasie oczekiwania idę w tory w poszukiwaniu cech na szynach.

DSC_0720.JPG

DSC_0721.JPG

DSC_0722.JPG

DSC_0724.JPG

DSC_0729.JPG

Po chwili wjeżdża pociąg z Brocken do Drei Annen Hohne.

DSC_0961.JPG

Nawadnianie lokomotywy, a my z Mateuszem pilnujemy aby wszystko było porządnie zrobione.

DSC_0972.JPG

W międzyczasie piwko, pycha, ciemne, słodkie, lepkie i kiełbaska obowiązkowo w sosie curry, tak podają prawie wszędzie.
Piotrek stęka że sobie zamoczył but, bo wlazł w jakieś trzęsawisko.

DSC_0725.JPG

Ruszamy , w każdym wagonie na stoliku wypalony plan sieci kolei HSB.

DSC_0995.JPG

Przesiadka w DAH na pociąg do Wernigerode, jeszcze raz dworzec.

DSC_0730.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.222 508 29
Już na stacji HSB pomnik , zestaw kołowy na szynach, nie znam takiej cechy, albo zapomniałem.

DSC_0731.JPG

Trochę jesteśmy zmęczeni, idziemy do domu, krótkie zabiegi upiększające i o 20.46 meldujemy się na starówce, w celu spożycia godziwego posiłku.
Zupa krem ze szparag, mmmmm pycha, takiej jeszcze nie jadłem, sznycel, taki sobie, moja teściowa robi lepsze, ale czymś trzeba bębenek napełnić, krótki spacer urokliwymi uliczkami i idziemy spać, jutro znów gonitwa.

CDN.