• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Wieża ciśnień.

DSC_0259.JPG

Oprowadzała nas urocza Pani, cholera nie spytałem jak ma na imię, ale jeszcze tam pojedziemy żeby sobie wąskotorówką pojeździć, pozwoliła wejść Przemkowi na górę, tu na fotce właśnie wraca, ja sobie dałem spokój.

DSC_0279.JPG

Wnętrze budynku wagi wagonowej i rupieciarnia.

DSC_0275.JPG

Cuda i magiczne kulki.

DSC_0260.JPG

DSC_0261.JPG

DSC_0268.JPG

DSC_0270.JPG

DSC_0271.JPG

I co to jest.:niepewny:

DSC_0272.JPG

Niewielki fragment ekspozycji w budynku, na zachętę, takie rzeczy najlepiej oglądać samodzielnie.

IMG_20240726_161915247_HDR.jpg

Rozkład jazdy.

IMG_20240726_162440733_MP.jpg

Po prawej bębnowe rozkłady jazdy, kto pamięta.

IMG_20240726_162533649.jpg

Wrócimy tu jak czek bez pokrycia, to pewne jak śmierć i podatki.

Następna stacja to Binino, tą mogliśmy sobie obejrzeć zza płotu ponieważ jest prywatną własnością w trakcie remontu i już.

DSC_0282.JPG

DSC_0285.JPG

Wzdłuż płotu poszliśmy na peron, no kiedyś był.

DSC_0283.JPG

Teraz moja narracja przyspieszy znacznie, ponieważ w Dobrojewie nie udało nam się znaleźć śladów choćby przystanku, dwie z pozostałych trzech stacji są w rekach prywatnych, a Szamotuły takie bardziej po remoncie, a takich nie lubię.
Cierpliwości.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Ostroróg , jakieś spotkanie rodzinne bo ałtków mnóstwo i ludzi też dziwnie nas obserwujących.

DSC_0286.JPG

Niebieskie kwiatki i szyny.

DSC_0288.JPG

Pan o ponadnormatywnej masie coś tam brzęczał pod noskiem, ale kto by zwracał na to uwagę jak mundurowych nie ma.

DSC_0289.JPG

DSC_0290.JPG

Festung Szczepankowo.

DSC_0291.JPG

DSC_0292.JPG

DSC_0293.JPG

Tyle widać od strony peronów.

DSC_0294.JPG

Przejazd pośród nicości.

DSC_0295.JPG

Szamotuły, budynki około stacyjne, a może i nie.

DSC_0300.JPG

DSC_0301.JPG

DSC_0302.JPG

DSC_0311.JPG

Prawdziwe pociągi.

DSC_0299.JPG

Nastawiali tych barierek, słupów, bramków ni cholery nie można cyknąć fotki.

DSC_0306.JPG

Ale wieża ciśnień ładna.

DSC_0314.JPG

Późno już a jeszcze trzy godziny drogi, Przemek jeszcze więcej.
Przemo dziękuję za fascynujący dzień, za towarzystwo i transport, z pewnością tu wrócimy, nie wszystko udało się zobaczyć, będzie łatwiej bo wiemy czego nie widzieliśmy.

Dziękuję za uwagę, do następnego jak to mówią.
A plany są :).

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.727 78 12
Nigdy nie zrozumiem, skąd w narodzie tyle wandalizmu, że gdzie sie tylko da, to trzeba koniecznie wytłuc szyby.
...no i to wywołało u mnie zdziwienie, gdy w 2019 przekroczyłem Odrę i znalazłem się w niemieckiej części Kostrzyna...
Budynki na których było widać ślady po kulach ( te same budynki było widać na przedwojennych pocztówkach) stały sobie, szyby w oknach całe i nawet pozabezpieczane przed wstępem nieupoważnionych... " Alles in ordnung" chciało by się powiedzieć...

Pozdr,...

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Za dobre sprawowanie w Kolonii Karnej Ldzań moje kochanie zabrało mnie na wycieczkę cała trwała godzinę i dwadzieścia minut, ale zamysł powstał o wiele wcześniej, a do realizacji przyczynił się nasz Kolega Sebastian B, doskonały modelarz, uczynny i sympatyczny człowiek, oby takich więcej na naszej drodze.
Gdzieś zobaczyłem zdjęcie mostu, ba mostku drogowego w miejscowości Lichawa, zerknąłem gdzie to i okazuje się że to około 20 kaemów od mojego miejsca zesłania, napisałem do Sebastiana jako że to jego strony, po dwóch dniach przysłał mi maila ze zdjęciami i mapką według której nawet ja trafiłem do celu, dzięki stokrotne Sebastian, dzięki Tobie ta krótka wycieczka, trafić łatwo, most zarośnięty, pokrzywy doskonale lecza reumatyzm, po regularnych kąpielach w ich gąszczu ten mi nie grozi, a i moja rwa kulszowa jakoś mi dzisiaj odpuściła, same pozytywy, zdjęć mało bo to forum poważne a nie galeria fotograficzna.

W Lichawie jest jedna główna droga asfaltowa kończąc się za zakrętem przechodzi w gruntową i zaraz po wejściu na nią w oddali widać most, albo nam się wydaje że go widzimy.

P1290089.JPG

Już z bliska od strony miejscowości oraz po drugiej stronie, tak wiem to jest to samo, no jest i co z tego.

P1290080.JPG

P1290088.JPG

I sam ten most.

P1290087.JPG

P1290076.JPG

P1290078.JPG

P1290079.JPG

P1290081.JPG

Kto wie może są jeszcze tabliczki, ale dostać się tam to wyzwanie.

P1290082.JPG

P1290083.JPG

Jedyny artefakt w postaci podkładu drewnianego w zasięgu wzroku.

P1290090.JPG

Powolutku wracamy pod dość współczesnym wiaduktem, na nim linia kolejowa ze Zduńskiej Woli do Częstochowy, a może dalej i bardziej z daleka.

P1290091.JPG

Nawigejszyn inna drogą nas wywiodła i okazało się że tą drogą wracałem z Zelowa gdy z Łasku wędrowałem nieistniejącą bocznica do zakładów włókienniczych, jak miło , w polu stała buda od .... .

P1290092.JPG

Mam nadzieję że nie przekroczyłem limitu zdjęć i choć trochę Was zaciekawiłem.
Dobrej nocy.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Pamiętacie piątek z Pankracym, twierdził zawsze ten psiak że do głowy przychodzą mu psie myśli, ja też choć nie jestem zwyczajny czasem myślę, i tak sobie ostatnio myślałem o narodzinach i śmierci, że nie do końca te dwa fakty umiejscowione są w dniach im przeznaczonych, o tym jak można się narodzić naprawdę,lat wiele po biologicznych, opowiem Wam wkrótce, zbieram się na odwagę aby przedstawić Wam opowieść o tym, i tak śmierć nie znaczy zawsze nicość, bo choć cielesna powłoka odchodzi, ja twierdze że ludzie żyją dopóki ktoś o nich pamięta.
I właśnie wróciliśmy z Przemkiem z wycieczki, umordowani bo pogoda wredną jest, ja dodatkowo pokrzywami wysmagany do dni moich ostatnich reumatyzmu znać nie będę i taki mam dylemat, pisać i pokazywać, stróżowi poprawności forum tego narażając się zbyt wielką ilością zdjęć, choć to nie galeria i każdy może se to obejrzeć wszędzie tylko nie tu, czy tylko mruknąć na temat i linki Wam wstawić, no zaiste nie wiem jaką decyzję podjąć.
No nie wiem.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
164 km od Łodzi leśny parking.

DSC_0350.JPG

Od lat Przemek marzył o tym żeby być tam 19 sierpnia o godzinie 4.35 nie składało się i w tym roku też byliśmy tam wcześniej.

DSC_0352.JPG

DSC_0353.JPG

DSC_0354.JPG

W milczeniu zapaliliśmy znicze, usiedliśmy, cisza, choć ja miałem wrażenie że słyszałem głosy, sugestia, a może naprawdę je słyszałem, Przemo w pewnym momencie powiedział "nie dałbym rady tu być w nocy" cóż, to nie takie proste.
Nic nie jest tu proste, zastanawiałem się jak to jest, żyjesz masz plany marzenia, i nagle nie istniejesz.

Idziemy w milczeniu na parking, wracamy bo taki był plan, ale powrót ani szybki ani łatwy nie będzie.
Ale najpierw stacja Otłoczyn.

Pierwszy nasz pociąg tego dnia.

DSC_0318.JPG

Budynek od strony peronów z urokliwym ogródkiem i od strony podjazdu, hm drogi raczej.

DSC_0326.JPG

DSC_0346.JPG

Drugi nasz pociąg i nastawnia staram się kompensować ujęcia coby ograniczyć liczbę zdjęć.;)

DSC_0345.JPG

Obok mnóstwo zabudowań o kolejowym rodowodzie jak mniemam.

DSC_0347.JPG

Magazyn częściowo zamieszkały.

DSC_0328.JPG

Na rampie karzełek.

DSC_0323.JPG

Od strony ucywilizowanej.

DSC_0339.JPG

Obok płot z szyn, na każdej cecha w zasadzie taka sama.

DSC_0334.JPG

DSC_0333-crop.JPG

Droga brukowana ze stacji, lub do niej jak kto woli.

DSC_0338.JPG

CDN.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.463 7 0
Za dobre sprawowanie w Kolonii Karnej Ldzań moje kochanie zabrało mnie na wycieczkę cała trwała godzinę i dwadzieścia minut, ale zamysł powstał o wiele wcześniej, a do realizacji przyczynił się nasz Kolega Sebastian B, doskonały modelarz, uczynny i sympatyczny człowiek, oby takich więcej na naszej drodze.
Gdzieś zobaczyłem zdjęcie mostu, ba mostku drogowego w miejscowości Lichawa, zerknąłem gdzie to i okazuje się że to około 20 kaemów od mojego miejsca zesłania, napisałem do Sebastiana jako że to jego strony, po dwóch dniach przysłał mi maila ze zdjęciami i mapką według której nawet ja trafiłem do celu, dzięki stokrotne Sebastian, dzięki Tobie ta krótka wycieczka, trafić łatwo, most zarośnięty, pokrzywy doskonale lecza reumatyzm, po regularnych kąpielach w ich gąszczu ten mi nie grozi, a i moja rwa kulszowa jakoś mi dzisiaj odpuściła, same pozytywy, zdjęć mało bo to forum poważne a nie galeria fotograficzna.

W Lichawie jest jedna główna droga asfaltowa kończąc się za zakrętem przechodzi w gruntową i zaraz po wejściu na nią w oddali widać most, albo nam się wydaje że go widzimy.

Zobacz załącznik 1069817

Już z bliska od strony miejscowości oraz po drugiej stronie, tak wiem to jest to samo, no jest i co z tego.

Zobacz załącznik 1069811

Zobacz załącznik 1069816

I sam ten most.

Zobacz załącznik 1069815

Zobacz załącznik 1069808

Zobacz załącznik 1069809

Zobacz załącznik 1069810

Zobacz załącznik 1069812

Kto wie może są jeszcze tabliczki, ale dostać się tam to wyzwanie.

Zobacz załącznik 1069813

Zobacz załącznik 1069814

Jedyny artefakt w postaci podkładu drewnianego w zasięgu wzroku.

Zobacz załącznik 1069818

Powolutku wracamy pod dość współczesnym wiaduktem, na nim linia kolejowa ze Zduńskiej Woli do Częstochowy, a może dalej i bardziej z daleka.

Zobacz załącznik 1069819

Nawigejszyn inna drogą nas wywiodła i okazało się że tą drogą wracałem z Zelowa gdy z Łasku wędrowałem nieistniejącą bocznica do zakładów włókienniczych, jak miło , w polu stała buda od .... .

Zobacz załącznik 1069820

Mam nadzieję że nie przekroczyłem limitu zdjęć i choć trochę Was zaciekawiłem.
Dobrej nocy.
Paweł, możesz wydać książkę (nie żartuję) o artefaktach i ciekawostkach kolejowych. Odbiorców byłoby mnóstwo. Ja niestety od 21 lat nie mogę się zebrać aby zrobić odbitki moich ostatnich analogowych zdjęć, np. z kolejek cukrowni w Tucznie i Kruszwicy.
Zupełnie przez przypadek (podobno ich nie ma) jechałem autem przez te same miejsca nie dalej jak 2 miesiące temu, z pracy do domu (nie lubię esek ani autostrad, wolę stare drogi, bo bardziej drogowy jestem niż miastowy). Kapitalny reportaż - i pozdrowienia od starego kumpla.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Paweł, możesz wydać książkę (nie żartuję) o artefaktach i ciekawostkach kolejowych. Odbiorców byłoby mnóstwo.
Oj Michał Ty niepoprawny optymisto i pochlebco, kto by czytał, no kto, spójrz, mój wątek ma 126 stron, a 188 wątek o zakupach, widzisz skarbie różnicę miedzy tymi wątkami, tym w którym trzeba pojechać, być, zobaczyć, przelać często krew :eek:, poparzyć pokrzywami:cry:, a tym w którym wystarczy się pochwalić co się kupiło, prawdę mówiąc sam nie wiem dlaczego tu jeszcze się produkuję.
Ta relacja jest podziękowaniem dla Przemka za wspólnie spędzony czas.

Jesteśmy w tzw. pobliżu to jedziemy do Ciechocinka, Przemo nie był dawno lub wcale, mało zdjęć więcej jest w relacji z mojej pieszej wycieczki z Aleksandrowa Kuj. do wspomnianego.
Nie jest taki zarośnięty jak to na FB pieją panikarze, może coś z tego być.

DSC_0357.JPG

DSC_0358.JPG

Tylko trochę zarosło.

DSC_0359.JPG

Jak tu to i Leksandrów Kujawski jak mawiał Edward Stachura.
Chciałbym mieszkać w takiej wieży i żeby mnie ratowała jasnowłosa królewna.

DSC_0360.JPG

Musi jakiś ekspress.

DSC_0362.JPG

Podczas ostatniej wizyty nie zdążyłem podejść na koniec stacji do wodopoju.

DSC_0363.JPG

DSC_0364.JPG

Jeszcze nikt nie "zabezpieczył" tabliczek.:niepewny:

DSC_0365.JPG

SM42-1275 6Dg

DSC_0369.JPG

Remont czy mistyfikacja, nie widać żadnego progresu.

DSC_0370.JPG

Nitowana kładka nad torami.

DSC_0371.JPG

ET22-2030

DSC_0372.JPG

A wie ktoś co to, pewnie nie, a to Mocowanie sieci trakcyjnej nad obrotnicą, nieistniejące nad nieistniejącą w lokomotywowni w Kutnie.

DSC_0373.JPG

Jak Joanna Szczepkowska bodajże ogłosiła koniec komunizmu, ja dziś ogłaszam koniec w miarę "legalnego zwiedzania ruin kutnowskiej lokomotywowni ostatni otwór niezabity dechami, a w zasadzie z oderwaną jedną małą, wszystkie inne wrota stalowe zaspawane, okna zabite płytami osb, idzie nowe.

DSC_0385.JPG

DSC_0376.JPG

DSC_0377.JPG

Ciężkie czasy idą.
CDN.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.727 78 12
164 km od Łodzi leśny parking.

Zobacz załącznik 1070246

Od lat Przemek marzył o tym żeby być tam 19 sierpnia o godzinie 4.35 nie składało się i w tym roku też byliśmy tam wcześniej.

Zobacz załącznik 1070247

Zobacz załącznik 1070248

Zobacz załącznik 1070249

W milczeniu zapaliliśmy znicze, usiedliśmy, cisza, choć ja miałem wrażenie że słyszałem głosy, sugestia, a może naprawdę je słyszałem, Przemo w pewnym momencie powiedział "nie dałbym rady tu być w nocy" cóż, to nie takie proste.
Nic nie jest tu proste, zastanawiałem się jak to jest, żyjesz masz plany marzenia, i nagle nie istniejesz.

Idziemy w milczeniu na parking, wracamy bo taki był plan, ale powrót ani szybki ani łatwy nie będzie.
Ale najpierw stacja Otłoczyn.

Pierwszy nasz pociąg tego dnia.

Zobacz załącznik 1070250

Budynek od strony peronów z urokliwym ogródkiem i od strony podjazdu, hm drogi raczej.

Zobacz załącznik 1070251

Zobacz załącznik 1070258

Drugi nasz pociąg i nastawnia staram się kompensować ujęcia coby ograniczyć liczbę zdjęć.;)

Zobacz załącznik 1070257

Obok mnóstwo zabudowań o kolejowym rodowodzie jak mniemam.

Zobacz załącznik 1070259

Magazyn częściowo zamieszkały.

Zobacz załącznik 1070252

Na rampie karzełek.

Zobacz załącznik 1070260

Od strony ucywilizowanej.

Zobacz załącznik 1070256

Obok płot z szyn, na każdej cecha w zasadzie taka sama.

Zobacz załącznik 1070254

Zobacz załącznik 1070253

Droga brukowana ze stacji, lub do niej jak kto woli.

Zobacz załącznik 1070255

CDN.
Pawle, szacun za pamięć...
Oj Michał Ty niepoprawny optymisto i pochlebco, kto by czytał, no kto, spójrz, mój wątek ma 126 stron, a 188 wątek o zakupach, widzisz skarbie różnicę miedzy tymi wątkami, tym w którym trzeba pojechać, być, zobaczyć, przelać często krew :eek:, poparzyć pokrzywami:cry:, a tym w którym wystarczy się pochwalić co się kupiło, prawdę mówiąc sam nie wiem dlaczego tu jeszcze się produkuję.

Jesteśmy w tzw. pobliżu to jedziemy do Ciechocinka, Przemo nie był dawno lub wcale, mało zdjęć więcej jest w relacji z mojej pieszej wycieczki z Aleksandrowa Kuj. do wspomnianego.
Nie jest taki zarośnięty jak to na FB pieją panikarze, może coś z tego być.

Zobacz załącznik 1070284

Zobacz załącznik 1070285

Tylko trochę zarosło.

Zobacz załącznik 1070286

Jak tu to i Leksandrów Kujawski jak mawiał Edward Stachura.
Chciałbym mieszkać w takiej wieży i żeby mnie ratowała jasnowłosa królewna.

Zobacz załącznik 1070287

Musi jakiś ekspress.

Zobacz załącznik 1070288

Podczas ostatniej wizyty nie zdążyłem podejść na koniec stacji do wodopoju.

Zobacz załącznik 1070289

Zobacz załącznik 1070290

Jeszcze nikt nie "zabezpieczył" tabliczek.:niepewny:

Zobacz załącznik 1070291

SM42-1275 6Dg

Zobacz załącznik 1070292

Remont czy mistyfikacja, nie widać żadnego progresu.

Zobacz załącznik 1070293

Nitowana kładka nad torami.

Zobacz załącznik 1070294

ET22-2030

Zobacz załącznik 1070295

A wie ktoś co to, pewnie nie, a to Mocowanie sieci trakcyjnej nad obrotnicą, nieistniejące nad nieistniejącą w lokomotywowni w Kutnie.

Zobacz załącznik 1070302

Jak Joanna Szczepkowska bodajże ogłosiła koniec komunizmu, ja dziś ogłaszam koniec w miarę "legalnego zwiedzania ruin kutnowskiej lokomotywowni ostatni otwór niezabity dechami, a w zasadzie z oderwaną jedną małą, wszystkie inne wrota stalowe zaspawane, okna zabite płytami osb, idzie nowe.

Zobacz załącznik 1070305

Zobacz załącznik 1070303

Zobacz załącznik 1070304

Ciężkie czasy idą.
CDN.
...cóż, z jednej strony szkoda, z drugiej, skoro taka kultura w narodzie, to chyba niema wyjścia czasem...

Pozdr,...

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.463 7 0
Pawel, czytam i podróżuję w czasie. Ciechocinek pamiętam jeszcze z sierpnia 1984 roku i FWP z moją Mamą. Ojciec przyjechał do nas kilka dni później - na stację w Ciechocinku wjechał SN61 z którego wysiadł Tata... No i jeszcze ta tajemniczą bocznica do warzelni soli... tor biegł obok poczty, a nieopodal zegar kwiatowy... stary już jestem wspominam.
No i te piękne SM42 beż górnego reflektora i manewry jak na ciuchci w Zaniemyślu....

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.536 60 1
Ale co Ty porównujesz, "materiał" zamieszczany przez różne osoby kontra bogate relacje zdjęciowe i opisowe przez jedną osobę. Powiedziałbym, że w tym kontekście to wątek zakupowy wygląda blado :podstepny:

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Jeszcze chwila w lokomotywowni.

DSC_0375.JPG

Ciekawy artefakt, ktoś chętny są dwa.

DSC_0379.JPG

Nawet pusta robi wrażenie.

DSC_0380.JPG

Przemo na podeście rewizyjnym w cichej modlitwie.

DSC_0383.JPG

Cóż verboten, trza iść.

DSC_0386.JPG

Blisko jest, to polnymi drogami jedziemy do Krośniewitz.

DSC_0407.JPG

Trzy okienka kasowe musiał być spory ruch w interesie.

DSC_0387.JPG

Stacja sprawia wrażenie przygnębiające, w zasadzie wygląda jak wielkie cmentarzysko, roślinność zwycięża, nie wiem o co chodzi, pewnie o kasę i splendor, ale wszystkie działania dotychczasowych gospodarzy, zarówno stacji jak i miasta o kant dupy potłuc, to agonia.

DSC_0389.JPG

DSC_0405.JPG

Najciekawszy jest stos szyn z dużą ilością różnych cech.

DSC_0393.JPG

Nie takie Krośniewice pamiętam, nie takie.

Krzewie Wąskotorowe i nie tylko.

DSC_0416.JPG

Usłyszałem fascynująca opowieść, choć nie jestem w stanie zweryfikować jej rzetelności, o tym jak to dwóch młodych członków klubu pozyskało tablice z nazwa tejże stacji/przystanku, cóż chętnie bym ich poznał bo to zaiste bohaterski i tajemniczy czyn, a ja wiem kto ją zabezpieczył i niósł w plecaku, kto odkręcał, kto stał na tzw. "lipku". Chwała bohaterom.

Na terenie lezącym opodal budynku stacji Krzewie, do niedawna służącym za skład materiałów budowlanych dla remontujących linię dziś powstała bocznica.

DSC_0410.JPG

Na której stały dwie lokomotywy, musiałem robić zdjęcie ponad płotem, ale coś widać.
Pierwsza to SM30-829 druga to 6Dh-1 018

DSC_0408.JPG

DSC_0411-crop.JPG

Postaliśmy chwilę w oczekiwaniu na jakiś "towar", nic nie nadjechało, szkoda czasu jedziemy dalej szukać przystanku osobowego Daszyna, po drodze jednak była droga na Witonię, do której w pierwotnym planie mieliśmy zajrzeć jako pierwszej, co się odwlecze itd.
Od podjazdu.

DSC_0418.JPG

Od strony peronów.

DSC_0424.JPG

Nie sądzę żeby budynek doczekał się remontu ale kto wie.
Kaseta z nazwa stacji jakby co wisi na dwóch hakach.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Dwa wskaźniki W4 na słupkach z szyn, a na nich cechy.

DSC_0422-crop.JPG

DSC_0423-crop.JPG

Nic dziwnego że na PKP jest burdel i stagnacja mimo entuzjastycznych opowieści, skoro nie mogą się zdecydować w tak trywialnej sprawie jak przejście dla pieszych. Złamaliśmy przepisy czy nie.

DSC_0425.JPG

Wracamy na trasę, po ponad godzinnych poszukiwaniach w krzakach i zaroślach nie udało nam się odnaleźć wiaty na przystanku Daszyna, może już jej tam nie ma, a może się wstydziła i schowała się.
Widok od Daszyny w stronę Łęczycy i cecha jakich w tej okolicy sporo.

DSC_0427.JPG

DSC_0428.JPG

Wybaczcie dwa zdjęcia kiepskiej jakości i wielkości, skopiowałem je ze strony ŁKMK , takie małe porównanie.

Łęczyca dziś.

DSC_0429.JPG

7 lipca 2001 roku. Foto Piotr Barcz.

Łe3czyca.PNG

Widok w stronę Krośniewic.

DSC_0430.JPG

Sierpów.

Dobrze że rozpadający budynek jest chociaż zabezpieczony, niedobrze że wygląda właśnie tak.

DSC_0431.JPG

Widok na centrum stacji.

DSC_0432.JPG

Zamknięcie iglicowe.

DSC_0433.JPG

Ozorków.
Też jest ładna z daleka wygląda jak zamek.

DSC_0436.JPG

Semafor.

DSC_0439.JPG

Nie pamiętam czy były dwa semafory.
Moja fotka z 14 lipca 2001 roku.

Ozorków.PNG

Jaka pustka, dawniej tu stał magazyn.

DSC_0437.JPG

DSC_0438.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
W Łęczycy budynek nieomal identyczny jak tu został odnowiony i lśni jak perełka, tu jest jak jest, czy będzie inaczej.

DSC_0442.JPG

Zdaje się największa atrakcja w okolicy.

DSC_0440.JPG

Jaki piękny koniec, szkoda że koniec.

DSC_0443.JPG

To taka smutna raczej eskapada była, pogoda nas wykończyła, ja miałem dosyć, Przemek też wyglądał na zmęczonego, pojechaliśmy do domu.
Przemo dzięki za kolejną wspólną podróż w czasie.
Wam dziękuję za uwagę.

Co będzie dalej z kolejką nie wiem, dochodzą tylko plotki i relacje z kłótni, brak współpracy między towarzystwami i przede wszystkim kasy której być może gminy nie maja, a może mają na coś innego, nie sądzę cobym doczekał wznowienia ruchu i ponownego rozkwitu, a szkoda byłby to w późnej jesieni życia budujący widok.

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
5.697 37 4
Pięknie tam wewnątrz lokomotywowni(y) A te okienka kas przypominają mi Morąg. Zdaje się też kiedyś były 3 okienka i taki właśnie klimat klimat. Teraz tylko beton, choć cała linia do Elbląga zachowała jeszcze jako taki klimat, czytaj wszystko chyli się ku ruinie.