• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Peron w drugą stronę.

DSC_0090.JPG

Ło matko pociong.

DSC_0094.JPG

I dwie szyny z cechami jako słupki bramki przy wejściu na peron.:)

DSC_0086 - Kopia.JPG

Bystrzyca Kłodzka Przedmieście, ta stacja jest solidna, podoba mi się.

DSC_0096.JPG

DSC_0099.JPG

Wyjście na peron.

DSC_0100.JPG

Detal architektoniczny, kiedyś to mieli fantazje i umiejętności.

DSC_0110.JPG

Garaż dla drezyn?

DSC_0101.JPG

DSC_0102.JPG

Magazyn.

DSC_0097.JPG

DSC_0103.JPG

DSC_0108.JPG

Koziołek oporowy.

DSC_0098.JPG

Krawędź rampy wzmocniona szynami, na nich cechy, takie same na każdej.

DSC_0104.JPG

DSC_0105.JPG

Drugi solidniejszy kozioł oporowy.

DSC_0107.JPG

I jedziemy do domu, czas trochę poleniuchować.
Dziękuję za uwagę, CDN .

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Krnov.

DSC_0713.JPG

DSC_0711.JPG

Dziewczyny idą wiadomo gdzie, za jedyne 1,78 zł my biegniemy na peron, zdążyliśmy.

DSC_0708.JPG

Szopa i obrotnica z daleka, na wszystkich czeskich stacjach porozumiewałem się z obsługą , a raczej ona ze mną, przy pomocy kiwania palcem, lub na jednej przy pomocy gwizdka, żadnych krzyków, gróźb, wzywania policji i innych pierdół jakże w naszej umęczonej ojczyźnie często mnie spotykających, luz i spokój, doszedłem tam gdzie już był koniec i niu niu, kup bilet i zwiedzaj, ale nie łaź po torach, może jesienią a na pewno w przyszłym roku, wrócę tu jak czek bez pokrycia do wystawiającego.

DSC_0709.JPG

Takie pociągi to lubię.

DSC_0710-crop.JPG

Motorak odjechał, ale nie daleko bo coś tam kombinował Pan w mundurze z z rozjazdem.

DSC_0712.JPG

To co stało z boku szopy.

DSC_0718.JPG

I jeszcze jeden nowoczesny ekspress.

DSC_0716.JPG

Ale zamknięte, szkoda.

DSC_0719.JPG

Bez łokno ałtka na wyjeździe.

DSC_0721.JPG

DSC_0722.JPG

Za stacją była quasi kolejka ogrodowa ale taka w typie kopalnianej, niestety też było zakluczone.

Desna.

DSC_0729.JPG

DSC_0734.JPG

DSC_0736.JPG

Zdjęcie kiepskie bo przez okno, ale nie mogłem się powstrzymać, pulpit/sekretarzyk, do pisania na stojąco, widywałem swego czasu w zamierzchłych czasach takie w biurach starych fabryk włókienniczych, wszystko co stare bliskie memu sercu, czy to już koniec drogi się nieuchronnie zbliża, patrzę na syna, przypominają mi się nasze wspólne wakacje, dzieliliśmy się z Żapcią, najpierw ona jechała z nim na wakacje, potem ja żeby jak najwięcej czasu spędził z nami, teraz gdzieś z tyłu głowy krąży uporczywa myśl, może to moje ostatnie wspólne wakacje, staram się wykorzystać każdą chwilę maksymalnie.

DSC_0737-crop.JPG

To musiała być podstawa do żurawia wodnego.

DSC_0735.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Cała stacja na stalowych podkładach.

DSC_0730.JPG

DSC_0733.JPG

DSC_0731.JPG

Wyjazd lub wjazd na stację jak kto woli.

DSC_0732.JPG

Dziwnie znajoma krawędź peronowa.

DSC_0738.JPG

Zgodnie z rozkładem miał przyjechać pociąg, nie przyjechał, kręcę się jak smród w gaciach, idzie starsze małżeństwo, widzą aparat i mnie studiującego rozkład, zapewniają mnie że za chwilę jednak będzie coś jechać, przychodzi kilku podróżnych robi się tłoczno, Pani doktor radziła unikać, wiśta wio łatwo jej powiedzieć, a kto zrobi fotkę.

DSC_0745-crop.JPG

Jeszcze budynek od strony podjazdu, widać zamieszkany przez cywili.

DSC_0724.JPG

Za cechami jest ciężko, ale czasem coś się znajdzie.

DSC_0725.JPG

1956 no to już coś, starszy podkład ode mnie.

DSC_0728.JPG

Kicz, może, ale mnie się podoba, zwłaszcza że tu chyba mieszka miłośnik piesków.

DSC_0746.JPG

I architektura też mi się podoba.

DSC_0747.JPG

Harrachov na chwilkę, bo już trochę nowsza jest ona ta stacja, nie podobają mi się perony, ale ja się nie znam.

DSC_0706.JPG

Pełno na stacji, a także i na drogach cudownych dzieci dwóch pedałów, klasyka rzadko się widzi, raczej elektryczne, no niech sięlud pracujący rusza, ruch to zdrowie.

DSC_0703.JPG

W jedną i drugą stronę.

DSC_0704.JPG

DSC_0705.JPG

A do samej stacji z dołu nie da się przejść na skróty, trza dookoła.

DSC_0707.JPG

CDN.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Zdałem sobie sprawę że postępuję cokolwiek samolubnie, pokazując tysiąc zdjęć w zasadzie takich samych stacji, trzeba okiełznać to niepohamowane pragnienie dzielenia się czymś mizernym, obiecuję jeszcze dwie no trzy stacje i starczy, musiałbym jeszcze przez co najmniej miesiąc obrabiać i wysilać się aby coś mądrego napisać, a jeszcze mosty, wiadukty i inne duperele, idę teraz z paszczakiem na spacer, nie wiem jak damy radę, jest godzina dwudziesta i prawie 29 stopni, lubię ciepełko, ale bez przesady, jak wrócimy stacja Dolni Lipka.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Gdy odwiedziłem po raz pierwszy tę stację, niczym szczególnym się nie wyróżniała, była pusta a mieszkańcy budynku zdziwieni że ktoś robi fotki, w tym roku moją uwagę przykuły stare wagony.
Budynek stacyjny od strony peronów i magazyn, bez szyn na rampie.

DSC_0309.JPG

DSC_0323.JPG

Jak robiłem zdjęcie magazynu jakaś, całkiem nie stara Pani coś do mnie mówiła, ale nie skumałem dokładnie o co jej chodziło, nie mam już takiego słuchu, ale chyba się zakochała we mnie, no pech zajętym jestem już.

Wagony które mnie tu zwabiły.

DSC_0305.JPG

I żuraw na ich tle.

DSC_0304.JPG

Powiedzmy że to cały skład zabytkowych wagonów.

DSC_0301.JPG

DSC_0300.JPG

Drzwi w szopie były uchylone, młody poszedł zasięgnąć języka, co udało mu się znakomicie bo Panowie przy lokomotywie jak usłyszeli o miłośnikach kolei rozpromienili się i mogliśmy wszystko oglądać.

DSC_0314.JPG

Tabliczka na drzwiach, bagatela, tabliczka to pikuś, ale struktura drzwi, miodzio.

DSC_0318.JPG

A we w środku :niepewny:.

DSC_0321.JPG

DSC_0322.JPG

Ciemno i ciasno, nawet nie bardzo widziałem czemu robię zdjęcie, musiałem z lampeczką i dopiero po zrobieniu widziałem efekt, nie są rewelacyjne, ale są.

Rewelacyjna nowa konstrukcja.

DSC_0315.JPG

Z czechami na tych czeskich stacjach to bida jest, albo Trzynietz, albo Teschen no jak się trafi Kladno to już super, nie spotkałem żadnej obcej.

DSC_0316-crop.JPG

Lokomotyw który Panowie odpalali i nawet wpuścili młodego do kabiny, żadnego verboten, żadnych krzyków.

DSC_0317-crop.JPG

Wszędzie gdzie byliśmy był porządek, na poboczach trawnikach, czysto, rozumiem butelki, bo kaucjowane, ale inne śmieci, hm, dziś dopiero mnie olśniło, w Czechach jest tylko 35 % katolików z czego 5 % czynnie biorących udział, jest inaczej niż u nas bo nikt nie czuje się tak bezkarny jak nasz wybrany naród, tu można śmiecić, być podłym, niegrzecznym, zawistnym, potem w niedzielę autorytet moralny w sukience i bezeceństwami za kołnierzem udaje że słucha , cyk stówka minimum na tacę, kilka zdrowasiek i można od nowa, tam nie ma takiego wsparcia duchowego, więc ludzie są porządni sami z siebie, pewnie i tam sa takie przypadki, ale jest ich chyba tak mało że nikt tego nie zauważa, no i piwo mają lepsze zdecydowanie.

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.727 78 12
Gdy odwiedziłem po raz pierwszy tę stację, niczym szczególnym się nie wyróżniała, była pusta a mieszkańcy budynku zdziwieni że ktoś robi fotki, w tym roku moją uwagę przykuły stare wagony.
Budynek stacyjny od strony peronów i magazyn, bez szyn na rampie.

Zobacz załącznik 1060525

Zobacz załącznik 1060533

Jak robiłem zdjęcie magazynu jakaś, całkiem nie stara Pani coś do mnie mówiła, ale nie skumałem dokładnie o co jej chodziło, nie mam już takiego słuchu, ale chyba się zakochała we mnie, no pech zajętym jestem już.

Wagony które mnie tu zwabiły.

Zobacz załącznik 1060524

I żuraw na ich tle.

Zobacz załącznik 1060523

Powiedzmy że to cały skład zabytkowych wagonów.

Zobacz załącznik 1060522

Zobacz załącznik 1060521

Drzwi w szopie były uchylone, młody poszedł zasięgnąć języka, co udało mu się znakomicie bo Panowie przy lokomotywie jak usłyszeli o miłośnikach kolei rozpromienili się i mogliśmy wszystko oglądać.

Zobacz załącznik 1060526

Tabliczka na drzwiach, bagatela, tabliczka to pikuś, ale struktura drzwi, miodzio.

Zobacz załącznik 1060530

A we w środku :niepewny:.

Zobacz załącznik 1060531

Zobacz załącznik 1060532

Ciemno i ciasno, nawet nie bardzo widziałem czemu robię zdjęcie, musiałem z lampeczką i dopiero po zrobieniu widziałem efekt, nie są rewelacyjne, ale są.

Rewelacyjna nowa konstrukcja.

Zobacz załącznik 1060527

Z czechami na tych czeskich stacjach to bida jest, albo Trzynietz, albo Teschen no jak się trafi Kladno to już super, nie spotkałem żadnej obcej.

Zobacz załącznik 1060528

Lokomotyw który Panowie odpalali i nawet wpuścili młodego do kabiny, żadnego verboten, żadnych krzyków.

Zobacz załącznik 1060529

Wszędzie gdzie byliśmy był porządek, na poboczach trawnikach, czysto, rozumiem butelki, bo kaucjowane, ale inne śmieci, hm, dziś dopiero mnie olśniło, w Czechach jest tylko 35 % katolików z czego 5 % czynnie biorących udział, jest inaczej niż u nas bo nikt nie czuje się tak bezkarny jak nasz wybrany naród, tu można śmiecić, być podłym, niegrzecznym, zawistnym, potem w niedzielę autorytet moralny w sukience i bezeceństwami za kołnierzem udaje że słucha , cyk stówka minimum na tacę, kilka zdrowasiek i można od nowa, tam nie ma takiego wsparcia duchowego, więc ludzie są porządni sami z siebie, pewnie i tam sa takie przypadki, ale jest ich chyba tak mało że nikt tego nie zauważa, no i piwo mają lepsze zdecydowanie.
...wierz mi, coś w tym jest...

Pozdr,...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.403 27 1
Piękny kolejny reportaż.:)
Wszędzie gdzie byliśmy był porządek, na poboczach trawnikach, czysto, rozumiem butelki, bo kaucjowane, ale inne śmieci, hm, dziś dopiero mnie olśniło, w Czechach jest tylko 35 % katolików z czego 5 % czynnie biorących udział, jest inaczej niż u nas bo nikt nie czuje się tak bezkarny jak nasz wybrany naród, tu można śmiecić, być podłym, niegrzecznym, zawistnym, potem w niedzielę autorytet moralny w sukience i bezeceństwami za kołnierzem udaje że słucha , cyk stówka minimum na tacę, kilka zdrowasiek i można od nowa, tam nie ma takiego wsparcia duchowego, więc ludzie są porządni sami z siebie, pewnie i tam sa takie przypadki, ale jest ich chyba tak mało że nikt tego nie zauważa
Tak jest "podwodny Kolego".:love:
no i piwo mają lepsze zdecydowanie.
Właśnie takowe spożyłem.(y)

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Sychrov.

DSC_0389.JPG

Większość stacji jest odnowiona, wokół jakieś industrialne klimaty.

DSC_0385.JPG

Może to budka wagi wagonowej, choć po samej nie ma śladu, a może tylko dom schadzek.

DSC_0383.JPG

Magazyn.

DSC_0381.JPG

Tunel, poszedłem do końca peronu, bo z budynku wyglądała Pani, ale tylko patrzyła, korciło mnie żeby wleźć do środka, no ale zwyciężył zdrowy rozsądek.:(

DSC_0382.JPG

Dwa kozły oporowe na jednym szyna z cechą.
Starszy.

DSC_0384.JPG

I całkiem nowy.

DSC_0386.JPG

DSC_0387.JPG

Poszedłem peronem w drugą stronę.

DSC_0390.JPG

Ale tu verboten, i wróciłem, gdybym poszedł dalej doszedłbym na wiadukt.

DSC_0391.JPG

DSC_0393.JPG

Cyk fotka miski do mycia głowy i w drogę.

DSC_0392.JPG

Po drodze takie cuś.

DSC_0772-crop.JPG

Smrżowka nad zet powinien być ptaszek, ale wiecie jak to jest z ptaszkami, albo odlecą albo są wiotkie, samo życie.
Jeden pociąg nowszy.

DSC_0774.JPG

Drugi ciut starszy.

DSC_0775.JPG

A potem się ścigały który pierwszy da radę wyjechać ze stacji, całe szczęście jechały w inne strony.

DSC_0777.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Tu widać odrobine lepiej budynek stacyjny, i tajemnicze płachty na torach, jak sobie wydumałem zabezpieczają tory przed zabrudzeniem chyba.

DSC_0782.JPG

Urządź do załadunku węgla na samochody, ciekawy klimat na makietę.

DSC_0784.JPG

Jablonec na chwilkę bez pociągów, tylko wagony.

DSC_0864.JPG

Budynek.

DSC_0865.JPG

DSC_0869.JPG

I kilka bocznic, ciekawe czy jest u nich jakiś nienormalny który chodzi po bocznicach, kusiło, ale nie wolno.

DSC_0866.JPG

DSC_0867.JPG

DSC_0870.JPG

Mógłbym mieszkać w Czechach, nie ma Ukraińców i Polaków i choć Czesi też kłapią dziobami i to dość głośno, to dałoby się przyzwyczaić.

Cierpliwości jeszcze tylko dwie stacje w tym ostatnia jaką odwiedziłem i macie spokój przez jakiś czas.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.727 78 12
Tu widać odrobine lepiej budynek stacyjny, i tajemnicze płachty na torach, jak sobie wydumałem zabezpieczają tory przed zabrudzeniem chyba.

Zobacz załącznik 1060674

Urządź do załadunku węgla na samochody, ciekawy klimat na makietę.

Zobacz załącznik 1060675

Jablonec na chwilkę bez pociągów, tylko wagony.

Zobacz załącznik 1060676

Budynek.

Zobacz załącznik 1060677

Zobacz załącznik 1060680

I kilka bocznic, ciekawe czy jest u nich jakiś nienormalny który chodzi po bocznicach, kusiło, ale nie wolno.

Zobacz załącznik 1060678

Zobacz załącznik 1060679

Zobacz załącznik 1060681

Mógłbym mieszkać w Czechach, nie ma Ukraińców i Polaków i choć Czesi też kłapią dziobami i to dość głośno, to dałoby się przyzwyczaić.

Cierpliwości jeszcze tylko dwie stacje w tym ostatnia jaką odwiedziłem i macie spokój przez jakiś czas.
Pawle, takie płachty jak to określiłeś mają właśnie chronić tor przed zasyfieniem środkiem smarnym z przekładni trakcyjnej loka lub innego pojazdu trakcyjnego. Jak sobie przypomnisz torowiska w PL gdzie zatrzymywały sie (na przykład) nasze 57'ki to będziesz wiedział o czym mowa. Swego czasu, gdy wiodącym pojazdem w SKMWA były 14WE i EN57 to PLKa się trochę burzyła, że tor się syfi...i zainstalowali w Sulejówku Miłosnej takie cosie ...w miejscach, gdzie wypadały wagony silnikowe...

Pozdr,...

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Magic piwo piję sporadycznie i to raczej ciemne i słodkie.
Monsieur Hamulcowy wiem co oznacza ta cecha, wstyd gdybym nie wiedział, chyba:niepewny:.

Na tej stacji Pan mnie ogwizdał bo lazłem środkiem "peronu" z płyt betonowych, a miało coś nadjechać.

DSC_0523.JPG

DSC_0524.JPG

Nastawnia.

DSC_0525.JPG

Peron i wiata z kwiatami, które są na każdej stacji, nikt ich nie zabiera, nie niszczy dziwne.

DSC_0526.JPG

A to ten co mało co mnie rozjechał.

DSC_0531.JPG

Ostatni dzień naszego pobytu, dzieciaki wymiękły, no a mnie Florcia zmusiła znów do łażenia po skalnych miastach, ruinach zamków itd.itp. i na koniec podrzuciła mnie pod stację parkując rzuciła "zasuwaj zrób sobie zdjęcia" no to poszedłem prawie 300 metrów pieszo:eek: nie ma co grymasić to już koniec hasania po stacjach, idę jak zwykle pod górkę, no i jest.

Mala Skala

DSC_0907.JPG

DSC_0910.JPG

DSC_0908.JPG

Słupki pędniowe, trochę inne niż u nas.

DSC_0909.JPG

Tylko dwie szyny, i to bez cech, a tak się dobrze zapowiadało.

DSC_0911.JPG

Magazyn.

DSC_0914.JPG

Ta stacja mi się podobała, nie była taka nowa, odnowiona uładzona, jest trochę jakby zapomniana, ale tylko trochę.

I kilka takich których tam sporo było.

DSC_0402.JPG

DSC_0403.JPG

DSC_0405.JPG

DSC_0407.JPG

DSC_0522.JPG

Dziękuję za uwagę.
Do następnej relacji jak to mówią.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.155 508 29
Pokażę Wam tylko sześć zdjęć i to w dodatku nie moich, jako zachętę do odwiedzenia Izby Pamięci w Herbach Nowych, mój Kolega Przemek służbowo udał się w to miejsce, w przerwie w znojnej pracy zajrzał i nie żałował.
Pewien Pan za punkt honoru postawił sobie zadanie wprowadzenia mnie w stan irytacji, cóż biedak przeliczył się jedynym uczuciem jakim darzę jego wpis jest niesmak, i dalej brnąć będę w przeszłość i w to co było kiedyś świetnością, a dziś jest ruiną, dlatego takie widoki jak te otrzymane od Przemka radują moje stare serce.
Chcecie więcej, polecam wizytę we wspomnianej.

IMG_20240705_115325_977.jpg

Reszta powinna być w innym dziale, ale nie wiem czy samozwańczy największy autorytet nie szydził by z nich, a tu może sobie tylko popatrzeć.

IMG_20240705_120638_812_LL.jpg

To naszemu puryście zdjęciowemu, słynnemu globtroterowi z pewnością nie przypadnie do gustu z powodu marnej jakości, ale ..... .

IMG_20240705_120644_458.jpg

IMG_20240705_120651_636.jpg

IMG_20240705_120658_840.jpg

Bardzo się ekscytował Przemo szyną na samym dole, cóż młody jest ma prawo.

IMG_20240705_120714_028.jpg

184 zdjęcia zanudziły by zdecydowaną część z Was, dlatego tylko tyle.

Miłego popołudnia.