• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
9.06 Stacja Łódź Chojny pociąg nr. 11205, ale zanim przyjechał to poszedłem w druga stronę stacji bo stał tam skład nowiutkich czeskich cystern prowadzony lokomotywą 111 Ed-061

DSC_0220.JPG

Po drugiej stronie samotny wagon, jak większość z nas w tłumie.

DSC_0221.JPG

Potem się spotkały.

DSC_0223.JPG

Wróciłem na peron i nadjechała następna Gama 111 Ed-027

DSC_0228.JPG

I pojechałem, na Żabieńcu miał się dosiąść Piotrek Rogoziński z synem, i się dosiedli, i już w doborowym składzie pojechaliśmy do Kutna pokazać Młodemu (8 lat) ruiny parowozowni, poprzednio droga nam się trochę wydłużyła bo szliśmy stara bocznicą, dziś wybraliśmy najkrótszą drogę.
Obok ruin chyba elewatora płot z szyn.

DSC_0234.JPG

Nie byłbym narcyzem gdybym go nie sprawdził.

DSC_0230.JPG

DSC_0231.JPG

DSC_0232.JPG

Ruch na torach dziś był spory tylko nastawiali tych słupów i innych gówienek, ciężko zrobić z daleka sensowne zdjęcie.

DSC_0238.JPG

Jeszcze jedna szyna w ogrodzeniu kolejarskich ogródków działkowych.

DSC_0239.JPG

Ulica Osiedle Kolejowe i takie tez osiedle, najbardziej oryginalny dom na nim.

DSC_0240.JPG

Poprzednim razem brama była otwarta, dziś już nie, ale obok nie było ogrodzenia, a skręcając wczesniej w lewo dochodzi się do krańcówki autobusowej a z niej na teren lokomotywowni, jakby kto chciał bezboleśnie tam pochodzić.

DSC_0241.JPG

DSC_0242.JPG

Nie pamiętam czy tę fontannę widziałem poprzednim razem.:niepewny:

DSC_0243.JPG

Jako wychowankowi czasów wstrętnej komuny brakuje mi takich napisów w zakładach pracy, sam czasami umieszczam inne, ale usuwają pislamskie elementy.

DSC_0244.JPG

Widok na niebo.

DSC_0245.JPG

CDN.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Syn Piotrka Filip jest drobnym rezolutnym ośmiolatkiem, pełno go wszędzie, ale nie sprawia kłopotów, dochodząc do bramy zadał pytanie "wujek, a my możemy tu wejść nikt nas nie aresztuje" i co tu odpowiedzieć, my tu musimy wejść.

DSC_0247.JPG

DSC_0248.JPG

Jak tu było w dawnych czasach, można sobie spróbować wyobrazić, zapach smarów, hałas, życie.

DSC_0249.JPG

Dawniej przyjaźń teraz wrogowie, jak to się zmienia.

DSC_0251-crop.JPG

DSC_0252.JPG

Była sobie obrotnica.

DSC_0253.JPG

DSC_0255-crop.JPG

DSC_0256.JPG

Jakiś magazyn.

DSC_0258.JPG

"Wujek, wujek a zrób zdjęcie tym rurom" no proszę bardzo.

DSC_0260.JPG

DSC_0261.JPG

Wyszliśmy, Filip znalazł w trawie szyny, przyznaje nie zauważyłem ich.

DSC_0262.JPG

Potem pojawiła się rampa.

DSC_0263.JPG

A na końcu budynek z torem suwnicy jak mniemam do rozładunku czegoś co na wagonach przyjechało.

DSC_0264.JPG

Tu jeszcze nie byliśmy, w oddali dość współczesna hala.

DSC_0270.JPG

Sądząc z obecności kanału warsztat naprawy samochodów a zarazem czytelnia, na znacznym obszarze poniewierają się szczątki książek, głównie poezja, cóż takie czasy.

DSC_0272.JPG

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Ehhh, Pawle... jeśli młody się nie zatraci w " telefonie" to może będziesz mieć swój wkład w wyprowadzeniu go na ludzi...
Mój młodszy odpukać poza telefonem ma radio (od roku krótkofalowiec z papierami, czasem robił łączności od Słowenii, Wloch po pogranicze niemiecko holenderskie) i różne aktywnosci fizyczne...

Pozdr

ps. byle bym czegoś nie spieprzył...

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.221 3 1
Ehhh, Pawle... jeśli młody się nie zatraci w " telefonie" to może będziesz mieć swój wkład w wyprowadzeniu go na ludzi...
Mój młodszy odpukać poza telefonem ma radio (od roku krótkofalowiec z papierami, czasem robił łączności od Słowenii, Wloch po pogranicze niemiecko holenderskie) i różne aktywnosci fizyczne...

Pozdr

ps. byle bym czegoś nie spieprzył...
Dzieci same się nie zatracają. Zatracamy je (lub nie) my sami. Powodzenia
20240502_083700.jpg

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Jestem przekonany że wszystkiego i tak nie obejrzeliśmy, jest kilka budynków pustych do których da się wejść, ale jest planowana trzecia uzupełniająca ekspedycja jesienią.
Solidny podjazd dla samochodów, krawędzie wzmocnione szynami ale nie było na nich cech.

DSC_0266.JPG

Na pętli która pełniła rolę krańcówki autobusowej coś co jako żywo przypomina punkt tankowania pojazdów.

DSC_0267.JPG

W dobrym stanie a puste, szkoda.

DSC_0271.JPG

Obecność komina i taśmociągu uwalanego węglem, pozwala sądzić że to była kotłownia.

DSC_0273.JPG

Filip znalazł kolejne szyny, widać słabo, próbowałem iść ich śladem, ale pokonała mnie przyroda, może następnym razem.

DSC_0274.JPG

DSC_0275.JPG

DSC_0276.JPG

Powoli wracamy, jednak to godzina marszu, w pewnym momencie młody nam się zepsuł, naprawiła go obietnica zamówienia w dworcowym barze frytek.

DSC_0277.JPG

EU07-088 ECCO

DSC_0278-crop.JPG

Wygląda na to że na gościnnych występach byli fachowcy z łódzkiego ZDiT.:eek:

DSC_0280.JPG

Takich to było jak mrówków ino nie szło im zrobić porządnego zdjęcia.

DSC_0282.JPG

Cud na stacji, przedał nas rudy przedał, biada nam biada.

DSC_0283.JPG

Pociąg do Sierpca, kiedyś stał chyba w innym miejscu i był krótszy, tym pojechały trzy osoby.

DSC_0284.JPG

Najkrótszy tego dnia pociąg towarowy, z jedna cysterną DE 6400-6460

DSC_0286.JPG

Zjedliśmy obiad w "Stacja Bistro" i o 15.40 ruszyliśmy pociągiem ŁKA do domu, podróż była ciekawa ale o tym wieczorem po powrocie z kolonii karnej Ldzań.
Dziękuję za uwagę, miłego dnia i reszty majówki.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
W Ozorkowie wsiadał Pan na wózku inwalidzkim wypasionym z napędem, Pani Kierownik, miotała się z przenośną rampą, nikt dupy nie ruszył, Piotrek kiwnął głowa ja też i pomogliśmy, nie nie jesteśmy kimś wyjątkowym, jesteśmy w miarę normalni, i nie dla poklasku to było ale po prostu, tak powinno być, ten co skonstruował schowek na rampę i sposób jej wkładania powinien na czas ją składać i za każdą sekundę opóźnienia dostawać batem przez plery, na Kaliskiej pomogłem jeszcze raz bo tam pasażer wysiadał i rozpracowałem system tajemniczy, dla chętnych jeżdżących ŁKA w razie czego podnosi się lekko w górę w szafce i wysuwa dół wkładanie w odwrotną stronę. Potem wsiadła spora grupa młodzieży płci przeciwnej tak w wieku na oko 14-15 lat, wszystkie takie same, spodnie z wysokim stanem szerokie dołem i skąpy top, wyglądały jakby jechały do pracy pod latarnię, dawniej inne bardziej różnorodne były dziewczęta, nawet nie zdawałem sobie sprawy jaki destrukcyjny wpływa na te młode nie ukształtowane istoty mają media społecznościowe, bez względu na urodę , tuszę , wszystkie są takie same, jedne wyglądają nawet nieźle, inne groteskowo.
Zgierz Kontrewers ja mówię Kontrabas, stoimy piszczy alarm, Pani wyłącza go po chwili znów, dostajemy info że drzwi się nie domykają i komputer nie zezwala na ruszenie, mechanik robi co może Kierowniczka robi co może, ale to na nią walą się gromy, ktoś tu napisał na forum że nie dorośliśmy do oglądania makiet i musza być barierki, ja myślę że nie dorastamy w większości dziedzin życia codziennego, płacą jakieś grosze a roszczeniowi są jakby szejkami z Dubaju byli, a to przecież losowy przypadek, nikt nie zawinił, nie przytoczę tu komentarzy bo zniżyłbym się do poziomu większości z podróżnych, było mi wstyd za moich jak nie patrzeć rodaków choć i jeden banderowiec też dużo głosował, żenada, 87% to katolicy gdzie miłość bliźniego, empatia etc. Żabieniec , przytulas z młodym i machamy sobie przez okno, obiecaliśmy zabrać go do Skierniewic, coby zobaczył coś innego niż tylko ruiny, już się cieszył, niby nic a jakoś tak przyjemnie. Chojny wysiadam zmęczony, przeszliśmy 13,5 kilometra co jak na ośmioletnie dziecko jest moim zdaniem bardzo dobrym wynikiem. Dzień spędzony przyjemnie i pożytecznie, polecam taką formę relaksu.
Do następnego.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Zapomniałem, obok parowozowni znalazłem rozczłonkowaną książkę "Sen nocy letniej" to się słabo robi trochę w tym kraju co nie.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Pawle, ad. wózka... Niestety, wielu "projektantów" powinno sami te swoje dzieła eksploatować... U mnie wielkiego problemu na zmodernizowanych liniach problemu nie ma..., pyk i już trap leży, wózek przejeżdża i znów pyk już trap złożony ( wpuszczony jest w podłogę)...
Problemem zgodnym z opisem jest np. linia otwocka czy lewobrzeżna część średnicy - tu bywają potrzebne te przenośne wynalazki... Pomijam fakt, że e-wózki mogą osiągać z pasażerem masę rzędu 300 - 350kg... Dodaj ograniczenia ruchowe "kierowcy" i czasem kolizja pomiędzy pasażerami gotowa:rolleyes:.

Co do blokowania drzwi w składach to już nawet nie będę się zbytnio rozpisywał, bo zaśmiecę niepotrzebnie Twój zacny wątek...Jednym słowem żenada...

Pozdr,...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
Trzeba się było przyjrzeć "laleczkom" jakie pazurki miały. Dzisiaj większość 15 latek to już 3 cm tipsy i hybrydy mają. Brrr....
...z tym przyglądaniem, to też bym był ostrożny, bo "krzywe spojrzenie" może sprowadzić tylko kłopoty... I udowadniaj przed sądem, że nie jesteś wielbłądem...:mad:

Pozdr,...

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.052 37 4
@Kpt. Nemo, Paweł, nie grzeb w g...ie tylko "wincyj" relacji dawaj :LOL:
Super są te fotki z wnętrza parowozowni, gdzieś widziałem podobne, tam by statyw zabrać, na odpowiednich ustawieniach aparatu pokombinować, może w fisheye, to by dało klimat boski. Pokazałem te zdjęcia koledze który fotografuje kolej ale i zajmuje się "urbex"em czyli eksploracją takich opuszczonych obiektów, był przezachwycony i dopytywał gdzie to jest. Po za tym EU07 Ecco przyjemny widok z kontenerami. O wiele ciekawszy niż IC. O małolatach lepiej nie zaczynać tematu. Chyba, że w hyde-parku nie tu. Zapewne są wśród nich osobniki z dodatnim IQ, ale serio to jest instynkt stadny. Jedna się zrobi na kukłę to i reszta też. Skrajności biją po oczach, chłopaki nie lepsi, choć ostatnio siedzę na Zachodnim i aż się wzruszyłem serio. Idzie chłopak chudzina, ubrany tak bardzo, bardzo skromnie, ale schludnie i czysto, i to nie moda, a możliwości finansowe, no i wysiada jego dziewczyna, równie skromna, okularnica, żadnych makeupów jak lafiryndy spod latarni. Aż mi łezka w oku się zakręciła tak to wspaniale wyglądało, jak się przywitali przytulając i jakie szczęście z nich biło, jak potem szli razem peronem wśród tych...W takich sytuacjach chciałbym mieć obiektyw 400mm i jak bym zrobił foto tej sceny nikt by chyba nie uwierzył w taką naturalność współcześnie. Piękna scena.
A i jeszcze jedna sytuacja. Siedzę sobie na Zachodnim, kręcą się Azjaci. Ona i on. Ona wygląda na wystraszoną, on coś tam tłumaczy. Jako że ja złoty człowiek, choć łysy, z bliznami na mordzie, w wojskowych ciuchach, to budzę zaufanie. Dziwne nie? No i pytają gdzie jest...tor na Morąg? "I wtedy ja im mówię" o swojej przypadłości rzecz jasna, więc nie dosyć, że kryminała wygląd to jeszcze translatora trzeba żeby się dogadać :ROFL: No to mówię, 3 peron, tylko jednym torem można dojechać. W końcu ja się żem urodził w Morągu, to kto wie lepiej gdzie to jest? A że ona jednak wystrachana konkretnie to mówię, że idziemy razem. Pokazuję na rozkładzie co i jak no i gadamy, o podróżach, skąd są itp. itd., ona z Filipin, lat 43, on z Indonezji, wiek pewnie zbliżony. No w końcu ja jako globetrotter to uwielbiam inne nacje. No i gadamy, a tam jedzie pociąg do Łodzi Fabrycznej, tyle że peron 2. Dziewczyna prawie ze łzami w oczach chce biec tam bo myśli, że to jej pociąg. Tłumacze im, że nie ma innej trasy niż ta co pokazałem i że to zły pociąg itp. itd. Babka sugeruje się godziną bo w tym samym czasie jadą te składy, tyle że naszego nie ma bo jest remont Głównego i 2 składów nie puszczą naraz po jednym rozjeździe. Tłumaczę im, że na PKP to kurde opóźnienia mogą być i do jutra. A jak dojadą do Łodzi to dopiero się problem zacznie, zresztą wyrzuca ich na pierwszej stacji w lesie za złe bilety :cool: No i jedzie pociąg właściwy, szybka wymiana kontaktów i sruu, pamiątkowe foto i nawet nagrali mnie z okna na pamiątkę. Ale dojechali w 1 kawałku, wysyłają mi podziękowania, kontakt uruchomiony, okazuje się, że trafiła tu jakimś cudem z Filipin do takiego zad..pia jakim jest Morąg, ma wizę pracowniczą i zasuwa tam w Paged, sklejka Morąg. O kolegę nie pytałem. No i pozostajemy w kontakcie. Do tego stopnia, że pytała mnie czy nie pojadę z nią do Malborka do zamku, czy zwiedzać Warszawę. Po tym jak mnie raz w życiu widziała na oczy :cool: No cóż, jak Magic to Magic, właśnie tego się nauczyłem w swoich podróżach, bycia otwartym i robienia dobrych rzeczy.
Z pozdrowieniami.
Maciek "Magic"

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.708 124 86
W krajach ameryki południowej i środkowej maczety w lesie tropikalnym są jak najbardziej wskazane. U nas niestety zabronione jest noszenie a tym bardziej używanie w miejscu publicznym. No i teraz trza sobie zinterpretować "miejsce publiczne" ;)

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
On na pewno był do Sierpca? Tam jest bezdrucie. EN57 bez wsparcia nie da rady. Może był do Płocka ?
Masz rację, zasugerowałem się miejscem z którego odjeżdżał, mówiłem jeszcze Piotrkowi że dawniej jeździł szynobus, ot starość nie radość.;) No i jeszcze Pani zapowiadająca powtórzyła kilka razy że to pociąg linii R31 czyli Kutno-Sierpc. Następnym razem sprawdzę.