• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Jeszcze trzy fotki z Lubrańca.

DSC_0328.JPG

Kibelek z drugiej strony.

DSC_0329.JPG

Budynek gospodarczy.

DSC_0330.JPG

Jerzmanowo.

P9.PNG

Na tej mapce zaznaczone są kierunki w których prowadzi linia BK -Brześć, DK- Dobre, jedne i drugie Kujawskie, B-Boniewo.

P10-crop.PNG

Zdjęcie Pana Andrzeja.

Stacja_kolejowa_Jerzmanowo_583614_Fotopolska-Eu (1).jpg

I nasze zdjęcia.

DSC_0331.JPG

Chodzimy sobie i chodzą jacyś Panowie nikt nic nie mówi, jak nie patrzeć szwendamy się po prywatnym terenie, hm, trudno.

DSC_0332.JPG

Dwie cechy.

DSC_0337.JPG

Przemek opanował do perfekcji metodę mokrego liścia/trawy, Piotrka Chorążego, niezwykle pomocną w odczytywaniu cech.

DSC_0346.JPG

W kierunku na Dobre .

DSC_0338.JPG

DSC_0339.JPG

DSC_0340.JPG

Za przejazdem.

DSC_0341.JPG

DSC_0344.JPG

DSC_0347.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Hen aż po widnokrąg.

DSC_0348.JPG

Panowie zdradzają pewne zniecierpliwienie nasza obecnością, ach jak to kiedyś było fajnie jak Piter był w czynnej służbie.
To jeszcze budynek gospodarczy i w drogę, pozostałe kierunki zasypane i zarośnięte, poza tym nie wolno przeginać.

DSC_0349.JPG

Następne jest Boniewo.

P4-crop.PNG

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.132 26 1
Te, niektóre budynki stacyjne przedstawiają sobą przedwojenny styl modernizmu w architekturze, jak Włocławek czy Jerzmanowo. Jak by jeszcze o to zadbać...

newermind

Łowca cech
Zespół forum
ŁKMK
Reakcje
3.628 45 1
Paweł, onegdaj wspominałem Ci, o zabezpieczeniu polnej drogi przed Czerniewicami, które jest zrobione z szyn "wąskich". Jadąc pociągiem na północ, po lewej stronie szlaku, około kilometra przed stacją.
Jeszcze się tam przejedziemy!
Zdrowia Wam Koledzy.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Zdaję sobie sprawę że opowieści nasze są odrobinę chaotyczne i dla ortodoksów niepełne, nasza eksploracja przypomina odrobinę wizytę dziecka w sklepie z zabawkami, ekscytacja odbiera trzeźwość osądu i postrzegania, ale czy warto z tym walczyć.

P11-crop.PNG

Trzy odsłony budynku stacyjnego.

DSC_0351.JPG

Zwróćcie uwagę na dzwonki na narożniku budynku, nie wiem czy to kolekcja czy zawsze było ich tyle, ale są z moich czasów i już je lubię.

DSC_0353.JPG

DSC_0374.JPG

Piętro zamieszkałem, parter nie, jest tam bałagan i mnóstwo artefaktów, ale dobrze zamknięte, szkoda gdybym był bardziej majętny mógłbym tam osiąść na stałe.
Na pierwszym planie szalet i magazyn.

DSC_0380.JPG

DSC_0381.JPG

DSC_0383.JPG

Teren otoczony płotem a słupki z szyn, obejrzałem nie miały cech, niestety.

DSC_0382.JPG

Jedna z dawnych metod tynkowania.

DSC_0385.JPG

Myślałem że to jakaś szopa, a to wieża ciśnień, widać jeszcze wodowskaz.

DSC_0355.JPG

DSC_0356.JPG

Wszędzie szyny.

DSC_0357.JPG

Nie sposób bez planu ogarnąć układu torów, są wszędzie.

DSC_0361.JPG

DSC_0362.JPG

DSC_0363.JPG

Czyżby ukraińskie zboże.

DSC_0371.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Paweł, onegdaj wspominałem Ci, o zabezpieczeniu polnej drogi przed Czerniewicami, które jest zrobione z szyn "wąskich". Jadąc pociągiem na północ, po lewej stronie szlaku, około kilometra przed stacją.
Jeszcze się tam przejedziemy!
Zdrowia Wam Koledzy.

Kurcze zapomniałem, cholera pamieć już nie ta, mało ostatnio przyjmuję aktywatorów pamięci.:oops:

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Na końcu stacji w krzakach dwa budynki jeden z nich pełnił moim zdaniem funkcję garazu dla drezy, wskazywały by na to ślady po mocowaniu szyn i podkłady przed budynkiem.

DSC_0364.JPG

DSC_0365.JPG

Szyna pełniąca rolę ościeżnicy.

DSC_0368.JPG

Na stacji trawnik i skwerek wydzielone szynami, szkoda że bez cech. A może po prostu ich nie znalazłem.

DSC_0376.JPG

DSC_0375.JPG

Czas na nas.

DSC_0386.JPG

DSC_0372.JPG

DSC_0373.JPG

Landszafty z okna limuzyny.

DSC_0392-crop.JPG

DSC_0393.JPG

Tor zamknięty.

DSC_0395.JPG

Chłopaki jedzieta do Łodzi, bym siem z Wami zabrał co.
Wskakuj, jest miejsce.

DSC_0396.JPG

DSC_0397.JPG

DSC_0398-crop.JPG

DSC_0399.JPG

Dla dopełnienia kilka historycznych bardziej lub mniej fotek z Fotopolski nie znam autora ale pewnie jest nim Pan Andrzej Mastalerz.

Stacja_kolejowa_Boniewo_118273_Fotopolska-Eu.jpg

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Stacja_kolejowa_Boniewo_965709_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Boniewo_1566046_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Boniewo_651559_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Boniewo_341276_Fotopolska-Eu.jpg

Czas miniony, bezpowrotnie, szkoda. Byłaby atrakcja turystyczna że hej. Ale wąskotorówka, be, lepiej odczyniać uroki salcesonem, można wtedy sto baniek przytulić bezkarnie.

CDN. Po odbyciu zesłania w Kolonii Karnej Ldzań.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
O rety chyba już Cetty.

P12-crop.PNG

Jakoś mało zdjęć tu zrobiliśmy bo i szczególnie nie było co fotografować, za to sobie pogadaliśmy ze starszą Panią mieszkanką tego luksusowego domku.
To poczekacie bo coś z serwerem się wydarzyło i nie ładują się zdjęcia, trochę to irytujące co nie.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Mapka ot zwykła stacja.

P12-crop.PNG

Budynek w tle studnia za korzystanie z której starsza Pani która do nas wyszła płaciła 60 zł miesięcznie, na swój koszt pociągnęła wodę do mieszkania, kanalizacji nie ma, mieszkała z sąsiadką która umarła, została sama, za dwa pokoje z kuchnią płaci czynsz w wysokości 930 zł, kurewstwo pierwszej wody, nie może ocieplić bez zgody i tak dalej, no PKP brawo.

DSC_0400.JPG

Podwórko.

DSC_0401.JPG

Miejsce a raczej gruzowisko po dawnej wieży wodnej.

DSC_0402.JPG

Cecha.

DSC_0403.JPG

W stronę Boniewa.

DSC_0404.JPG

I Krośniewic.

DSC_0405-crop.JPG

Po drugiej stronie chaszcze.

DSC_0407.JPG

Tajemnicza budowla której przeznaczenia nie udało nam się ustalić młodzi tubylcy pytani o to, patrzyli na nas co najmniej dziwnie.

DSC_0408.JPG

Mkniemy dalej , Wielka Wieś Kujawska szykowne szczątki dawnego przystanku.

DSC_0409.JPG

Dąbrowice.

P13.PNG

Dość długo szukaliśmy stacji, indagowani tubylcy wzruszali ramionami, gps zgłupiał, dopiero starsza Pani z astmą pokazała nam gdzie jest, obok piekarni, mmm zapach pieczonego chleba z polskiego żyta, miodzio, w przejeździe już nie ma szyn.

DSC_0410.JPG

Idziemy wzdłuż płotu i szyn.

DSC_0411.JPG

DSC_0412.JPG

I jest stacja.

DSC_0413.JPG

DSC_0414.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
DSC_0415.JPG

DSC_0416.JPG

DSC_0417.JPG

DSC_0418.JPG

Chyba pomieszczenie kasy, zrobiłem zdjęcie ponad płyta zakrywającą wejście, potem okazało się że można łatwo ją usunąć, nic ciekawego tylko kolekcja worków ze śmieciami i odpadami cywilizacyjnymi.

DSC_0420.JPG

Zwrotnik.

DSC_0424.JPG

Za stacją na podmokłym polu wagon, nie udało nam się do niego podejść z powodu trzech dużych mało przyjaznych piesków, musi starczyć fotka z oddali.

DSC_0426.JPG

Kierunek Krośniewice.

DSC_0427.JPG

Nie wstawiłem archiwalnych zdjęć ze stacji Cetty, co niniejszym czynię ku chwale. Przepraszam za zamieszanie.

Stacja_kolejowa_Cetty_262580_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Cetty_644742_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Cetty_644747_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Cetty_1134630_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Cetty_1632471_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Cetty_1872452_Fotopolska-Eu.jpg

Na wielu z nich widać wieżę wodną, to były czasy. Autorzy zdjęć Panowie Robert Blicharz i Andrzej Mastalerz.

I tylko dwie fotki z Dąbrowic.

Stacja_kolejowa_Dabrowice_Kujawskie_341903_Fotopolska-Eu.jpg

Stacja_kolejowa_Dabrowice_Kujawskie_936252_Fotopolska-Eu.jpg

Za kilka chwil koniec.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Życzeniem Przemka było choć na chwilę wstąpić do Ostrów.
Voila.

Koniec linii wąskotorowej, wokół stacji ulice rozgrzebane zupełnie jakby zapatrzyli się na Łódź, lub Hanka, znaczy nasz prezydio dostała tu dodatkową fuchę.

DSC_0428.JPG

DSC_0429.JPG

Ruina udająca dworzec , choć pełni też i bardziej pożyteczną funkcję.

DSC_0430.JPG

DSC_0431.JPG

Drugi pociąg tego dnia.:eek:

DSC_0436.JPG

Wieża ściśnień.

DSC_0437.JPG

Cecha którą przeoczyłem ongiś.

DSC_0438.JPG

Kto chce więcej poczytać i pooglądać o Ostrowach to było w dwóch naszych relacjach proszę poszukać.
Teraz to już Krośniewice.

DSC_0439.JPG

Pewnie się narażę sam nie wiem komu ale cały teren przypomina jedno wielkie złomowisko.

DSC_0440.JPG

DSC_0441.JPG

W budynku przez dziurkę.

DSC_0444.JPG

Jaka to data, było już kiedyś, ale zawsze można pokłócić się jeszcze raz.

DSC_0446.JPG

I inna na tym samych koźle.

DSC_0447.JPG

DSC_0448.JPG

Jeszcze tylko Sierpów, robi się chłodno i ciemno.

DSC_0453.JPG

DSC_0454.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Odnowiony most, super, ale po co rozumiem że dla picu, bo i tak chyba już nic tędy nie pojedzie.

DSC_0456.JPG

Ale tylko z wierzchu ustrój mostu czyli kształtowniki jak były tak są niepomalowane.

Już nieostre ostatnie zdjęcie semafora, czeka na lepsze czasy czy złomowanie.

DSC_0459.JPG

Od chwili gdy wsiadłem do samochodu do zrobienia tego zdjęcia minęło 12,5 godziny, z każda chwilą obserwowałem u Przemka coraz lepszy humor, a o to chodziło żeby chłopak się odprężył i zobaczył coś ciekawego, ja dawno tak nie odpocząłem, dziękuję Przemku za towarzystwo i wożenie mojej d..y , jak to mówią do następnego bo będzie z pewnością.

Wam dziękuję za cierpliwość i zainteresowanie, choć marzy mi się coby prócz relacji Kolegi Kylograma czytać też relacje innych.
Jak mawiał nestor polskiego modelarstwa kolejowego Leszek Lewiński nie może być dobrym modelarzem tylko ten co zdjęcia przegląda a prawdziwą koleją się nie interesuje, więc Panowie do roboty.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.877 92 4
Wam dziękuję za cierpliwość i zainteresowanie, choć marzy mi się coby prócz relacji Kolegi Kylograma czytać też relacje innych.
Jak mawiał nestor polskiego modelarstwa kolejowego Leszek Lewiński nie może być dobrym modelarzem tylko ten co zdjęcia przegląda a prawdziwą koleją się nie interesuje, więc Panowie do roboty.
Wszystko pięknie tylko w naszym pięknym kraju w znacznej części wyprawy na kolejowe szlaki mogą powodować przygnębienie, apatię, zawód wobec stosunku ludzi do własnej historii, a nawet stanowić ryzyko dla zdrowia i życia. Pierwsze gdy ogląda się poziom dewastacji infrastruktury kolejowej, całkowity brak dbałości o nasze wspólne dobro, zbudowane w sumie z naszych, wspólnych pieniędzy.
W drodze do Sosnowca odwiedziłem bocznicę kolejową cementowni w Rudnikach pod Częstochową i o ile sama infrastruktura jako tako się trzyma bo jest, w mniejszej skali niż pierwotnie, ale użytkowana, o tyle obrzeża to obraz naszej bylejakości i braku dbałości o własne dobro, całe obrzeża to wysypisko śmieci, w widocznych krzakach można wdepnąć nie tylko w pampersy, ale w kineskop, czy szyby samochodowe.
Dodatkowo zainteresowanie służb, które nie pilnują tego do czego zostały stworzone, czyli porządku na terenach kolejowych, nie skupia się czynnościach im przypisanych, a na fotoamatorach, być może aby nie uwieczniać ich nieudolności i nieróbstwa (usypanie ponad kilometrowego wału ze śmieci wszelkiej maści nie trwało rok, czy nawet dwa, to stały proceder o którym wszyscy w okolicy wiedzą).
Stan budynków kolejowej infrastruktury, także uwidoczniony na twoich zdjęciach, nawet nie woła, a wrzeszczy o pomstę.
Wiem, może za bardzo zachłysnąłem się kulturą tak dzikich krajów jak Austria, czy Szwajcaria, ale tam mnie urzekło to, że jeśli nawet dochodzi do likwidacji linii kolejowej, to albo rozbiera się ją w całości, tereny przywraca środowisku lub tworzy ścieżki piesze i rowerowe, albo umożliwia korzystanie zapaleńcom pomagając w jej utrzymaniu. Budynki stacyjne w obecnej dobie zdalnej obsługi pasażerów są sprzedawane lub dzierżawione, ale z zastrzeżeniem utrzymania ich w należytym stanie. Da się, widać da się.
Gdyby mieszkańcom budynków stacyjnych z twoich zdjęć choćby wydzierżawiono je na 100 lat wyglądałyby na pewno dużo lepiej.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 508 29
Wszystko pięknie tylko w naszym pięknym kraju w znacznej części wyprawy na kolejowe szlaki mogą powodować przygnębienie, apatię, zawód wobec stosunku ludzi do własnej historii, a nawet stanowić ryzyko dla zdrowia i życia. Pierwsze gdy ogląda się poziom dewastacji infrastruktury kolejowej, całkowity brak dbałości o nasze wspólne dobro, zbudowane w sumie z naszych, wspólnych pieniędzy.
To wyjaśnia to nad czym ostatnio się zastanawiałem a mianowicie czemu członkowie ongiś prężnego klubu, którego nazwy nie wymienię, nie jeżdżą na wycieczki kolejowe, ostatni wpis na ich stronie zresztą mojego autorstwa jest z 2015 roku, teraz już wiem, wszystko to w trosce o swoje zdrowie , dziękuję, nie muszę już o to pytać prezesa.

Stan budynków kolejowej infrastruktury, także uwidoczniony na twoich zdjęciach, nawet nie woła, a wrzeszczy o pomstę.
Nie mam na to wpływu, mnie wystarcza ich widok, choć zdaję sobie sprawę z tego że idealne to już były.

Gdyby mieszkańcom budynków stacyjnych z twoich zdjęć choćby wydzierżawiono je na 100 lat wyglądałyby na pewno dużo lepiej.
Nie sądzę przy kosztach najmu/dzierżawy porównywalnych do sumy przedstawionej, nie byłoby chętnych , Kolej nie jest zainteresowana rzetelnym wykorzystaniem swych zasobów, potrafi za to utrudniać życie mieszkańcom, jak choćby w okolicach Ełku na stacji W Turowie gdzie w budynku schody są w tragicznym stanie, ale nie wolno ich naprawić bo są pod nadzorem konserwatora zabytków, ot durne prawo i niechęć do działania.

Cieszę się że ktoś dał głos, choć niczego on nie zmieni, zostań politykiem, weź się za rządzenie, zmieniaj nasz kraj, ja póki sił starczy i wiatr odgoni demony będę chodził po "cmentarzyskach", bo lubię i dobrze się czuję tam gdzie nie ma ludzi, lub jest ich niewielu.
Miłego popołudnia.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.877 92 4
nie jeżdżą na wycieczki kolejowe,
Właśnie , a co jest takiego pięknego w wycieczkach kolejowych, armia ludzi zamknięta w wagonach?
Dla mnie piękno kolei to ponad wszystko jej podziwianie, samotnie lub w ograniczonym gronie, ale z zewnątrz, bo tylko spacery wzdłuż torów oddają jej prawdziwy charakter, czego nie zastąpi widok z wagonu. Siedzenie godzinami w oczekiwaniu na przejeżdżający pociąg, szczególnie w wolnym od apaczy rejonie, to coś co lubię najbardziej, pociąg sunący na tle natury, prawdziwe życie.

Cieszę się że ktoś dał głos, choć niczego on nie zmieni, zostań politykiem, weź się za rządzenie, zmieniaj nasz kraj, ja póki sił starczy i wiatr odgoni demony będę chodził po "cmentarzyskach", bo lubię i dobrze się czuję tam gdzie nie ma ludzi, lub jest ich niewielu.
Na polityka się nie nadaję, jestem za szczery. Po drugie rządzić i zmieniać w Polsce, w kraju w którym ludzie wybierają sobie ludzi do władzy często tylko dla hecy lub na złość komuś, to trzeba mieć skłonności masochistyczne lub pazerność na stołki, tytuły ewentualnie kasę.
Z "cmentarzysk" polecam w małych alpejskich miasteczkach, to oazy spokoju, skromne, schludne (za wyjątkiem włoskich), gdzie faktycznie miło spędzić trochę czasu dla ukojenia nerwów.
Łączy nas to, że czujemy się najlepiej tam gdzie nie ma ludzi, choć ja ludzi nie unikam.
Różnica zaś między nami jest taka, że ja nie mam demonów, nie mam na nie czasu, kocham życie, a dla mnie życie to piękno pociągów na tle pięknych krajobrazów, o co zabiegam przez cały rok, by nacieszyć się widokami przez kilka tygodni.
Miłego wieczoru.