Pora na historyczny suplement, związany z opisywaną wycieczką.
Akcja działa się w roku 2004-tym, a dokładnie czternastego lipca i była związana z transportem mebli dla szwedzkiej sieci, z fabryki mającej siedzibę w okolicach elektrowni Adamów, wykonywanym siłami i środkami ówczesnego stowarzyszenia -SKPL ze Zbierska.
W tym celu kilka miesięcy wcześniej, wybudowano wąskotorową bocznicę szlakową, prowadzącą pod magazyn wspomnianego producenta, z nadzieją na długoletnią współpracę.
Podobno kilka-kilkanaście takich transportów zostało zrealizowane, jednak wraz z upływem czasu, kolejka stopniowo zaprzestawała działalności i ostatecznie odcinek od stacji w Turku do elektrowni, został rozebrany.
Mapka z roku 2009 pokazuje przebieg wąskiego toru, od ładowni z mijanką przy ul. Przemysłowej ( w żółtym zaznaczeniu), do omawianego magazynu ( ślad po torze zaznaczony na niebiesko) i dalej na teren elektrowni. Zaznaczenie czerwoną linią, poprowadziłem nieco orientacyjnie poniżej właściwego przebiegu , żeby go nie zamazywać.
Zobacz załącznik 1041816
Autorem tej porcji zdjęć - jeśli nie zaznaczyłem inaczej - jest mój kompan i towarzysz kilkunastu wypraw - Robert Wolski.
Wjazd na stację w Turku. Na pierwszym zdjęciu, trzymam w ręku klucze zwrotnicowe.
Zobacz załącznik 1041802
Skład na stacji Turek.
Zobacz załącznik 1041803
Widok z budynkiem stacyjnym.
Zobacz załącznik 1041804
Na ładowni przy ul. Przemysłowej (żółte zaznaczenie), następuje przekonfigurowanie składu i dalej lokomotywa będzie pchała skład do celu.
Karol przy sprzęgach.
Zobacz załącznik 1041805
No to pchamy! W tle widać chłodnie kominową i kawałek budynków elektrowni.
Zobacz załącznik 1041807
Zjazd po nowym rozjeździe, na bocznicę pod magazyn (niebieska krecha na mapce). Po prawo widoczny tor biegnący dalej, na teren elektrowni (czerwone zaznaczenie).
Zobacz załącznik 1041808
Zobacz załącznik 1041813
Widok do tyłu, w kierunku rozjazdu szlakowego.
Zobacz załącznik 1041814
Widok na skład SKPL przy rampie. Zdjęcie z pomostu pod chłodnią kominową.
Zobacz załącznik 1041815
W kolejnej odsłonie pokażę kilka ujęć, z wizyty na sieci kolei elektrowni Adamów, która miała miejsce tego samego dnia.
CDN.