• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości nie-PKP 2025 - dyskusja

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.258 58 2
Wydaje mi się, że od kilku lat (chyba od momentu kiedy w zarządzie została już tylko córka założyciela) w Brawie nie dzieje się chyba najlepiej. Zwłaszcza jeżeli chodzi o wypuszczanie nowych konstrukcji. Względem pierwotnej zapowiedzi wychodzą one z opóźnienieniami nawet kilkuletnimi. Było tak z BR01, wagonami pociągu Rheingold, donnerami a teraz BR44 oraz wagonami typu Schuerzenwagen 1939.

Zaznaczyć tu chyba należy ciągły brak modeli ze znakiem PKP.
Ale jest wagon typu G w malowaniu KPEV z Katowic :)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.311 67 3
W sensie, że DR czy GGrhs? Bo Roco robiło DR GGths (poza tym jeszcze PKP, SNCF...).
Tutaj kolega @Remaj12 ma rację wagon GGths 15-30 dotychczas był w skali H0 wykonany wyłącznie przez firmę Piko 2 opracowania najstarsze bakelitowe z lat pięćdziesiątych i nowsze z plastiku z lat sześćdziesiątych zmodernizowane później w latach dziewięćdziesiątych przez montaż kkk i nowych wózków. To są wagony budowane po wojnie przez LOWA Wagonbau. I są one znacznie krótsze od wagonów budowy wojennej typu Bromberg na których się wzorowano. Te ostatnie są od wielu lat w ofercie firmy Roco. Chociaż bardzo podobne to nie są te same wagony.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.444 159 86
Jakoś tam na "drożyznę" form do wyprasek dla takich modeli nikt nie narzeka (firmy) a ilość form na te dwa ostatnie parowozy spokojnie "zaspokoiła" by dwie typowo polskie maszyny. ;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.988 629 30
Dwa powyższe wpisy, kolegi @Misiek i @daromaro dotyczą tego wpisu w wątku informacyjnym o nowościach nie-PKP. Na przyszłość proszę takie komentarze wstawiać w tym wątku dyskusyjnym, a nie w przypiętym wątku informacyjnym. A gdyby w tych komentarzach był cytat z komentowanego wpisu, to nawet po przeniesieniu komentarzy łatwo byłoby znaleźć oryginalny wpis, którego komentarz dotyczy.

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
5.757 48 2
Skrzydła mi opadły po obejrzeniu nowości na ten rok i uświadomieniu sobie jak firmy potraktowały segment wąskotorowy H0e...
Wielcy i mniejsi totalnie zlali temat.

Roco: brak wagonów Görlitz, parowozów HF110C, starszych projektem - tendrzaków trzyosiowych i lokomotyw spalinowych, brak udawanych wagonów HFB czy też kolejek leśnych, brak zestawów analogowych i cyfrowych, brak transporterów czteroosiowych.
Tillig: brak wagonów osobowych starszego typu - czteroosiowych i dwuosiowych, brak wagonów towarowych. Transportery DR? Łał.
Liliput: brak wagonów osobowych czteroosiowych, brak towarowych, brak drewnianego bagażu, brak parowozów, brak transporterów sześcioosiowych (!)
MinitrainS
: z tą firmą myślę, że możemy się pożegnać, nie ma co liczyć już na kolejki HFB. Szkoda, że człowiek wcześniej nie kupił sobie Brigadeloka HF czy typowych wagonów. Teraz to już lipa.

ŻE NA DA

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 8 0
...a także Sudexpress (ciekawe czy z tych Stadlerów wykluje się coś polskiego) :
W sensie że EuroDual w polskich barwach? Bo chyba jeszcze nie zanotowałem istnienia takiego w rzeczywistości. Czy masz może na myśli jakiś skład pasażerski? Bo mi się marzy jakiś skład wieloczłonowy typu FLIRT, ewentualnie jakiś ELF. Najlepiej coś w malowaniu SKM lub Kolei Dolnośląskich.

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
936 46 0
W sensie że EuroDual w polskich barwach? Bo chyba jeszcze nie zanotowałem istnienia takiego w rzeczywistości. Czy masz może na myśli jakiś skład pasażerski? Bo mi się marzy jakiś skład wieloczłonowy typu FLIRT, ewentualnie jakiś ELF. Najlepiej coś w malowaniu SKM lub Kolei Dolnośląskich.
Przecież zapowiedzieli Flirta 3. Póki co bez polskich wersji, ale baza jest.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187