• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2025 - dyskusja

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
92 7 0
Tak mnie zastanawia polityka PIKO...:niepewny:
Ja to postrzegam jako próba zdominowania konkurencji jakością i zaawansowaniem modeli. Nie chcę tu wnikać o zgodność z oryginałem ale Piko ostatnie lata w mojej opinii dość intensywnie podnosi zaawansowanie modeli. Wprowadzenie dekodera PSD o sporych możliwościach, modele o standardzie wyższym niż dotychczasowy EXPERT który jeszcze dekadę temu był w piko w zasadzie bliżej HOBBY niż to co jest dziś. Nie zauważyłem czy mają już modele z sterowaniem pantografami, ale wprowadzenie ruchomych wentylatorów to kolejny krok na przód. Myślę że dla klientów to dobry kierunek, pomijając kwestie kosztu modeli. Zobaczymy kiedy się zatrzymają w rozwoju.

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
92 7 0
W Lokomotywach po co, ale w szynobusach/EZT byłby dobry bajer z tego
A wyobraź sobie jeszcze holograf imitujący że wewnątrz się coś dzieje. Poruszających się 3D pasażerów.
Chyba już mocno mnie teraz poniosła fantazja ;).
PS. Ale zamontowanie mini LCD (coś jak ekran smartfonu) w środku, który imituje "życie" wewnątrz wagonu jest w zasięgu dzisiejszej technologii. ;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
Ale zamontowanie mini LCD (coś jak ekran smartfonu) w środku, który imituje "życie" wewnątrz wagonu jest w zasięgu dzisiejszej technologii. ;)
Taki model już się ukazał. Nie pamiętam teraz, jaka firma (nie wiem, czy nie Brawa), ale parę lat temu wypuściła model szynobusu z mini-ekranami LED w drzwiach. Na ekranie pokazuje się obraz otwierających się drzwi, wsiadających i wysiadających pasażerów, a na koniec zamykania drzwi.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.701 52 2
Cyfrowo sterowane-otwierane drzwi w wagonach pasażerskich, podobnie jak rozsuwane drzwi czy nawet ściany z dachem w wagonach towarowych Roco oferowało przez moment już ok 15 lat temu.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.735 125 86
"Okna informacyjne" (ruchome, swiecące ledami, itp.) - dawniej "tablice kierunkowe" to chyba najbardziej sensowny bajer do wprowadzenia.

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
197 11 0
Właściwie już powoli dochodzą do końca rozwoju. Bo co tu więcej rozwijać? Zrobią ruchome hamulce?
Myślę że niezłym krokiem na przód byłoby działające odsprężynowanie wagonów i lokomotyw tak żeby wreszcie na nierównościach modelowych torów przestały zachowywać się jak sztywne kloce tylko zaczęły ładnie wybierać te nierówności i nawet lekko się bujać, jak ma to miejsce w oryginale.

skynet

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Trochę nie w temacie. Jest wyprzedaż na Sudexpress S1592140 i S1592141 STADLER EuroDual 159 214-6 Ecco-rail na stronie shop.sudexpressmodels.eu. Model wypasiony z przesyłką niecałe 1600 zł, a analog około 1030 zł w przeliczeniu po aktualnym kursie EUR.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187