• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości nie-PKP 2025 - dyskusja

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 8 0
Tak mnie zastanawia polityka PIKO...:niepewny:
Ja to postrzegam jako próba zdominowania konkurencji jakością i zaawansowaniem modeli. Nie chcę tu wnikać o zgodność z oryginałem ale Piko ostatnie lata w mojej opinii dość intensywnie podnosi zaawansowanie modeli. Wprowadzenie dekodera PSD o sporych możliwościach, modele o standardzie wyższym niż dotychczasowy EXPERT który jeszcze dekadę temu był w piko w zasadzie bliżej HOBBY niż to co jest dziś. Nie zauważyłem czy mają już modele z sterowaniem pantografami, ale wprowadzenie ruchomych wentylatorów to kolejny krok na przód. Myślę że dla klientów to dobry kierunek, pomijając kwestie kosztu modeli. Zobaczymy kiedy się zatrzymają w rozwoju.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.431 159 86
Właściwie już powoli dochodzą do końca rozwoju. Bo co tu więcej rozwijać? Zrobią ruchome hamulce?

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 8 0
W Lokomotywach po co, ale w szynobusach/EZT byłby dobry bajer z tego
A wyobraź sobie jeszcze holograf imitujący że wewnątrz się coś dzieje. Poruszających się 3D pasażerów.
Chyba już mocno mnie teraz poniosła fantazja ;).
PS. Ale zamontowanie mini LCD (coś jak ekran smartfonu) w środku, który imituje "życie" wewnątrz wagonu jest w zasięgu dzisiejszej technologii. ;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.852 621 30
Ale zamontowanie mini LCD (coś jak ekran smartfonu) w środku, który imituje "życie" wewnątrz wagonu jest w zasięgu dzisiejszej technologii. ;)
Taki model już się ukazał. Nie pamiętam teraz, jaka firma (nie wiem, czy nie Brawa), ale parę lat temu wypuściła model szynobusu z mini-ekranami LED w drzwiach. Na ekranie pokazuje się obraz otwierających się drzwi, wsiadających i wysiadających pasażerów, a na koniec zamykania drzwi.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.246 58 2
Cyfrowo sterowane-otwierane drzwi w wagonach pasażerskich, podobnie jak rozsuwane drzwi czy nawet ściany z dachem w wagonach towarowych Roco oferowało przez moment już ok 15 lat temu.

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 14 0
Właściwie już powoli dochodzą do końca rozwoju. Bo co tu więcej rozwijać? Zrobią ruchome hamulce?
Myślę że niezłym krokiem na przód byłoby działające odsprężynowanie wagonów i lokomotyw tak żeby wreszcie na nierównościach modelowych torów przestały zachowywać się jak sztywne kloce tylko zaczęły ładnie wybierać te nierówności i nawet lekko się bujać, jak ma to miejsce w oryginale.

skynet

Nowy użytkownik
Reakcje
26 2 0
Trochę nie w temacie. Jest wyprzedaż na Sudexpress S1592140 i S1592141 STADLER EuroDual 159 214-6 Ecco-rail na stronie shop.sudexpressmodels.eu. Model wypasiony z przesyłką niecałe 1600 zł, a analog około 1030 zł w przeliczeniu po aktualnym kursie EUR.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.743 464 99
Od Robo:

Ruszyła przedsprzedaż!

Miłośnicy kolei – mamy coś wyjątkowego! Już teraz możecie zamówić zestaw 8 wagonów YB-70 Städteexpress

Limitowana edycja
Perfekcyjne odwzorowanie detali
Kultowe malowanie Städteexpress

Ro_1.jpg

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
6.843 148 0
"Well I don't really look at H0 scale stuff much and when I saw the email I thought it was a new model. I didn't realize that it is actually re-branded BLI model (like the TRIX Big Boy).
Never mind then. It is likely cheaper bought directly from BLI in the U.S."

:)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.269 67 3
To wygląda na produkt Broadway Limited.
Rysunek Broadway :
Zobacz załącznik 1109665
Screen shot z prezentacji Märklin :
Zobacz załącznik 1109666
Jest to całkiem możliwe, chociaż także może to być całkiem odrębny projekt lecz wydany w tym samym czasie.
Już było kilka podobnych wspólnych projektów, jak choćby Roco USRA Mallet 2-8-8-2 Y3 N&W i wersje innych kolei. Ten model w USA był sprzedawany pod marką Life Like Proto 2000. Było to o tyle ciekawe że inne modele Life Like w Europie były dystyrybuowane pod marką Brawa.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187