• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości nie-PKP 2025 - dyskusja

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.259 100 4
Pełna zgoda. Mój komentarz odnosił się do stwierdzenia

które podważa sensowność zbierania modeli innych pojazdów, niż te, które się samemu widziało. Nigdzie nie stwierdziłem, że zbieranie takich modeli jest śmieszne, wręcz przeciwnie, sam mam parę modeli taboru zupełnie niepasującego do całej zasadniczej kolekcji, ale odwzorowujących tabor, z którym łączy nie jakiegoś rodzaju sentyment.
Kolega ma takie podejście do zbierania modeli jakie ma i to widać jego sposób na życie, więc mogłeś Andrzeju zrezygnować ze stwierdzenia "śmieszne", a skomentować jak powyżej i byłoby wszystko ok.
Mnie też kiedyś traktowano jak odmieńca bo zamiast taboru PKP zawsze przyjeżdżałem na spotkania z OBB, wielu wydawało się to śmieszne, a niektórym nawet pozbawione patriotyzmu z mojej strony, a tak po młodzieżowemu: "miałem na to wyjechane" i teraz chyba już większość to zaakceptowała, a niektórzy nawet zrozumieli, że ja nie "wietrzę taboru", tylko odświeżam miłe wspomnienia.
Więcej tolerancji, dystansu, tak trzymać do końca świata i o jeden dzień dłużej.

przemek tabisz

Znany użytkownik
Reakcje
1.000 62 10
Jestem jedną z osób wspomnianych przez @Tomasz Sauer pytałem, dociekałem a teraz podziwiam.
Sam z resztą pod wpływem Tomka zakupiłem model BR 642 Trilex,bo takim jechałem do i z Drezna.
Dzięki takiej sytuacji mamy możliwość oglądania nie tylko korpo kolei z Polski lecz z części Europy również.
Obracam się w kręgu kolegów z DR i BD, i to ja jestem mniejszością PKP.

Bawmy się swoim hobby a nie szukajmy dziury w całym.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.201 601 30
Kolega ma takie podejście do zbierania modeli jakie ma i to widać jego sposób na życie, więc mogłeś Andrzeju zrezygnować ze stwierdzenia "śmieszne", a skomentować jak powyżej i byłoby wszystko ok.
Koledzy, prezentujecie kompletne pomieszanie pojęć. Powtarzam więc: stwierdzeniem "Jaki sens zbierać pociągi których się nigdy na oczy nie widziało?" kolega @MlodyS53 podważa sens zbierania przez kogokolwiek modeli taboru, którego się nigdy nie widziało. Jeżeli sam kolega @MlodyS53 ma takie podejście, to jego sprawa i nic mi do tego. Ale ja odczytuję tę wypowiedź jako krytykę wszystkich, którzy zbierają takie modele, bo podważa w ogóle sens zbierania takich modeli - i dlatego napisałem, że takie stwierdzenie jest po prostu śmieszne. Jeżeli tego nie rozumiecie, to ja się poddaję. I proszę mnie nie pouczać, z czego powinienem był zrezygnować, a co wolno mi było napisać.

A teraz kilka moich osobistych przemyśleń na kanwie tej konkretnej sprawy:

Jaki był sens wzniecać dyskusję na ten temat nagle dzisiaj, po ponad czterech miesiącach od omawianego wpisu kolegi @MlodyS53 i mojej uwagi na jego temat? Czy po to, żeby znowu się do mnie przyczepić i znaleźć kolejny powód, by mnie zaatakować?

Dlaczego Koledzy, a zwłaszcza kolega @Tomasz Sauer, po raz kolejny interpretujecie mój wpis w tendencyjny sposób, tak, żeby się było do czego przyczepić? A jednocześnie interpretujecie wpis kolegi @MlodyS53 w sposób dla niego korzystny?

W pełni zgadzam się z twierdzeniem
Pytanie tylko, kto tu szuka dziury w całym?

Biorąc to wszystko pod uwagę coraz częściej nachodzą mnie myśli, żeby się w tego towarzystwa wypisać i przestać udzielać się na forum. Na razie takiej decyzji nie podejmuję, ale nie ukrywam, że coraz częściej o tym myślę. Komu to można "zawdzięczać", myślę, że się domyślacie, ja przynajmniej na razie nie będę wymieniał pseudonimów tych użytkowników. Może mała chwila refleksji przydałaby się nam wszystkim...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.493 454 99
To hobby miało łączyć ludzi, a zaczyna dzielić. Co tu poszło nie tak? Najlepiej by było gdybyście koledzy wyluzowali i skupili się każdy na swojej działce tego hobby i ewentualnie podzielili się swoimi dziełami modelarskimi, bądź kolekcjami, bo zamiast tego zaczyna przeważać "polityka" czyjegoś podejścia do sprawy i atakowanie innych nad treścią modelarską. Smutne to. Wszedłem tu dzisiaj zobaczyć co ciekawego piszą.... a tu kolejne "jatki". Jak tak dalej będzie to forum stanie się jak "jesień średniowiecza", a nie ciekawe miejsce gdzie warto zaglądać. Może pora przemyśleć to sobie zanim znowu "się zacznie". Do czego to bowiem ma zmierzać? Do wiecznych szarpanin, czy cieszenia się hobby?

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.961 63 1
@Andrzej Harassek Najwidoczniej zaszedłeś za skórę co niektórym użytkownikom i tyle. Jak zwracano uwagę żeby publicznie nie pouczać, poprawiać bo to nietaktowne tylko zrobić to na priv to nie było refleksji na temat. No to nadarza się okazja żeby podogryzać to efekt jest jaki jest. Zresztą obserwując forum od dłuższego czasu widać w wypowiedziach, że są osoby wzajemnie na siebie nastające.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.659 146 19
Zresztą obserwując forum od dłuższego czasu widać w wypowiedziach, że są osoby wzajemnie na siebie nastające.
Szkoda, że tak niewiele osób praktykuje w życiu jedną prostą zasadę, która znacznie to życie wszystkim uspokaja - Nie czyń drugiemu co Tobie nie miłe. Niech każdy we własnym sumieniu rozważy czy powinien coś zmienić w swoim postępowaniu, aby innym żyło się w jego otoczeniu lepiej i vice versa.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
882 90 3
Właśnie ukazał się model Czmielaka w wersji CD. Polecam porównać ten ponad dziesięcioletni model z modelem SM31-150 pod kątem ceny :D

Posiadam jednego Czmielaka, który lata temu kosztował mnie 403 zł i uważam, że tamta cena stanowiła wtedy zdrowy rozsądek ceny do jakości.

Reakcje
127 0 0
Potrzebowałem zaopatrzyć się w platformę Rgs, taką wyprodukowaną przez Albert Modell (niedawne pozytywne recenzje), ze względu na promocję cenową (175 zł) mój wybór padł Albert Modell 355004 - GATX.

W porównaniu z niedawno wydanym wagonem Rgs np. CTL - na burtach nie ma oznaczeń. Trafił mi się też lekko przekrzywiony do góry jeden bufor i stopka dla dróżnika pracownika kolei pomagającego łączyć wagony - ale w tej cenie nie będę narzekał.

Albert_Modell_Rgs_GATX_01.jpg
Albert_Modell_Rgs_GATX_02.jpg
Albert_Modell_Rgs_GATX_03.jpg
Albert_Modell_Rgs_GATX_04.jpg
Albert_Modell_Rgs_GATX_05.jpg

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187