• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości nie-PKP 2025 - dyskusja

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.442 486 107
Właściciel firmy Robo wspominał na filmie z prezentacji modeli, że w planie są też wagony sypialne dlatego zapytałem. Jeżeli tak, to firma ROBO połakomiła się na gigantyczny kawałek modelarskiego tortu, który był do tej pory (ku mojemu zdziwieniu) lekko tylko nadgryziony przez wielkich tego świata.

Edit: chyba jednak o sypialnych nie mówił, a o kuszetkach. Szkoda.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
chyba jednak o sypialnych nie mówił, a o kuszetkach. Szkoda.
Tylko że na PKP nie było kuszetek produkcji NRD, budowanych na bazie niemieckich Y/B. Polska importowała z NRD tylko wagony 2 kl. z miejscami do siedzenia oraz sypialne. Nigdy nie było ani wagonów 1 kl. ani 1/2 kl. ani kuszetek.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
830 46 0
Słowa kolegi @Piter75, które zresztą już cytowałem, świadczą o czymś innym:
Nie zgodzę się, bo słowo to można rozumieć na wiele sposobów. Ale nie zamierzam tutaj nikogo uświadamiać. Wystarczy zajrzeć do słowników, co polecam naczelnemu czepialskiemu tego forum. Tym samym:
... czytam o namiastce afery o słowo "polskie".... Ludzie.... dajcie spokój....
proponuję zakończyć aferę "polską", bo nie jest to tu potrzebne.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
Tak, znajdź ówczesny katalog firmy Robo (plik pdf). Tam były oba sety TLK Mazury. Przy secie nr 2 była data 2023/2024.
A ja sie znów odniosę do ACME. Kiedy były wagony do Kiepury pierwszy raz "w katalogu", a w którym roku zostały w końcu wypuszczone? Naprawdę obsuwa terminów, to nie koniec świata

Reakcje
123 0 0
Marketingowo to dobry ruch. Wg zapowiedzi, YB będą w wersjach niemieckich, polskich, czeskich/czechosłowackich, bułgarskich, węgierskich, rumuńskich. Nie wiem tylko jak te YB różniły się konstrukcyjnie w poszczególnych krajach bo te polskie miały trochę inny układ wywietrzników.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
761 35 5
Troszkę "gryzą" przezroczyste ramki okien
To jest tylko prototyp.
A ja sie znów odniosę do ACME. Kiedy były wagony do Kiepury pierwszy raz "w katalogu", a w którym roku zostały w końcu wypuszczone? Naprawdę obsuwa terminów, to nie koniec świata
Roco z sypialnymi IC też przecież miało sporą obsuwę, bo coś im tam zatonęło czy coś;)generalnie tylko chyba Piko ma swoją fabrykę i jest w stanie kontrolować terminy. Niestety producenci typu Acme czy Robo czy Schlesienmodelle nie mając swojej fabryki na wyłączność są skazani na sloty produkcyjne w określonym czasie. Wszystko jest proste tylko na tym forum... Nie zawsze pewne rzeczy zależą od producenta, niekiedy musi on się dostosować też do fabryki w Chinach i wówczas wychodzi jak wychodzi. Kolega przywołał Kiepury od Acme, a ja z grzeczności przypomnę o Chrobrym, o Sobieskim czy Lechu. One też miały sporą obsuwę, ale w końcu wyszły.

Reakcje
112 3 0
wchodzenie na rynek niemiecki z takimi modelami moim zdaniem to cos kuriozalnego, oni tam mają taki wybór swoich wersji realnego taboru, że u nas nigdy takiego nie będzie w barwach PKP.....
Albo naprawdę nie wiesz o czym piszesz, albo piszesz na kolanie i nie potrafisz napisać tego co wiesz.
Z jakimi "takimi" ? StadtExpress? No to jaki Niemcy mają wybór? Podaj przykłady.
I tak w ogóle koleje niemieckie mają jeszcze trochę taboru, który jest pomijany wskutek rywalizacji między wielkimi, a może stać się łakomym kąskiem dla mniejszych czy nowych graczy.

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
Odnośnie składu wagonów Städteexpress od Robo to jaka powinna być tam lokomotywa?
https://robo.eu.com/pl/katalog-modeli/176-y-b-70-bautzen-zestaw-8-wagonow-stacja-dresden-alt
Nie wiem czy w 1979 roku na czele Städteexpressu Elbflorenz jeździły "kontenery", ale na poniższej fotografii (najprawdopodobniej z późniejszego okresu) jest właśnie uwieczniony Städteexpress Elbflorenz z "kontenerem" :D !

198X - ''Container'' BR 250 mit Städteexpress ''Elbflorenz'', quelle. Eisenbahnatlas DDR, Tou...jpg

- źródło: Eisenbahnatlas DDR, TouristVerlag, 2. edycja, 1988

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.714 125 86
@Remaj12 A nie prościej napisać jakiej klasy to jest lokomotywa (DB-Baureihe .......).
Jeżeli chodzi o "kontenery" to ja rozpoznaje tylko "Maersk" albo "Evergreen".

Dla mnie to jest takie trochę upośledzenie techniczne - wymyślanie i używanie sztucznie określen typu "Stonka", "Sputnik", "Kibel", "Kontener" i tym podobne na rzeczy, które mają swoje nazwy.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187