• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Moje kolei postrzeganie

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Znane, nie znane ja się cieszę z każdej znalezionej cechy, ot prosta recepta na szczęście.

DSC_0343-crop.JPG

Po drugiej stronie torów.

DSC_0344.JPG

DSC_0345.JPG

DSC_0346.JPG

Przechodzimy ostrożnie na drugą stronę, jakoś tak nam gwałtownie ubyło czasu więc idziemy cykając fotki z postanowieniem że tu wrócimy aby to wszystko dokładnie obejrzeć.

DSC_0352.JPG

DSC_0353.JPG

Nietypowe zastosowanie słupów betonowych, Polak potrafi, inwencja to potęga.

DSC_0361.JPG

I jeszcze kilka szyn w następnym płocie.

DSC_0362.JPG

No dziwadło, sygnalizator ani kolejowy ani uliczny.

DSC_0363.JPG

Płotów dalszy ciąg.

DSC_0364.JPG

DSC_0366.JPG

DSC_0364.JPG

Dlaczego Panowie tak panicznie reagują na nasz widok, bo mają wszędzie burdel w tym swoim archeo i już.

DSC_0369.JPG

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Pierwszy normalny pociąg tego dnia, no nie mijaliśmy jeszcze dwa lub trzy po drodze, ale tak nasz gnał że nie zrobiliśmy zdjęcia.
ET42-028

DSC_0370-crop.JPG

Wieża ciśnień z oddali.

DSC_0371.JPG

Kozioł oporowy.

DSC_0372.JPG

I już prawie biegiem do pociągu, i on odjechał znów prawie pusto, wsiada na pewnym przystanku Pani około czterdziestu lat, dla mnie to siksa, nazwałem ją na nasz użytek Pocahontas bo miała taką quasi indiańską sukienkę i śniadą dzięki nadmiarowi samoopalacza cerę, no ale w zalewie bezkształtnych istot płci odmiennej młodszych i starszych udających młode ta to była perełka.
Ach podróże kształcą i fascynują.

Część druga Gniezno.

No i dotarlim.

DSC_0377.JPG

Kozioł oporowy jakich w Gnieźnie mnóstwo i wszystkie takie same, lecę bo u nas takich nie ma, i znów darcie ryja stałem bo drugiej stronie na trawie, a pani z nastawni się drze że to teren kolejowy i żeby wypie.....ć cóż mimo że asekurował mnie człowiek z Assassin Creed to odpuściłem, ale cech nie było ani na szynach ani na stalowym podkładzie, zresztą na żadnym z podkładów użytych w kozłach oporowych nie było cechy producenta.

DSC_0378.JPG

Tu oto stąd się głos dobywał skrzekliwy niemiły dla serca i ucha.

DSC_0381.JPG

A to miód dla oczu co nie.

DSC_0380-crop.JPG

Szykowne okiennice w budynku.

DSC_0382-crop.JPG

Jeszcze dwa koziołki.

DSC_0383.JPG

DSC_0384.JPG

Cel naszej wycieczki, tu się pod czujnym okiem dwóch nastawni nie dało przejść przez tory i wejść na teren, choć jak się okaże to było jedyne takie miejsce.

DSC_0385.JPG

Idziemy w stronę wiaduktu drogowego coby dostać się do parowozowni i obserwujemy co nam w gałkę wpadnie.

DSC_0386.JPG

DSC_0387.JPG

DSC_0389.JPG

I kolejny towarowy, E6ACTab-041 i za nim TEM2-286 chyba, bo nie mogę tego odczytać na sto procent.

DSC_0391.JPG

Dalszy ciąg nastąpi.:)

Załączniki

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Masakra człowiek sobie coś zaplanuje a los ma dla niego niespodziankę, w drodze powrotnej z Kolonii Karnej Ldzań na S14 tryknęły się cztery samochody i ponad godzinę staliśmy w korku, wiem że tęskniliście już jestem, nie zjem, nie wypiję a relację kontynuuję.

Chłodnia w okolicach wiaduktu.

DSC_0392.JPG

A tak wyglądała w 2018 roku.

P1150691.JPG

Jeszcze jedna cecha.

DSC_0393.JPG

Garaż chyba dla drezyn lub coś w tym guście.

DSC_0394.JPG

I koziołek.

DSC_0395.JPG

Idziemy na wąski tor, mijamy normalny.

DSC_0396.JPG

Od stacji wąskotorowej szło się na normalną drogą pod wiaduktem, no kiedyś tak dziś już nie.

DSC_0397.JPG

Na wąskim torze pusto i choć jest porządek, wyczuwam dziwny rozpad, wiem to odczucia są subiektywne.

DSC_0398.JPG

DSC_0399.JPG

Jesteśmy czujni zresztą przypomina nam potrzebę tejże stosowny napis.

DSC_0400.JPG

Tylko my.

DSC_0401.JPG

Spalone wnętrze jednego z budynków.

DSC_0402.JPG

Cecha.

DSC_0403.JPG

DSC_0405.JPG

DSC_0406.JPG

Czy to już koniec.

DSC_0407.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Chyba tak.

DSC_0410.JPG

Zwróćcie uwagę z czego są zrobione wzmocnienia bramy.

DSC_0411.JPG

Takich cech jest tam najwięcej.

DSC_0408.JPG

Łubka lub łubek, kto to wie.

DSC_0409.JPG

Wychodzimy poza teren KD okrążamy pałacyk niby jak wiele, ale jego ogrodzenie a zwłaszcza jeden szczegół przyciąga naszą uwagę.

DSC_0415.JPG

DSC_0416.JPG

DSC_0417.JPG

Docieramy do lokomotywowni, płot nie do sforsowania, kilka zdjęć przez ony płot.

DSC_0418.JPG

DSC_0419.JPG

DSC_0420.JPG

W zakamarkach wejścia do portierni miejscowi żulejros piją wódeczkę chyba i próbują udawać strażników Teksasu, po krótkiej wymianie zdań wyraźnie miękną, idziemy dalej, zabudowań ciąg dalszy.

DSC_0421.JPG

Na końcu ulicy skup złomu, młody uprzejmy człowiek informuje nas że wszystko jest ogrodzone i nie ma innej drogi jak od torów, czyli nie ma żadnej, wpuszcza nas do środka bo na placu jest koziołek.

DSC_0422.JPG

DSC_0423.JPG

A w bramie dwie szyny z taką samą cechą Roechling 1909

DSC_0426.JPG

A to moja nowa mała pasja tak absolutnie amatorsko i mniej wytrwale niż na szynach na cegłach szukam sygnatur.

DSC_0431.JPG

Na nic spełzły nasze wysiłki coby nielegalnie dostać się na teren lokomotywowni, wracamy na stację i łapiemy wyjeżdżający spod wiaduktu pociąg sieciowy.

DSC_0438.JPG

Robi się coraz cieplej, po porannym chłodzie miła odmiana.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Muszę ograniczyć liczbę zdjęć, dawno nie pisałem i mnie trochę poniosło, się poprawię, kupujemy bilety, chwilami robi się gorąco, czekamy na nasz pociąg do Wrześni, pomijam naszą wędrówkę po całej stacji bo kogo to zajmie, teraz już syntetycznie o ile się uda.
Jeszcze jedna cecha dla słabo widzących jest to Wendel.

DSC_0439-crop.JPG

Do czego ta konstrukcja mogła służyć, zapory przeciwczołgowe czy co.

DSC_0442.JPG

Artefakt za siatką.

DSC_0443.JPG

Traxx gotowy do jazdy.

DSC_0455.JPG

Ciekawe mocowanie łubki trzy nity jedna śruba.

DSC_0458.JPG

Niszczejący magazyn, nas urzekły podpory drewnianych elementów zadaszenia.

DSC_0459.JPG

Stojaki od zapór.
DSC_0466.JPG

Szyna w koronie cierniowej.

DSC_0474.JPG

I teraz absolutnie kolejowo, widoki z peronu, a ruch był spory jak na taki krótki odcinek czasu.

ET22-873

DSC_0463.JPG

EP07-1003

DSC_0477.JPG

Jakiś Siemens.

DSC_0485.JPG

SM42-621

DSC_0488.JPG

EU07-467

DSC_0492.JPG

Takie uflegane nowoczesne dziwadło.

DSC_0495.JPG

I dla przeciwwagi nasz narodowy polski EN57AKW- 1025

DSC_0497.JPG

Mnóstwo młodych ludzi w pociągu, chyba jadą ze szkół wszelakich, ale nie ma na czym starczego oka zawiesić, wszystkie dziewoje jakby z tej samej tubki i to marnej Jakości wyciśnięte, całe szczęście że na kolejnej stacji wsiada Pocahontas objuczona torbami, no wraca znaczy się z szopingu, będzie radość w domu. Chwila i jesteśmy we Wrześni, tu mamy znów chwilę do pociągu do domciu.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.110 26 1
Nooo. Po takiej relacji i związanych z nią niedogodnościami, można teraz z czystym sumieniem wypić i zakąsić.

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
720 6 0
Może kiedyś przyjdzie im na myśl zrobić jakieś święto lokomotywowni z otwartymi drzwiami, tak jak to było w zeszłym roku w Jarocinie

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Nasz rydwan gorejący co nasze marne zezwłoki przywiódł tu.
EN57AL-1805

DSC_0504.JPG

Latało takie gówienko nad stacją na zatrważająco niskiej wysokości jak nam się wydawało, Piotrek był zes.... e podekscytowany, na mnie takie cuda wrażenia nie robiom fcale, ale fotkę zrobiłem dla potomnych.

DSC_0501-crop.JPG

Uwielbiam takie komunikaty stawiane przy przejściu którym wszyscy przechodzą, Września miasto "uprawnionych".

DSC_0502.JPG

Obok parking i barierka z szyn, na tej długiej nic nie było, może na słupkach, ale były tak zardzewiałem i zamalowane że kto wie.

DSC_0503.JPG

Było wszystko ok, ale teraz zdjęcia wstawiają mi się z prędkością spaceru Jarka po Nowogrodzkiej, czyżbym przekroczył tajny limit zdjęć.

Pierwszy towar we Wrześni, jako wróżbę zwycięstwa przyjmujemy go.
ET22-954

DSC_0507.JPG

Koziołek i cecha na jednej z szyn.

DSC_0512.JPG

DSC_0513.JPG

Wjazd do zakładów lub magazynów i płot z szyn, miodzio, od strony bramy i z tzw. boku.

DSC_0516.JPG

DSC_0522.JPG

Szyny szyny tysiące szyn, piękne i stylowe wystarczy pochylić głowę.
Jakie są każdy jeden widzi.

DSC_0517.JPG

Nie jest łatwo w zarośniętym płocie i to czasem pod słońce robić zdjęcia zwłaszcza jak się nie umie.

DSC_0519-crop.JPG

DSC_0520.JPG

DSC_0521-crop.JPG

A na terenie tychże cud techniki motoryzacyjnej.

DSC_0523.JPG

I ta cecha która mnie ucieszyła najbardziej bo mimo iż nasz guru od wszechspraw Stanislaus w 2018 roku takową pokazał , to nie ma jak pierwszy raz znaleźć własnoręcznie.
Teplitz 1883 rok, jak to mówią celebryci jestem spełniony.

DSC_0530.JPG

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Tak tak już kończę, nie będę truł dupy.
Taka cecha na dwóch zdjęciach bo długą jest i nieczęsto spotykaną.
Cammel Shefield Toughened Steel

DSC_0526.JPG

DSC_0527.JPG

Dźwig jak widać, z nastawni po przeciwnej stronie torów Pan nam zwrócił uwagę że jesteśmy na terenie kolejowym, ale grzecznie bez darcia papy, tak samo grzecznie przeprosiliśmy i zawróciliśmy, można, pewnie że można tylko ludziem trza być.

DSC_0532.JPG

I jeszcze dwie cechy a potem kolej, kolej.

DSC_0534.JPG

DSC_0535.JPG

Niemce kradną swoje samochody.
T448.P-065

DSC_0538-crop.JPG

Musi jakiś ekskluzywny ekspress.

DSC_0544.JPG

I powrót do domu.

DSC_0547.JPG

Na stacji w peronach WM15A/MB 280

DSC_0555.JPG

Wieża ściśnień.

DSC_0557.JPG

I dwa plastik fantastic.

DSC_0558.JPG

A ta sobie wisi niezmieniona, po prostu trwa na posterunku.

DSC_0559.JPG

Podjechał nasz pociąg, zatłoczony jak cholera, z daleka i jeszcze dalej, nasze miejsca zajęte, dwie młode siksy w strojach nowojorskich meneli, pazury długalachne i jedyna działająca komórka, tak sobie myślę jak one wycierają d*** lub masturbują się tymi szponami, dziwna moda, cóż nie wyrzucamy ich przez okno bo to się nie otwiera siadamy na ich miejscach, obserwuję współpasażerów, bo lubię, a w takim tłoku pić wódki nie sposób, i w pewnej chwili ogarnia mnie przerażenie, jadę pociągiem z żywymi trupami, każda twarz sina od poświaty ekranu, gdyby teraz padł zasięg to nas dwóch nie trzymających telefonu jak domniemaną przyczynę braku tegoż pewnie by zaje...y na z zemsty i rozpaczy, rozglądam się panicznie czego użyć do obrony, no masakra nic się nie da urwać i wykorzystać jak broń, wszystko solidne, fluktuacja wychodzą i wchodzą młode tłuste zapasione ze szponami i grymasem ala Doda na twarzyczkach wcale nie inteligentnych, aleśmy se wyhodowali następne pokolenia.
Z ulgą wysiadam zostawiając Piotrka samego wśród tej menażerii da sobie radę, wieczór a do domu trzeba dojść, więc idę. Różnica między nami jest nie tylko jedna, ale ta dość znaczącą jest Piotr lubi jeździć pociągami ja natomiast nie, ale mamy tez kilka wspólnych cech, ale nie miejsce ani pora na taką dyskusję, dzięki Piotrze za ten wspólnie spędzony dzień.

A Wam dziękuję za uwagę.
Przez cały czas mojej absencji, całe szczęście że nie abstynencji, nie potrafiłem sobie odpowiedzieć czy warto tu pisać, czy też nie, dla tej małej wiernej grupy czytaczy.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Paweł, jeśli mnie wzrok nie myli, to zrobiłeś fotki terenu dawnej stacji wąskotorowej. Tam, gdzie parkuje żuk.
Ze wstydem Michał stwierdzam że obaj byliśmy w tym temacie nieprzygotowani mimo posiadania literatury na ten temat, być może jest tak jak mówisz, przed nami jak sadzę jeszcze raz wizyta w Jarocinie Gnieźnie to i o Wrześnię zahaczymy. Ja mam swoje lata i taki kumaty już nie jestem, do Was młodych świat należy, podróżujecie piszcie ja sobie chętnie poczytam.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29

Edward Stachura

CZY WARTO

Zwalić by można się z nóg
Co rusz,
Co krok.

Co noc,
To szloch
I rozpacz.

Ale czy warto?
Może nie warto?
Chyba nie warto...
Raczej nie warto.
Nie, nie - nie warto.

Zginąć by można jak nic:
Do żył
Jest nóż.

Lub w dół
Na bruk
Z wysoka.

Ale czy warto?
Może nie warto?
Chyba nie warto...
Nie, nie - nie warto.

Jechać by można do miast
Lub w las
Na błoń.

Na koń
I goń
Nieboskłon.

Ale czy warto?
Może nie warto?
Ech, chyba warto...
Tak, tak - warto.
Bardzo to warto.
O, tak - to warto.
Jeszcze jak warto!

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.465 7 0
Gdzieś tam w tle był pewnie budynek dworcowy stacji Września Wąskotorowa (na zdjęciach nie widać go). Co do lokalizacji ciekawych artefaktów, to przyznaję, że dopiero niedawno odkryłem w terenie rzeczywisty przebieg dawnego odgałęzienia buraczanego na kolejce średzkiej prowadzącego z Żabikowa do Jaszkowa.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
To nawet nie relacja bo tę pokazał Pan Andrzej to kilka zdjęć i odrobinę przemyśleń.
Radom, jedziemy na imprezę modelarską dwóch byłych prezesów i konduktor, skład zacny, miał jechać i trzeci exs prezes, ale mu mama nie pozwoliła jechać z pijakami.
Fabryczna pusta jak portfel przed wypłatą, pięciu ochroniarzy i czterech podróżnych, kupuję bilety, po raz pierwszy mam bilet dla seniora z ulgą 25% w ŁKA ach jak cudownie być ramolem.
Jedziemy i bęc sensacja, Pani Alinie naszej konduktorce lub kierownik pociągu nie dojrzałem bo takie małe literki zepsuła się drukarka, a ludziów jak mrówków nic to że biletomat jest wszystkie chcą od kobiety, ten chwilowy przelotny dotyk rak, zboczeńcy. Próbujemy naprawić ni cholery, jest z nami Przemo Alpinista, ale teraz to konduktor i kandydat na kierownika więc na razie Przemo, telefony, telefony, jest koleżanka ich, ma w domu, podwiezie, to jest to co zanika pomoc bezinteresowna i solidarność zawodowa, uf działa bilety sprzedane, wysiadamy na krótkim postoju Piotrek na fajkę my żeby ochłonąć, Przysucha, ciekawe czy jest stacja Przymokra, kilka stacji na tej linii trzeba będzie odwiedzić bo i trochę torów i koziołów oporowych i jeszcze zaraza zmian na lepsze nie dotarła, ale to samochodem bo pociągów nie ma zbyt wiele żeby se tak jeździć.

Przysucha.

DSC_0001.JPG

W stronę Tomaszowa Mazowieckiego.

DSC_0002.JPG

Gadamy żartujemy konsumujemy czas minął u celu, stacja jak stacja nowoczesna chyba jednak tak utkwiłem w klimatach dawnych że nijak nie akceptuję tego nowego.

DSC_0009.JPG

Po prawej ciekawy kozioł oporowy, widziało się takie nie raz i nie trzy, ale zrób taki na makiecie to Cię zakraczą.

DSC_0007.JPG

Poszliśmy z buta do domu kultury Idalin.

DSC_0021.JPG

Kameralna impreza, mile zaskoczyło mnie przyjęcie tych co mnie znali no i to że mogliśmy wejść przed oficjalnym otwarciem, tu głęboki ukłon w stronę Grzesia Molendy dowódcy tegoż przybytku kultury.
Gdybym był urodziwą dziewoją:), lub co gorsza kochającym z innej strony to zakochałbym się na zabój w dwóch Kolegach, Artur i Mateusz to są śliczne chłopaki, żebym choć w części był taki śliczny:(.

Moi towarzysze podróży po prawej Pituś jak na niego w firmie mówimy i po lewej Przemo, a za nimi Mikołaj syn Marka.

DSC_0011.JPG

Marek ze stacją Galicyja i ekscentryczny zarozumiały typ, ponoć pomocnik Pani Erwiny.

DSC_0012.JPG

Ludzi nie a dużo, pogoda nie sprzyja, lepiej kultywować narodowy zwyczaj grilowania i picia szczyn zwanych piwem.

DSC_0013.JPG

Jak już pokazywałem i dorośli tez mogą się bawić.

DSC_0019.JPG

A tu Robert Lewandowski polskiego modelarstwa czyli Mateusz udzielający wywiadu.

DSC_0020.JPG

Od mojej ostatniej bytności w Radomiu minęło 15 lat, klimat spotkań jednak pozostał taki sam, lustro jak wisiało tak wisi tylko ludzie się zmienili.
Pojechałem na tę imprezę z Jackiem Meggido jego "Poldkiem" to były czasy.

IMGP7893.JPG

Ostrów Wlkp. i Krzysio Młodzikowski a obok Grzesiek z herbatą:eek: co to się porobiło z ludźmi.
Jacy młodzi i jakby mniejsi się wydają.

IMGP7887.JPG

Jeszcze raz Ostrów.

IMGP7890.JPG

A taki Radom Główny pamiętałem i taki lubię.

IMGP7901.JPG

IMGP7918.JPG

I na zakończenie gdzieś na CMK jaki byłem szczupły, jaka czarna broda i ciemne włosy, no szok, tylko piętnaście lat, a tu coraz bliżej dołu lub pieca.

IMGP7936.JPG

Jak się dożyje za dwa trzy lata się znów pojedzie do Radomia.
Wszystkim których tam spotkałem i z nimi rozmawiałem, dziękuję, spotkanie z Wami jak zwykle jest bezcenne.

Na następną relację sobie poczekacie chwilę, może dłuższą nawet.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.227 508 29
Hm, pięknie to wszystko brzmi jak się tego słucha, gorzej jest jak się jest niewyedukowanym matołkiem jak ja i nawet nie bardzo widzi się związku ze sobą.