• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 PIKO - nasze oczekiwania...

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 13 9
Przedsprzedaż jedno...... A potem zamówienia sklepów drugie więc nie wierzę że nie befzie większej ilości lub do druku tych malowan
. Chyba że Pan Robert zaraz ogłosi kolejna wersję do wydania.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 87 0
Może i tak być, że wzorem Alberta, zamiast robić dodruk, zrobi inne malowanie i inny numer.

Przy seryjnej produkcji trudno jest zmienić założoną liczbę egzemplarzy.
A cały nowy wypust identyczny jak stary daje dużo mniejsze szanse, że się sprzeda.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
742 83 8
Czasem w przedsprzedaży idzie wszystko. Pozostaje mała liczba dodatkowej produkcji na ewentualne reklamacje. Tak było swego czasu z Pt31 Brawy „odrzuty z eksportu” sprzedawane później przez Reynaulds z USA.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
804 89 3
Jestem na nie:
-nie ma trzaśnięcia drzwiami służbowymi,
-praca wału kułakowego to dramat,
-syreny również,
-brak dźwięków dochodzących z szafki NN,
-brak charakterystycznego rozsuwania drzwi,
-brak odgłosów luzowania hamulca ep i pracy styczników hamowania i luzowania ep w kabinie, to są absolutnie klasyczne dźwięki.

To wszystko jest bardzo sztywne, z resztą tak samo jest w większości modeli. Lepiej puścić sobie pewne rzeczy samemu albo zaimrowizować.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
649 5 2
Przed świetami chyba ma być analog, po nowym roku cyfra.

Dźwięki brzmią lepiej niż Robo (sprężarka, łupnięcie ruszania) - ale też tu mamy idealne warunki odsłuchu.
Taki suchy żart z mojej strony ;) Na przekór tym, którzy zapewniają, że PIKO będzie przed świetami ,ale pomijają fakt, że jeśli już to tylko analog. Dziwi mnie ten cały wyścig - wszak to pierwsze wypusty modeli ROBO i PIKO. A w calej tej zabawie nie liczy się sprint lecz raczej maraton - potrzeba kilku wydań, aby ten projekt zakończył się skucesem dla producenta. A wygra ten, który lepiej trafi w oczekiwania klientów i lepiej wyczuje rynek pod względem przydziałów, malowań czy stosunku jakości do ceny.

Co do dźwięków to jakość dzwięków PIKO na pewno będzie na poziomie - wszak maja swoje studio obróbki cyfrowej dźwięków (byłbym zdziwiony gdyby dźwięk był kiepski). Bardziej istotny będzie dobór charakterystycznych dźwięków. ROBO swoje dźwięki chyba „przygotował” na szybo z tego co jest „na rynku”. Ale ma inny atut - z czasem może się okazać, że ktoś (lub samo ROBO) zainwestuje w dużo lepsze nagrania i w dekoderach Zimo czy ESU bezie można to łatwo wymieniać. PIKO już raczej nie będzie rozwijać schematów dźwiękowych, wiec zostaniemy z tym co zaoferują na początku (chyba ze wybierzemy analoga i sami zamontujemy ZIMO czy ESU).

Ja sam nie przekonałem się do dekoderów PIKO - sprawiały problemy w eksploatacji - choć jeszcze nie miałem nowej wersji 5.1. Dlatego tez zamówiłem EN57 w wersji poświątecznej aby się przekonać czy jest postęp ;) Na ROBO pewnie też się skuszę ale raczej w regularnej cenie.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.128 87 0
Mam nadzieję, że PIKO da dekoder 5.1 do EN57.

Dźwięki - prawdopodobnie nie opublikowali wszsytkich. Połowa z nich tyłka nie urywa; jeśli to miałaby być całość, wolałbym kupić analog i zamontować ESU lub Zimo.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Dźwięki - prawdopodobnie nie opublikowali wszsytkich. Połowa z nich tyłka nie urywa; jeśli to miałaby być całość, wolałbym kupić analog i zamontować ESU lub Zimo.
Rzecz jasna to jest tylko próbka. W przypadku każdego modelu z dźwiękiem, PIKO na swojej stronie zamieszczało próbkę dźwięku, z reguły (w znaczącej większości) o długości około 1 lub 2 minut. Najkrótsza próbka dźwięku liczy 47 s, a najdłuższa 6 min. i 8 s. Co ciekawe, obecnie stosunkowo wiele z oferowanych konstrukcji/kolejnych edycji modeli, nie ma w ogóle udostępnionej próbki dźwięku, co po wypadnięciu z oferty modelu z pierwszej edycji, gdzie próbka była udostępniona, równa się brakiem możliwości zapoznania się z próbką dźwięku przeznaczonego do modelu danej konstrukcji.

Dekodery PIKO SmartDecoder XP 5.1 mogą pomieścić do 8 minut dźwięku. Ile z tego jest rzeczywiście wykorzystywane? Odpowiedzi nie znam i nie wiem czy można to sprawdzić na programatorze firmy PIKO. Jest natomiast na tyle dużo pamięci, że zapewne spokojnie można zmieścić też coś własnego.

Reakcje
38 3 0
Konduktor jest ewidentnie z epoki VI . Teraz mają szkolenia z psychologami (zresztą "proszę przygotować bilety do kontroli" bardziej pasuje do wagonu przedziałowego). To jak z Policją na drodze. W latach 80-tych 90-tych jak jechałeś za szybko to cię potrafili zdrowo op... a teraz są mili jak u Cioci Władzi na imieninach, ale co mają wypisać to i tak wypiszą.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Jestem na nie:
-nie ma trzaśnięcia drzwiami służbowymi,
-praca wału kułakowego to dramat,
-syreny również,
-brak dźwięków dochodzących z szafki NN,
-brak charakterystycznego rozsuwania drzwi,
-brak odgłosów luzowania hamulca ep i pracy styczników hamowania i luzowania ep w kabinie, to są absolutnie klasyczne dźwięki.

To wszystko jest bardzo sztywne, z resztą tak samo jest w większości modeli. Lepiej puścić sobie pewne rzeczy samemu albo zaimrowizować.
...nie wymieniłeś braku pierdzenia pasażerów z WC.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.906 111 11
A ja wracając do ulubionych relacji to bym bardzo chciał ujrzeć EN57 z tablica relacyjna "Kędzierzyn-Kozle". Model ten chyba jako jedyny ma szanse zeby ta stacja węzłowa zainstniala w modelach.