• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 PIKO - nasze oczekiwania...

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
Chodziło mi o to, że nie ma schematu dźwiękowego i ROBO milczy w tym temacie więc udźwiękowienie tylko dla profis.

Z tym, że PIKO będzie standardowo oświetlony to zaskoczenie bo jakos wcześniej dla mnie to nie było oczywiste szczególnie, ze na stronie PIKO modele oświetlone maja to wymienione jako element wyposażenie a EN57 nie.

Przykład ICE:

1667551454455.png

W Robo jest głośnik i gniazdo dekodera 21MTC. Identycznie było w EU07 od Schlesienmodelle, które można było bardzo łatwo udźwiękowić, poprzez włożenie dekodera. Dlaczego tutaj stanowi to problem?

Jest przykręcona, śrubki odkręca się od góry, po zdjęciu pudła wagonu. Podobnie, jak listwy oświetleniowe PIKO w wagonach Y. Eleganckie rozwiązanie.

Wbrew temu, co twierdzi PIKO? Nawet, gdyby tak było, podejmuję się go oświetlić.

Jednak obstawiam, że z powodów, o których piszesz, płyta główna (część nr 55) jest jednocześnie listwą oświetleniową środkowego członu. Teraz wiemy, dlaczego PIKO nie zaoferuje wersji bez fabrycznego oświetlenia: bo nie byłoby gdzie dołożyć listwy oświetleniowej. Część nr 17 to listwa oświetleniowa członów ra i rb, oraz oświetlenie tablicy kierunkowej (przez światłowód, czyli część nr 16).

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.156 131 19
Ja z kolei przyjrzałem się budowie układu napędowego. Okazuje się że silnik będzie leżał w zagłębieniu środkowego członu tam gdzie są szafy wysokiego napięcia. Z niego mają wychodzić wałki napędzające oba wózki. Czyli rozwiązanie napędu będzie niemal identyczne jak u ROBO. Z powodu takiej a nie innej budowy pociągu mamy zatem swoisty "paralelizm ewolucyjny" w zakresie budowy napędu u obu producentów.
Dla mnie osobiście nie jest to żadnym zaskoczeniem i od ogłoszenia zapowiedzi w 2019 roku, byłem pewien, że PIKO tak to rozwiąże, a to dlatego, że producent stosuje to rozwiązanie od niemal 20 lat! Stąd nie ma mowy o żadnej "ewolucji" i przez niemal 2 lata bawiły mnie sugestie co poniektórych, jakoby człon silnikowy miał nie posiadać wnętrza w związku z umieszczeniem silnika centralnie między wózkami. Niektórzy "przeciwnicy" firmy PIKO chyba naprawdę sądzą, że tam pracują jacyś idioci.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
698 9 1
Dla mnie osobiście nie jest to żadnym zaskoczeniem i od ogłoszenia zapowiedzi w 2019 roku, byłem pewien, że PIKO tak to rozwiąże, a to dlatego, że producent stosuje to rozwiązanie od niemal 20 lat! Stąd nie ma mowy o żadnej "ewolucji" i przez niemal 2 lata bawiły mnie sugestie co poniektórych, jakoby człon silnikowy miał nie posiadać wnętrza w związku z umieszczeniem silnika centralnie między wózkami. Niektórzy "przeciwnicy" firmy PIKO chyba naprawdę sądzą, że tam pracują jacyś idioci.
Remek ma absolutnie rację - takie rozwiązanie napędu jest zdecydowanie lepsze niż napęd w wózkach. Projekt PIKO obniża bardzo cały system napędowy, co ma same plusy: praktycznie daje płaską, niską podłogę w całym członie napędowym, gdyby jeszcze konstruktor wybrał jakiś inny silnik, nie byłoby nawet tego niewielkiego, praktycznie niewidocznego uniesienia podłogi nas silnikiem, bo zmieściłby się on w skrzyni oporów, ale widać PIKO lubi swoje "pękate" silniczki, dodatkowym plusem jest obiżenie środka ciężkości modelu, co znakomicie poprawia własności trakcyjne. Kolejnym plusem jest mozliwość zastosowania dużego silnika o wiekszym momencie obrotowym oraz zastosowanie lepszej i dokładnie wyliczonej przekładni. Większy moment obrotowy silnika to płynne ruszanie. Ja subiektywnie uważam, ze napęd jest zrobiony perfekcyjnie, kiedy tylko pojawią się części od razu kupie wózek napędowy :D

Jeśli Karol i Elvis tego nie zrobią, to będzie opłacało się zająć miejsce pozostawione przez nich w ekosystemie ;)
Ależ Karol juz ma i nawet udostępnia schemat dźwiękowy do EN57: https://www.dcc24.eu/content/dźwięk-do-ezt-en57-pkp

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.475 443 99
Ten film to zgłosiłem jako SPAM. Dziwię się że takie coś YT przepuszcza...
Widziałem tą "produkcję" zwabiony tytułem. Oczywiście dałem łapę w dół, gdyż irytujące są takie "żarciki". Nie wiem co autor miał na celu.... chyba tylko nabujanie oglądalności... a w środku nie ma co oglądać.
Fajne, tylko dźwięk zamykania drzwi jakiś taki słaby (...)
link2
Bez dwóch zdań - te drzwi to charakterystyczny dźwięk jeśli chodzi o "kibel", ale trochę dziwnie będzie to wyglądało w modelu, którym drzwi.... się nie otwierają....

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
Ja zwróciłem uwagę na obwarowania wskazane przez sprzedawcę : Schemat dźwiękowy jest udostępniany do użytku indywidualnego i kategorycznie zabraniam czerpania z niego jakichkolwiek korzyści majątkowych. Nie zgadzam się na jego sprzedawanie, odpłatne wgrywanie do dekoderów, oraz sprzedawanie dekoderów z już wgranymi dźwiękami z moich opracowań. Zwłaszcza ostatnie zdanie. Czyli nie mogę sprzedać dekodera bo są na nim dźwięki? Ciekawe jak to prawnie wygląda i czy Pan ze sklepu sam nagrał te dźwięki czy korzystał z Youtube ?

Edit. Jest informacja, że materiał do nagrania został pozyskany z internetu. No to ja chyba zapytam tego Pana czy zgodnie z prawem wykorzystał te materiały.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
645 30 7
Ja zwróciłem uwagę na obwarowania wskazane przez sprzedawcę : Schemat dźwiękowy jest udostępniany do użytku indywidualnego i kategorycznie zabraniam czerpania z niego jakichkolwiek korzyści majątkowych. Nie zgadzam się na jego sprzedawanie, odpłatne wgrywanie do dekoderów, oraz sprzedawanie dekoderów z już wgranymi dźwiękami z moich opracowań. Zwłaszcza ostatnie zdanie. Czyli nie mogę sprzedać dekodera bo są na nim dźwięki? Ciekawe jak to prawnie wygląda i czy Pan ze sklepu sam nagrał te dźwięki czy korzystał z Youtube ?

Edit. Jest informacja, że materiał do nagrania został pozyskany z internetu. No to ja chyba zapytam tego Pana czy zgodnie z prawem wykorzystał te materiały.
no to chyba czujesz różnice jak odsprzedasz swój dekoder, a jak wgrasz te dźwięki na 10 innych dekoderów i zarobisz na tym?
Z tego co się dowiedziałem, samo posiadanie dźwięku nagranego nawet najlepszym sprzętem, a wgranie go na dekoder by grały wtedy kiedy chcemy i jak chcemy to naprawdę masa roboty.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.371 473 107
no to chyba czujesz różnice jak odsprzedasz swój dekoder, a jak wgrasz te dźwięki na 10 innych dekoderów i zarobisz na tym?
Z tego co się dowiedziałem, samo posiadanie dźwięku nagranego nawet najlepszym sprzętem, a wgranie go na dekoder by grały wtedy kiedy chcemy i jak chcemy to naprawdę masa roboty.

OK, wierzę że to jest dużo pracy. Ale dekoder jest mój. Więc jak go chcę sprzedać to mam do Pana ze sklepu go wysłać żeby wykasował dźwięki ?

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
OK, wierzę że to jest dużo pracy. Ale dekoder jest mój. Więc jak go chcę sprzedać to mam do Pana ze sklepu go wysłać żeby wykasował dźwięki ?
Nie sądzę i raczej nie o to chodziło. Porównałbym to z zakupem nośnika z muzyką lub książki: późniejsze odsprzedanie prywatnego egzemplarza vs. powielanie i sprzedawanie.

No to ja chyba zapytam tego Pana czy zgodnie z prawem wykorzystał te materiały.
Zdziwiłbym się, gdyby coś ukradł. To poważna firma. Ale jak się czegoś dowiesz, napisz nam.

Jak już będzie model Robo, zamierzam udać się do Karola po dźwięk. Ale to jeszcze chwila ;)

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.634 381 7
Raz już, kilka dni temu, pisałeś podobnie, że Piko nie zaprezentowało modelu. Później Ci napisano że model był wystawiony w gablocie tego producenta.
A teraz znów te bzdury piszesz. To znaczy, że z Tobą jest coś nie tak, skoro piszesz wciąż coś innego niż faktycznie na miejsce. I jak zwykle, jak wszystko, tak i to Ci się nie podoba.
Czytaj ze zrozumieniem! Piko po ponad roku wystawił w gablocie coś w stylu atrapy modelu... Ale z resztą nie ma takim co tłumaczyć, skoro mają problemy emocjonalne...

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
no dobrze, a możecie mi jeszcze pokazac z którego fragmentu oferty PIKO lub z czegoś innego wynika, że model będzie standardowo oświetlony? Nadal uważam, że jeżeli tak nie jest to zamontowanie listy świetlnej w wagonie z płyta główną będzi ewyzwaniem. Nie dlatego, że zdemontowanie płyty jest trudne ale dlatego, że jest ona zamontowana sporo poniżej linii dachu tuz nad linia okien i dodatkowa listwa świetlna nawet przyklejona pod nią będzie miała fatalny efekt wizualny. Przyznaję wieć, ze ledy zamontowane w spód płyty głównej były by super choc dla mnie połowicznym rozwiązaniem poniewżz niemiałbym sterowania dcc jak listwami np esu których używam.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
698 9 1
no dobrze, a możecie mi jeszcze pokazac z którego fragmentu oferty PIKO lub z czegoś innego wynika, że model będzie standardowo oświetlony? Nadal uważam, że jeżeli tak nie jest to zamontowanie listy świetlnej w wagonie z płyta główną będzi ewyzwaniem. Nie dlatego, że zdemontowanie płyty jest trudne ale dlatego, że jest ona zamontowana sporo poniżej linii dachu tuz nad linia okien i dodatkowa listwa świetlna nawet przyklejona pod nią będzie miała fatalny efekt wizualny. Przyznaję wieć, ze ledy zamontowane w spód płyty głównej były by super choc dla mnie połowicznym rozwiązaniem poniewżz niemiałbym sterowania dcc jak listwami np esu których używam.
Nie wynika wporst - interpretujemy to co widzimy, być może błędnie - czyli płytkę numer 17 z 5 (czyli 4 różne obwody) wyprowadzonymi przewodami pokrywającą całe człony a i b. Gdyby to była tylko kwestia górnego reflektora i/lub tablicy to zapewne nie mielibyśmy płytki rozmiaru całego segmentu.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.131 88 0
Przyznaję wieć, ze ledy zamontowane w spód płyty głównej były by super choc dla mnie połowicznym rozwiązaniem poniewżz niemiałbym sterowania dcc jak listwami np esu których używam.
Podejmę się zamontowania LEDów sterowanych DCC, bez doklejania dodatkowej listwy. Przykleję LEDy pod płytką PIKO, połączę je kabelkami z dekoderem, który umieszczę nad płytką, postaram się dodać sensownego UPSa z układem ładowania i powinno śmigać tak samo, jak fabryczna listwa ESU.

Żeby podkręcić atmosferę, może Kolega chce przyjąć zakład, że jednak to oświetlenie będzie oferowane przez PIKO?

Nie wynika wporst - interpretujemy to co widzimy, być może błędnie - czyli płytkę numer 17 z 5 (czyli 4 różne obwody) wyprowadzonymi przewodami pokrywającą całe człony a i b. Gdyby to była tylko kwestia górnego reflektora i/lub tablicy to zapewne nie mielibyśmy płytki rozmiaru całego segmentu.
Dokładnie tak.

Ponadto, robienie takich płytek bez LEDów oświetlenia wnętrza byłoby absurdalne, bo uniemożliwiałoby zaoferowanie fabrycznych listew oświetleniowych, które przecież PIKO do wszystkiego oferuje. Model składu pasażerskiego pozostałby z nieoświetlonym wnętrzem - to się nie zdarzało, już w latach 70-tych oferowali modele z oświetleniem.

Czytaj ze zrozumieniem! Piko po ponad roku wystawił w gablocie coś w stylu atrapy modelu...
Wg informacji od pana na stoisku PIKO, to był model "do testów wytrzymałościowych" i przedstawiał nie wersję zapowiadaną na grudzień, tylko kolejną.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
To ja jednak porównując do doków z ICE wnioskuję,ze oświetlenia nie ma i moż ebedzie ale jako element do dokupienia. ICE ma oddzielne doki dla wagonów napędowych oraz tych bez napedu gdzie oswietlenie jest pokazane, czego nie ma w EN57 plus na płycie głównej sa jumpery do oświetlenia.
Nie pisze tez , ze nie da się tego zamontowac w wagonienapędowym , twierdzę jedynie, ze może ucierpiec estetyka lub wygoda pracy na takim rozwiazaniu (patrz problem, którego nie uwzględnił PIKO z wygoda umiejscawiania UPS w ET-21)

1667567139630.png