• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Model EN57 PIKO - nasze oczekiwania...

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.643 381 7
Guzik mnie obchodzą informacje o bookletach czy wykazie części skoro nadal nie ma choćby wizerunku modelu a jedynie cena rośnie. Moje oczekiwania na EN57 maleją z tygodnia na tydzień... A jak Herr Doktor wypuści bubla w dziwacznym malowaniu - przykładowo Patologii Regionalnej - to może mnie cmoknąć...

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.326 36 7
Guzik mnie obchodzą informacje o bookletach czy wykazie części skoro nadal nie ma choćby wizerunku modelu a jedynie cena rośnie. Moje oczekiwania na EN57 maleją z tygodnia na tydzień... A jak Herr Doktor wypuści bubla w dziwacznym malowaniu - przykładowo Patologii Regionalnej - to może mnie cmoknąć...
Kto miał kupić, ten zamówił i to taniej niż Robo (warianty cyfrowe). Malowanie znane od początku, więc nie rozumiem uwagi.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.158 88 0
Co to oznacza z tym oświetleniem?
Nic złego - po prostu wyjść w interfejsie PluX22 nie wystarczyło, więc użyto dodatkowego interfejsu. Możliwe, że wyznaczy to nowy standard w budowie modeli. A w każdym razie jest wg mnie sygnałem, że PIKO ma zamiar kontynuować modele z gniazdem dekodera, a nie integrować go na płytce modelu.

Pośrednio ten tekst oznacza, że oświetlenie wnętrza (i mam nadzieję, filmu z kierunkiem) jest fabryczne.

Inaczej nie musieliby obsadzać więcej wyjść, niż jest w zwykłym loku.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.520 512 30
Nic złego - po prostu wyjść w interfejsie PluX22 nie wystarczyło, więc użyto dodatkowego interfejsu.
Nic złego, to fakt. Ale jednak trzeba mieć tego świadomość, bo po pierwsze, nie wszystkie prostsze dekodery obsługują interface Susi, a po drugie, nawet, jeżeli dekoder ma tę funkcję, to może być konieczność jej uruchomienia. Tak mają m.in. dekodery ESU. Mam model szwajcarskiego składu RAe TEE II firmy L.S. Models i w nim też światła są sterowane przez wyjście Susi - swoje doświadczenia z tym modelem opisałem w wątku o pociągach TEE.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
700 9 1
Nic złego - po prostu wyjść w interfejsie PluX22 nie wystarczyło, więc użyto dodatkowego interfejsu. Możliwe, że wyznaczy to nowy standard w budowie modeli. A w każdym razie jest wg mnie sygnałem, że PIKO ma zamiar kontynuować modele z gniazdem dekodera, a nie integrować go na płytce modelu.

Pośrednio ten tekst oznacza, że oświetlenie wnętrza (i mam nadzieję, filmu z kierunkiem) jest fabryczne.

Inaczej nie musieliby obsadzać więcej wyjść, niż jest w zwykłym loku.
To chyba bardziej kwestia ograniczenia ilość styków na sprzegu do 5. Powstała wiec „magistrala cyfrowa”. Wyglada na to, ze prąd pobierany jest ze wszystkich kół modelu, ale ani na rysunkach, ani w zestawieniu nie ma płytek oświetlenia. Napęd jest umiejscowiony bardzo nisko i podłoga w środkowym czlonie jest zniekształcona tylko nieznacznie. Wyglada bardzo obiecująco.

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
527 65 11
zauważyłem jeden problem. O ile model ROBO nie jest udźwiękowiony i to jest dla mnie problem to model PIKO nie jest oświetlony i do momentu zobaczenia tych doków wydawało mi się to easy aczkoliwek kosztowne (lubię rozwiązania dcc) to teraz widzę, ze oświetlenie modułu napędowego będzie czyms wiecej niz tylko wyzwaniem. Płyta głóna wygląda jakby opierała się na wnętrzu pojazdu i na dodatek wydaje się, ze ma obustronny montaż. NIe twierdzę, ze nie mozna do tego listwy świetlenioej przyczepić taśmą obustronną ale chyba nie będzie wyglądało. Ciekawe jak ROBO to rozwiązał.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.158 88 0
model ROBO nie jest udźwiękowiony i to jest dla mnie problem
W Robo jest głośnik i gniazdo dekodera 21MTC. Identycznie było w EU07 od Schlesienmodelle, które można było bardzo łatwo udźwiękowić, poprzez włożenie dekodera. Dlaczego tutaj stanowi to problem?

[o PIKO] Płyta głóna wygląda jakby opierała się na wnętrzu pojazdu
Jest przykręcona, śrubki odkręca się od góry, po zdjęciu pudła wagonu. Podobnie, jak listwy oświetleniowe PIKO w wagonach Y. Eleganckie rozwiązanie.

model PIKO nie jest oświetlony
Wbrew temu, co twierdzi PIKO? Nawet, gdyby tak było, podejmuję się go oświetlić.

Jednak obstawiam, że z powodów, o których piszesz, płyta główna (część nr 55) jest jednocześnie listwą oświetleniową środkowego członu. Teraz wiemy, dlaczego PIKO nie zaoferuje wersji bez fabrycznego oświetlenia: bo nie byłoby gdzie dołożyć listwy oświetleniowej. Część nr 17 to listwa oświetleniowa członów ra i rb, oraz oświetlenie tablicy kierunkowej (przez światłowód, czyli część nr 16).

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.939 121 22
nadal nie ma choćby wizerunku modelu
Raz już, kilka dni temu, pisałeś podobnie, że Piko nie zaprezentowało modelu. Później Ci napisano że model był wystawiony w gablocie tego producenta.
A teraz znów te bzdury piszesz. To znaczy, że z Tobą jest coś nie tak, skoro piszesz wciąż coś innego niż faktycznie na miejsce. I jak zwykle, jak wszystko, tak i to Ci się nie podoba.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
700 9 1
W Robo jest głośnik i gniazdo dekodera 21MTC. Identycznie było w EU07 od Schlesienmodelle, które można było bardzo łatwo udźwiękowić, poprzez włożenie dekodera. Dlaczego tutaj stanowi to problem?

Jest przykręcona, śrubki odkręca się od góry, po zdjęciu pudła wagonu. Podobnie, jak listwy oświetleniowe PIKO w wagonach Y. Eleganckie rozwiązanie.

Wbrew temu, co twierdzi PIKO? Nawet, gdyby tak było, podejmuję się go oświetlić.

Jednak obstawiam, że z powodów, o których piszesz, płyta główna (część nr 55) jest jednocześnie listwą oświetleniową środkowego członu. Teraz wiemy, dlaczego PIKO nie zaoferuje wersji bez fabrycznego oświetlenia: bo nie byłoby gdzie dołożyć listwy oświetleniowej. Część nr 17 to listwa oświetleniowa członów ra i rb, oraz oświetlenie tablicy kierunkowej (przez światłowód, czyli część nr 16).
Tak zapewne masz rację - najwyraźniej jednak jest oświetlenie wenętrzne + górny reflektor na płytce nr 17. Wydaje się, że konstrukcja jest bardzo podobna w obu modelach - z dokładnością do sterowania oświetleniem w PIKO przez magistralę i "dekodery wykonawcze". Normalnie jak CAN we współczesnym samochodzie. Ale taki system umożliwia praktycznie dowolne sterowania każdą lampą, co ma znaczenie przy jeżdzie w trakcji wielokrotnej, kiedy trzeba wyłączać poszczególne lampy.

Ostatnio edytowane:

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Ciekawej analizy "pokładowej elektroniki" dokonaliście, dziękuję. Wychodzi z tego że podstawowa opcja analogowa także będzie miała oświetlenie wnętrza?

Ja z kolei przyjrzałem się budowie układu napędowego. Okazuje się że silnik będzie leżał w zagłębieniu środkowego członu tam gdzie są szafy wysokiego napięcia. Z niego mają wychodzić wałki napędzające oba wózki. Czyli rozwiązanie napędu będzie niemal identyczne jak u ROBO. Z powodu takiej a nie innej budowy pociągu mamy zatem swoisty "paralelizm ewolucyjny" w zakresie budowy napędu u obu producentów.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Dokładnie- ale, zgodnie z tym ujęciem paralelizmu ewolucyjnego podczas projektowania, obu firmom wyszło najpraktyczniej i najtaniej zrobić silnik z wałkami zamiast na wózkach (zapewne dużo droższe rozwiązanie)