• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
566 7 0
Będzie piknie!
Może ktoś z Polonii uroni łezkę, jak zobaczy te maki...
Pozdrawiam i trzymam kciuki!!!
Ps. Widzę, że Twój lokal ewoluował i zamiast roweru są obrazy w tle !;):)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Dziękuję Wam za miłe słowa! Przyznam że sam widzę różnicę w porównaniu do tej starej makiety - może nie tyle w jakości modelarstwa (tutaj się muszę jeszcze dużo nauczyć!) ale w trwałości całej konstrukcji. Całość będzie wyglądać dużo lepiej jak dojdą krzaczki (myślę że ze trzy).

@pwel - jest cały składzik Fleischmann'a oprócz ogrzewczego. Wydawało mi się że ładowanie wagonu ogrzewczego do składu trzech wagonów osobowych i jednego pocztowego byłoby trochę na wyrost.

Tak jak mówiłem, ta dioramka miała charakter doświadczalny żeby wypróbować nowy szuter, nowy klej, nowy sposób kształtowania krajobrazu. Myślę że zdała egzamin :)

No to teraz do dzieła! Te trzy zaszpachlowane moduły wyschły i będą równane. Na weekend zacznie się szutrowanie modułów. Myślę też że równolegle do tych prac zacznę wypełniać styrodurem dwa moduły pod przystanek i okoliczne zagrody. Jakoś tak mam wizję tego i nie mogę się jej pozbyć :) Zagrody, ogródki, peron, krzaczki :love:

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Danielu - na drogę trzeba będzie troszkę poczekać. Dziś rano zatęskniłem za jeżdżącymi pociągami i ich dźwiękiem więc postanowiłem doprowadzić pozostałe trzy moduły do stanu gdy można malować tory, szutrować i potem je wykańczać. Na dowód załączono zdjęcie z ukończonych prac i takim tam składem ST44-199 wraz z cysternami Orlenu.

Postanowiłem też że równolegle chciałbym mieć dwa środkowe moduły z przystanku osobowego "Jaśki Małe". Skrzynki są już dawno zrobione i trzeba "tylko" położyć tory i wypełnić je styrodurem i potem można robić zagrody, peron, budynki itd. Będzie ładnie :). O ile takie tradycyjne moduły szlakowe to głównie zieleń (nie bardzo można dać jakieś detale) to takie moduły z miejscowościami i przystankami/stacjami oferują wiele możliwości zrobienia smaczków. No i praca nad nimi jest mniej monotonna :). Oj będziemy robić!

Aha - niedługo niespodzianka! Przyszła wczoraj paczka z kilkoma fajnymi rzeczami w niej. Żeby je zaprezentować potrzebna jest jednak droga asfaltowa, która będzie na tych dwóch modułach z przystankiem...

Załączniki

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Danielu - na drogę trzeba będzie troszkę poczekać. Dziś rano zatęskniłem za jeżdżącymi pociągami i ich dźwiękiem więc postanowiłem doprowadzić pozostałe trzy moduły do stanu gdy można malować tory, szutrować i potem je wykańczać. Na dowód załączono zdjęcie z ukończonych prac i takim tam składem ST44-199 wraz z cysternami Orlenu.

Postanowiłem też że równolegle chciałbym mieć dwa środkowe moduły z przystanku osobowego "Jaśki Małe". Skrzynki są już dawno zrobione i trzeba "tylko" położyć tory i wypełnić je styrodurem i potem można robić zagrody, peron, budynki itd. Będzie ładnie :). O ile takie tradycyjne moduły szlakowe to głównie zieleń (nie bardzo można dać jakieś detale) to takie moduły z miejscowościami i przystankami/stacjami oferują wiele możliwości zrobienia smaczków. No i praca nad nimi jest mniej monotonna :). Oj będziemy robić!

Aha - niedługo niespodzianka! Przyszła wczoraj paczka z kilkoma fajnymi rzeczami w niej. Żeby je zaprezentować potrzebna jest jednak droga asfaltowa, która będzie na tych dwóch modułach z przystankiem...
Zazdroszcze ci. Masz wspanialy pokoj na salonik modelarski. Domyslam sie, ze makieta bedzie po drugiej stronie tez? Ja bym zrobil do okola i w srodek wstawil wypoczynek.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
No to dwa środkowe moduły przystanku - te na których będą budynki itp. już mają położony tor. Na razie kabelki są tylko przeciągnięte pod spód więc trzeba zrobić jeszcze główną magistralę ale to już pestka. To się zrobi niedługo i wtedy wszystko będzie przejezdne. Będzie fajna robota.

Makieta będzie tylko po jednej stronie i w zamyśle jest to makieta przenośna i rozkładana w całości będzie tylko na dużych powierzchniach :( Nie da rady zrobić tak żeby makieta była dookoła a pod oknem był zakręt o 180 stopni i żeby nie wyglądało to jak karykatura. Chociaż z drugiej strony - tak dwie części makiety będą stały pod ścianami :). Na środek dam gablotę z różnymi rzeczami kolejarskimi - mam takowych mnóstwo. Czasem się tu i ówdzie przewijają na zdjęciach. Mój najcenniejszy rarytas to oryginalny młotek manewrowego ze stacji Wolsztyn...

@Jędrek K - na ścianach mam zdjęcia parowozów i stacji w moich okolicach. Najbardziej podoba mi się jedno ze zdjęć w Kargowej - takie z mgłą i peronem.

Z innej beczki - moja Oi2 od Roco od bardzo długiego czasu jeździła mocno szarpiąc i przerywając. Zawsze myślałem że to brudne tory i ten model jest bardzo wrażliwy. Wszystko inne jeździło bez zarzutu a Oi2 szarpała. Wczoraj postanowiłem dojść do sedna sprawy i teraz jest już w porządku. Jeśli ktoś z Was rozkręcał ten model to pewnie wie jakie tam są fajne rozwiązania konstrukcyjne jeśli chodzi o odbieranie prądu...

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@zuk - tak, niestety, dwa lata temu postanowiłem stację w Kargowej obejżeć i niestety wszystko zarośnięte :( Pozostają dobre wspomnienia! :)

W pracach troszkę postępu. Oba duże moduły na przystanek osobowy są już przejezdne tzn. dziś zostały zakończone prace elektryczne. Zaczyna to wszystko nabierać kształtów! Jutro wszelkie dziury będą wyrównywane i potem będę wypróbowywał nową technologię wyrównywania terenu. To wyrównywanie papierem ściernym szpachli gipsowej i potem malowanie farbą latexową nie jest najlepsze. Jak wszystko będzie działać tak jak powinno to Wam dam znać :) Na niespodziankę trzeba troszeczkę poczekać jeszcze... Ale warto!

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Żeby nie było że leniwy jestem... Te dwie skrzynki na których będzie przystanek i zabudowania są w takim stanie jak na zdjęciach. Byłem też ostatnio w Lowe's (coś jak Castorama) i opisałem ludziom czego potrzebuję. Powiedziałem że chcę taki specyfik który można nanieść pędzlem na nierówną powierzchnię zawierającą także małe dziury i potem jak wszystko wyschnie to żeby było w miarę równo. Dostałem takie coś jak na zdjęciu - roof patch! :) całkiem fajne! Jak ktoś z Was kiedyś używał flexpaste od Woodland Scenics to to jest w sumie to samo tylko dużo tańsze! :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Poproszę Was o poradę... Otóż - na jednym z modułów znajdzie się garaż dla samochodu osobowego. Mam taki garaż z zestawu Fallera ale coś nie jestem do niego przekonany. Coś mi się wydaje trochę przeskalowany ale sam nie wiem. Skleiłem go sobie wczoraj, pomalowałem na "metalowo" i pochlapałem rdzą żeby nie był taki nowy. Pozostaje jeszcze porobić jakieś zacieki i podmalować kilka elementów jak zawiasy i uchwyt na drzwiach. Może też dorobić skobelek i kłódkę. Chodzi mi o wielkość tych ryfli i zawiasów. Jak się przyłoży do nich ludzika to zawiasy są wielkości jego głowy!

Poradźcie proszę czy to się nadaje na moduł czy też mam szukać innego garażu?

Zamieszczam też zdjęcia z wczorajszego Stillwater Winter Train Show. Za rok może pokażę na nim swoją makietę! :)

Załączniki

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Z tym garażem to tak trochę średnio...zagadaj do Wm-model'a,może mu zostały jakieś blachy na garaż blaszany,a najlepiej to sam wybierz,czy ten,czy ten od Wm-model;a

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@pwel - jak by była możliwość dać garaż od WM-model'a to by nie było pytania :). A tak to jest - albo ten albo trzeba coś samemu klecić i chyba właśnie się skłaniam ku tej drugiej opcji. Garaż będzie wtedy betonowy, kryty papą. Wiadomo - karton itd. Ten mi się coś nie widzi. Z budynków jestem zadowolony i dawać obok takie coś to by nie dobrze było... :)

A w przyszłości zamierzam się nauczyć fototrawienia (mam w zasadzie co potrzeba tylko brak czasu) to postaram się zrobić blaszany samemu!

A może taką wiatkę drewnianą krytą papą? Wtedy można pod nią schować samochód i będzie go widać...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Z braku miejsca powstał kolejny budynek gospodarczy - mniejszy od poprzedniego. Chodzi o to żeby się zmieścił jeszcze płotek no i ten nieszczęsny garaż który dopiero musi powstać... Budynek jeszcze nie jest skończony ale już widać co będzie :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
No dobrze. Skoro ten garaż od Fallera jest nijaki taki a jakiś garaż powinien być to powstaje coś takiego... Dach jest tylko tak, poto żeby coś było :) Docelowo będzie taki kryty papą.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Noo!! zdecydowanie lepszy od Falierowskiego(y) Tylko spatynować! Nad wjazdem do garażu zamontował bym jeszcze lampę,mniej więcej tak jak na zdjęciu:
OUR-125.jpg
[DOUBLEPOST=1392638810][/DOUBLEPOST]Oczywiście na mniejszym wysięgniku;)