• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
No to czwarty, bo trzeci był tutaj na forum chyba jeszcze tydzień temu.[DOUBLEPOST=1387059649][/DOUBLEPOST]
Chyba nie. Ja swój kupiłem kilka lat temu na stoisku producenta na Intermodellbau w Dortmundzie. Trochę taniej, niż "oficjalna" cena... Zdaje się, że jeszcze w tym roku można było tam kupić.
Ja też widziałem w Dortmundzie na stoisku MMK, zresztą wtedy, kiedy miałem przyjemność się z Tobą spotkać :)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Kiedyś napisałem do MMK z zapytaniem o ten model i nie dostałem odpowiedzi. To było półtora roku temu.

Ten na forum do sprzedaży to był Pm2-34 o ile się nie mylę. Jeszcze bardziej ekskluzywny bo w ilości 10 sztuk. Zielona budka i wiatrownice...

Albo kryzys albo ludzie coś wiedza i sie wyzbywają modeli żeby kupić inne. Dla mnie bomba bo udało mi sie nabyć ozdobę mojej kolekcji! Na razie nie zdradzę co to takiego ale jak już będę miał u siebie to przez tydzień nie odejdę od makiety!!! :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
Szczerze, to nie wiem, bo dźwięk wgrywał mi kolega i gwizdawka jest polska. Ale w zasadzie to każdy dwucylindrowy może być, a BR03 powinien być dobry z oczywistych względów. Tylko problem z tą niemiecką gwizdawką.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Dzisiaj postanowiłem dojść do sedna sprawy i zbadać co jest nie tak w elektryce. Okazało się że po podłaczeniu DC do obwodu w którym znajduje się panel LocoNet'u - układ w owym panelu się "zepsuł/spalił/uległ uszkodzeniu". Po wymianie panelu na inny i podłączeniu DCC wszystko działa poprawnie. No cóż, $18 wcięło... Ale "Pe-ema" rozjeżdżona :D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.935 531 30
Moja Pm2 na początku nie bardzo chciała jeździć z dekoderem. Silniki, stosowane w tych modelach, mają nietypową charakterystykę i wymagają specyficznych ustawień dekodera, o czym początkowo nie wiedziałem. Znalazłem jednak na stronie ESU artykuł o ustawieniach dekoderów dostosowanych do silników różnych producentów i jeden z proponowanych tam zestawów wartości CV zadziałał prawidłowo. Gdzieś mam to zapisane, ale to i tak chyba nie ma już zastosowania do nowych dekoderów ESU serii 4.0 (ja mam Loksound 3.5). Ale te nowe dekodery mają ciekawą funkcję automatycznego dobierania parametrów do charakterystyki modelu. Sposób wykonania takiej kalibracji jest opisany w instrukcji obsługi dekodera. Jeżeli Kolega walter ma problemy, proponuję spróbować. Mój model po zastosowaniu właściwych ustawień jeździ bezproblemowo.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Andrzeju, dzięki za informację - z pewnością przyda się w odpowiednim czasie jak się odważę otworzyć tender i wyposażyć moją Pm2 w dekoder...

Tymczasem... już schnie druga skrzynka. Potem się ją wygładzi i uzupełni gdzie trzeba. Za radą Daniela - najpierw zrobię teren na wszystkich żeby je pomalować za jednym zamachem :) Już widzę że będzie się trzeba troszkę nagimnastykować na dwóch skrzynkach - mianowicie tam gdzie jest przejazd i tam gdzie jest przepust i rowy wzdłuż torów. Jakoś to się tam wydrapie w styrodurze...

P.S. Już tylko osiem dni do momentu gdy oficjalnie będę mógł postawić na tory moją Oki2! :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
No, żeby nie było że wszystkich do robienia makiety gonie a sam nic nie robię... Otóż po wyjazdach na Święta i inne okazje, po powrocie do domu ochoczo zabrałem się za robotę. Czasu mam na to troszeczkę więcej bo i maleństwo ciut większe i łatwiej się nim zająć. No więc tak: dwie skrzynki wyszpachlowane i gotowe do malowania torów, trzecia wypełniona sturodurem i gotowa do kształtowania terenu. Ten budynek Auhagena już prawie ukończony. Będzie to budynek mieszkalny dla pracowników przystanku osobowego i innej infrastruktury. Pozostało dokończyć dach i pomalować cegiełki co niektóre na inny kolor - za tydzień powinno być gotowe :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Arturze, bo to jest mój pokój na pociągi :) Dywan łatwo poodkurzać a kawałki styroduru (?) są na tyle duże że łatwo je pozbierać. Drapanko odbywa się w garażu i tam mam taki duży warsztatowy odkurzacz który zbiera wszystko z dużej odległości (do wiórów i trocin) więc też nie ma problemu.

I znowu czekamy aż różowe się zrobi białe...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Moduł z przejazdem już wysechł i został wygłodzony. Nawet powoli powstał przejazd który będzie założony po pomalowaniu torów. Na razie tylko przymiarka. Na ostatnim zdjęciu specjalnie chciałem żeby jednej śruby nie było. Po prostu drewno zmurszało...

Załączniki