• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.934 531 30
Generalnie to Ty5 raczej za często pewnie nie były używane w ruchu pasażerskim, ale że był to parowóz stosunkowo lekki, to pewnie nie raz się zdarzało, podobnie, jak (znacznie częściej) było z Ty2. Gdzieś widziałem zdjęcie Ty5 z pociągiem pasażerskim, ale nie pamiętam gdzie i jakie tam były wagony.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Generalnie to Ty5 raczej za często pewnie nie były używane w ruchu pasażerskim, ale że był to parowóz stosunkowo lekki, to pewnie nie raz się zdarzało, podobnie, jak (znacznie częściej) było z Ty2. Gdzieś widziałem zdjęcie Ty5 z pociągiem pasażerskim, ale nie pamiętam gdzie i jakie tam były wagony.
Niestety nie pamiętam źródła, fotka z Internetu,
Ty5-27 Poznan Główny 15 lipiec 1976 ab 6,25.jpg

Ty5-27 Poznan Główny 15 lipiec 1976

Edit: znalazłem źródło: http://forum.modelarstwo.info/threads/co-pociagnie-wasze-ryflaki.11505/page-4#post-156330

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.934 531 30
Kilka lat temu Roco wypuściło wersję PKP, trochę kulawą, ale może najłatwiej byłoby ją poprawić? Poza tym, to jeszcze jest chyba tylko Fleischmann i nie wiem, czy nie był też Trix. Ale powinien to być model wersji z II epoki DRG, bo tam chyba potrzeba najmniej przeróbek.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Otóż ja właśnie ten Ty5 od Roco mam. Udało mi sie go w zeszłym roku znaleźć w jednym sklepie za wręcz złodziejską cenę. Lubię jednak tę lokomtywę, a jeszcze bardziej po włożeniu dekodera ESU z dźwiękami.

W internecie znalazłem tez zdjęcie ty5-10 z pociągiem pasażerskim z tzw. Hechtami ale potem zobaczyłem ze data zdjęcia to 2005.

W ramach ćwiczeń z kartonami powstało takie maleństwo...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Prace powolutku do przodu. Teraz było Święto Dziękczynienia więc nie było zbyt wiele czasu ani okazji żeby coś porobić ale mimo wszystko co nieco się udało.

Ten mały budyneczek poszedł do poprawki. Jest też kilka nowych nabytków! Pierwsza skrzynka już prawie ma gotowy teren pod sadzenie trawy. Czekam aż wyschnie i będę robił drugie gladzenie. Druga skrzynka ma już sturodur. Jutro będę kształtował teren...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Otóż, pamiętacie jeszcze ten skład wagonów Roco 64290-64293? Wagony typu Aix, ABix, Bix, i Fx? Do ciągania została oddelegowana lokomotywa Pm2-32! Dziś przyszła w poczcie i od razu została skierowana na drobne roboty remontowe. Na szczęście były wszystkie elementy. Od razu po tym przeszła próby analogowe i teraz czeka na swój dekoder z dźwiękiem. Kółeczka RP25, model ciężki ale i filigranowy zarazem. Rzeczywiście wymaga skrętów o dużym promieniu. Trzeba go było najpierw troszkę rozjeździć ale teraz śmiga bez problemów...

Na zdjęciach widać też sturodur przygotowany pod szpachlę gipsową. Jeden moduł już zagipsowany i wygładzony. Jak będzie większa partia modułów na tym etapie to pomaluję tory. Jakoś nie mogę się przekonać do wyjmowania aerografu tylko na jeden moduł. Przeraża mnie czyszczenie...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Danielu - właśnie taki jest plan. Pamiętam jak przy mojej pierwszej makiecie się nakląłem jak szlak po kawałku był barwiony. Jak już będzie wszystko pomalowane i tor zaszutrowany to już powinno być "z górki" tzn. można ładnie po kawałku sobie roślinność i podobne robić. Do tego etapu brakuje jeszcze następujących rzeczy:

- trzy skrzynki czekają na położenie "fałszywej podsypki" i potem torów.
- cztery skrzynki czekają na położenie torów (w tym skrzynka z przepustem)
- w owych ośmiu skrzynkach trzeba będzie zrobić elektrykę
- 11 skrzynek trzeba wyłożyć styrodurem i potem szpachlą gipsową ostatecznie uformować teren i go potem wygładzić.
- malowanie torów na 13 skrzynkach
- szutrowanie torów na 13 skrzynkach
- wstępne sadzenie zieleni (przeważnie mieszam piasek z wikolem i dużym pędzlem maluję tym moduł i póki mokre sadzę na tym trawkę 1-2mm. Jak wyschnie to potem mogę się miejscowo bawić w sadzenie innych traw bo mają czego się czepiać).
- drzewaka, krzaczki, dudynki, gospodarstwa, inne...

Ogrom pracy jeszcze! OGROM! Budyneczek przystanku będzie robiony od podstaw i będzie kompilacją budynków z Dziemianów Kaszubskich i Kalisza Kaszubskiego (zdjęcia poniżej). Chciałbym osiągnąć klimat taki jak w Kaliszu Kasz. Przy okazji wspomnę że bardzo przydaje się Google Maps i opcja widoku z ulicy. Budynki będą z kartonu (dlatego też były ćwiczenia w formie budki torowego).

Załączniki

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
278 0 0
Ty5, mimo iż był parowozem towarowym był stosunkowo często wykorzystywany w lokalnym ruchu pasażerskim w dyrekcji poznańskiej (gdzie zresztą chyba wyłącznie stacjonował), szczególnie w latach 50, kiedy panował niedostatek parowozów osobowych.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
@luc1979 - cenna uwaga. Szczególnie że pochodzę z Ziemi Lubuskiej i taki klimat staram sie odwzorować na makiecie (chociaż budynek przystanku będzie bardziej z Kaszub...). Ty5 też będzie mógł ten skład ciągnąć. Ale skoro już jest Pm2-32 no to Ty5 będzie pełnił służbę na pociągach towarowych...

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
278 0 0
@luc1979 - cenna uwaga. Szczególnie że pochodzę z Ziemi Lubuskiej i taki klimat staram sie odwzorować na makiecie (chociaż budynek przystanku będzie bardziej z Kaszub...). Ty5 też będzie mógł ten skład ciągnąć. Ale skoro już jest Pm2-32 no to Ty5 będzie pełnił służbę na pociągach towarowych...
Pm2 to raczej się nigdy w okolice ziemi lubskiej nie zapuszczały :), no ale wiadomo że bawimy się dla siebie i nie zwraca się uwagę na takie detale :)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
:) tak samo jak i ten cały skład wagonów z Krakowa i Lublina. Najlepiej by było mieć Ol-kę taką jak w Wolsztynie były i ryflaki do niej. Widywałem też Pt47. No cóż - marzenia.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.934 531 30
Do ciągania została oddelegowana lokomotywa Pm2-32! Dziś przyszła w poczcie i od razu została skierowana na drobne roboty remontowe. Na szczęście były wszystkie elementy. Od razu po tym przeszła próby analogowe i teraz czeka na swój dekoder z dźwiękiem.
Ciekaw jestem, jaki dekoder Kolega zamierza zastosować i gdzie go, jak też i głośnik, umieścić? Ja poszedłem po najmniejszej linii oporu i wszystko jest w tendrze, bo tam jest gniazdo, poza tym tender łatwo się otwiera. Wiem, że puryści nie wyobrażają sobie głośnika gdzie indziej, jak w dymnicy, ale ja nie odważyłem się rozbierać samego parowozu. Nie mówiąc o tym, że trzeba byłoby przeprowadzić z tendra przewody do głośnika. Ale trochę tu odbiegamy od zasadniczego tematu, może przenieść tę dyskusję do działu "Tabor"?

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Andrzeju, dekoder będzie ESU z serii Loksound z dźwiękami od BR03 (chyba że są lepsze?). Trochę szkoda w nich że gwizdawka nie jest taka typowo polska. Dekoder, jak i głośnik Zimo Sugarcube, będą umieszczone w tendrze. Przyznam się, że boję się tej lokomotywy w ogóle dotykać. Ciarki mnie przechodzą na myśl o konieczności rozkręcenia tendra celem włożenia dekodera. Mam nadzieję że jest tam dużo miejsca! Te plastikowe modele od Roco czy Fleischmann'a to wiadomo że jak się w ręce weźmie to nic nie odpadnie. Nie mam też oporów przed spiłowaniem obciążenia w dymnicy by zmieścić dekoder i głośnik (jak to zrobiłem w Oi2). Jeśli chodzi o modele z mosiądzu to nie mam z nimi doświadczenia. Model jest bez porównania lepszy niż wszystkie inne lokomotywy które mam, zarówno pod względem detali jak i wyglądu ogólnego. Trochę było z nim wczoraj przejść zanim się "rozjeździł". Potem był problem z torami, mianowicie mam gniazda DCC Lokonetu i po podłączeniu zwykłego zasilania DC, model nie chciał jeździć i było gdzieś zwarcie. Niby te gniazda są kompatybilne z DC ale po odizolowaniu tej sekcji torów, wszystko jest ok. Zapewne coś źle podłączyłem. Pod DCC wszystko działa bez problemu. Sam model doszedł do mnie w stanie wymagającym drobnych prac np. owiewki na oknach trzeba było wyprostować i mocniej dokleić, te takie słupki przy przednich reflektorach - jeden trzeba było dolutować. Najważniejsze - do modelu dołączona była taśma z naklejoną śrubką i sprężynką. Z początku nie wiedziałem po co, aż do momentu gdy przedni wózek tendra został na torach... A tu strach modelu dotykać! :) Powoli się przyzwyczajam. Tak to już chyba jest z modelami małoseryjnymi. Ten ma numer 010 na certyfikacie.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.934 531 30
Czyżby model był z drugiej ręki, że doszedł w takim stanie? Czy dekoder już w nim jest, skoro jeździ w DCC? W tendrze za dużo miejsca nie ma, bo model ma zgodnie z rzeczywistością odwzorowane pochyłe dno skrzyni węglowej. Ja rozwiązałem to tak, że dekoder ESU Loksound 3.5 (jeszcze z głośnikami 100 Ohm) jest w środku tendra, a głośnik na górze w skrzyni węglowej, zasłonięty warstwą węgla naklejoną na siatkę metalową. Wymagało to wywiercenia w dnie skrzyni otworu, przez które przechodzą przewody do głośnika i to była jedyna ingerencja w model. Poza tym wkleiłem do budki dwie figurki maszynisty i pomocnika i to wszystko. A owiewki w oknach także w moim się przekrzywiają.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
To nie ten Pm2-32. Ten który nabyłem pochodzi od handlarza z Kanady (train-hobby.com). Uszczerbki nie były duże i sam model jest w doskonałym stanie. Tak jak napisałem wcześniej - drobnostki których można sie zawsze spodziewać. Urzędu pocztowe nie respektują naklejek typu "fragile".

Ten model na Allegro ma nr 027. Mój ma 010.

Mój jeszcze nie jeździł ppd DCC. Wszystkie jazdy były pod DC. Po prostu - dołączyłem od torów DCC i podlaczylem DC. Ten panel do Lokonetu został w obwodzie. Podobno nie powinno to stanowić problemu bo ponoć panel pracuje i w DCC i w DC. Mimo wszystko po odizolowani tej sekcji z obwodu wszystko było ok.

W tej chwili chyba wszystkie 40 modeli jest już z "drugiej ręki"...

P.s. Mój był w dużo lepszym stanie niż ten z Allegro.

Ostatnio edytowane: