• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
567 7 0
Ja do mieszaniny gipsowej dodaję środek do gruntowania ścian przed malowaniem (u nas np. Atlas). Materiał staje się bardziej szklisty i obrabialny papierem ściernym. Mniej też chłonie farbę.
Zamiast gipsu używałem szarej szpachli Polaka. Betonową barwę fajnie nadaje farba Fallera do dróg betonowych i jest w miarę tania.
Drugi raz chyba nie męczyłbym się, tylko kupił gotowy trójwymiarowy bruk ze styropianu (chyba właśnie taki z dioramy Pawła).

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Ciekawe ile osób napisze że ześwirowałem :) Otóż znalazłem taką metodę na jakimś niemieckim forum. Myślę że właśnie tak zrobię ten mój bruk. Co do malowania to będą różne odcienie szarości. To jest tak na szybko żeby zobaczyć jak to wygląda. Do zobaczenia za mesiąc albo dłużej :D

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
A proszę bardzo :) Żadna tam nowinka ale już wiem co mnie tak w tym nie pasowało. Jakoś mnie tak to nie pasował ten regularny kształt kamieni. Toto co teraz powstało jakoś najbardziej mi się podoba...

Jeszcze tylko podmalować kamyki na rożne odcienie i będzie cacuś :)

Najgorsze jest to że natrafiłem na stronę firmy Vampisol i tam jest w ofercie coś takiego jak na zdjęciu (droga z polnych kamieni). Chciałbym coś takiego osiągnąć tylko nie wiem jak to wydrapać :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Masz rację - trochę jakby wystawały. Ale gdyby mieć takie kamyki to można by albo trochę zalać rozcieńczonym wikolem żeby wpłynęło w szczeliny i potem jak wyschnie to posypać piaseczkiem i przetrzeć szmatką żeby kamyki wystawały, albo jak się będzie miało takie kamyki tylko niepomalowane to można je lekko przetrzeć papierem ściernym. No nie wiem. Od zakupu odstraszyła mnie cena wysyłki do USA. 10 płytek kosztuje 28EUR a wysyłka 30EUR. To się mija z celem...

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
No dobrze... To to jest jakaś metoda. Wylewamy gips albo coś gipsopodobnego a potem drapiemy albo używamy takiej małej nasadki na Dremel do grawerowania z najmniejszym wiertłem grawerującym. Robi rowek takiej samej szerokości jak narzędzie do drapania a ręka dużo mniej bolI i jakoś paradoksalnie jest nad tym większa kontrola...

Powiedzcie co sądzicie o takim bruku? Tylko trzeba będzie podmalować kamyki na różne kolory zanim się to posypie piaskiem.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Karolu, wczoraj ogladalem i nawet odpowiadalem w tamtym watku... :)

Myślę że najbardziej odpowiadałaby mi taka metoda hybrydowa. To co lubię w tamtej metodzie to nieregularna powierzchnia wybrukowanego obszaru. To co mi troszeczkę przeszkadza to wielkość tych kamieni. Wyglądają troszeczkę jakby miały ok 30-35cm w rzeczywistości a to trochę zbyt dużo. Co nie zmiania faktu że moduły Pana Przemka Sella są wyborne :) Z niecierpliwością czekam na jego film o waloryzacji bruku...

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Nie chcę Was bombardować postami (chociaż to mój wątek i mogę w nim pisać ile dusza zapragnie :)) ale dzisiaj jest dzień eksperymentowania. Od kilku tygodni chodziła mi po głowie myśl żeby wypróbować zrobić drzewko :) Nie jest duże i nie jest wspaniałe. Bardziej chodziło mi o wypróbowanie kilku rzeczy i zobaczenie jak wyjdzie :) Podoba mi się pień...

No więc - Wasza opinia o bruku?

P.S. Wiem że ważne jest żeby mi się podobał bo niby każdy robi dla siebie itd. bla bla bla ale jak się chce żeby makieta była na odpowiednim poziomie to trzeba żeby podobała się też innym :)

Załączniki

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
81 1 0
No jak na pierwszy wyrób to dobrze Ci to wyszło , popracuj trochę nad koroną drzewka żeby nie była taka "zbita" . (y)(y)(y)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@Karol K. - natrafiłem na ten oto wątek na niemieckim forum (Stummies) - http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=18449 . Ten Holender - Jos - robi niesamowite drzewka i opisał tam swoją technologię. Pomysł jest tak prosty że ho ho. Otóż - po zrobieniu drzewka z drutu powleka się je klejem (wikol lub klej do drewna itd.) i obsypuje się drobnymi trocinami. To jest filozofia z cyklu "drewno najlepiej udaje drewno" :). No więc posypałem trocinami i na koniec prysnąłem farbą w sprayu.