• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Kurczę! Kamienie są wypukłe - to jest fajne złudzenie optyczne. Jak będą pomalowane i będzie piasek między nimi to wszystko będzie wyglądać jak należy :)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Przez weekend praca stała - inne obowiązki w postaci zmiany pieluszek, zabawy i mnóstwo spacerów... Na szczęście poczta nie próżnuje i podczas gdy ja śpiewałem o Wojtusiu i iskiereczce to pod drzwiami znalazło się kilka paczek. Zdjęcia poniżej. Za to teraz mam troszeczkę czasu więc mogę kontynuować prace nad makietą. Równolegle do szlaku normalno-torowego powstanie też kawałek wąskotorówki, skoro jest już Lxd2-257 a w niedługim czasie mają nadejść dwa transportery, a w grudniu/styczniu dwa wagony osobowe do tej Lxd2. Stacja będzie miała roboczą nazwę "Kazimierki" i będzie dość luźno podobna do PMM-owej stacji "Cichutka" autorstwa Pana Czesława Turko. Ten kawałek PMM-owej makiety ma dość wzruszającą mnie historię...

P.S. Ponieważ jestem pod nie wiem jak ścisłą obserwacją za moje wpisy w innym wątku to na razie ograniczę się do pisania w swoim...

Załączniki

Reakcje
1.782 13 0
No, no, troszkę smaczusiów w paczkach widać było:).
Natomiast..."Z popielnika na Wojtusia , iskiereczka mruga.." .. to niemalże kołysanka kolejowa...:love:.
Chyba każdy pamięta jak mu rodzice to po cichutku nucili....:rolleyes:

Piękny zestawik wąskotorowy ....:)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@Zbyszek - kolejeczka H0f produkcji BUSCH'a, a rozstaw szyn to 6,5mm. Na zdjęciu jest na flex-ie w skali Z Maerklin'a. Docelowo będzie na takim ciągu modułów z cegielnią. Dodatkowo idzie do mnie też inna lokomotywka (taka z budką) i dwa wagoniki z cegłami do suszenia. Muszę przyznać że jak na takie maleństwo to jeździ i wygląda przesłodko! Nie wiem jak się zachowuje na zakrętach itd bo ten flex Maerklin'a jest mało giętki w sumie. Oryginalne tory BUSCH'a mają dodatkowo pasek metalu na środku pod podkładami a w lokomotywce jest magnes neodymowy i to ma zwiększyć płynność jazdy poprzez dołożenie nacisku. Sama lokomotywka waży prawie nic!

A teraz najważniejsze pytanie... Ciekawe co będzie z Bipą?! W MM przy zamówieniu zniknął termin realizacji :)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Budynek stacji wąskotorowej ukończony już w 90%. Prosty budynek to i szybko poszło... Trochę babrania z dachem. Nie będzie rynien bo i deszcz może sobie spokojnie spływać na ziemię i kapać dookoła budynku. Brakuje jeszcze tylko nazwy stacji :) Powinno być coś takiego "Kazimierki wąsk." prawda? Czy po prostu "Kazimierki" skoro nie ma tam stacji szerokotorowej? Jak to jest?

Z innej beczki - jest to pierwszy model malowany farbkami Vallejo. Bardzo mi się podobają. Jeśli ktoś nie miał z nimi do czynienia wcześniej, szczerze polecam.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Panie Andrzeju - właśnie się zorientowałem że walnąłem kolejową gafę. Oczywiście chodzi o normalnotorową... Dziękuję też za odpowiedź :) Będą zatem "Kazimierki".

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Ok. Rycie bruku zakończone... Ryte było codziennie i zajęło to ponad tydzień :). Kamyk po kamyczku, bez żadnych skrótów i ułatwień. Uczy modelarskiej pokory i cierpliwości. Teraz już bruk jest zagruntowany mieszanką farbek Vallejo zgodnie ze wskazówkami znalezionymi pod tym linkiem:

http://www.vampisol.de/BA_Pflaster_H0_und_Spur_0.pdf

A wygląda to teraz tak jak na zdjęciach. Dziś wieczorem rozpocznie się malowanie kamyk po kamyczku... znowu zejdzie tydzień! :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Malowanie idzie dużo szybciej niż rycie wiertełkiem w gipsie... Efekt jest. Oceńcie sami! :) Potem jeszcze dodam zdjęcia z zasypanym poboczem.

Jędrek - ja już nie mam czucia w palcach od wibracji Dremel'a... :D

Załączniki

Ostatnio edytowane: