• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
No to jedziemy dalej :) Dziś naoglądałem się w google zdjęć pod tytułem "droga przez wieś" i "droga brukowa przez wieś" i efektem jest coś takiego jak na zdjęciu. Jak znam życie to zaraz się ktoś będzie dopytywał o co chodzi z tym krawężnikiem z jednej strony... Otóż u mnie we wsi z której pochodzę taka droga brukowa/kamienna jest właśnie z jednym krawężnikiem i pasem z piaskiem na którym odbywa się wymijanie pojazdów:) Nawet pozwolę sobie załączyć jedno zdjęcie takiej sytuacji...

Zdjęcia robione są w marnym świetle bo i wieczór już. Jak kiedyś uda mi się ty zrobię w świetle słonecznym.

Po obu stronach będą jakieś rzeczy. Po lewej stronie będzie kawałek gospodarstwa. Nie będzie widać zbyt wiele bo i nie jest aż tak szeroko bo trzeba zostawić odpowiedni odstęp od torów. Po prawej stronie nie jestem jeszcze pewien co zrobić ale chyba też będzie kawałek gospodarstwa. Po drugiej stronie torów będzie po jednej stronie budynek wielorodzinny z podwórkiem (tam też będzie garaż z postów wyżej). A co po drugiej stronie? Tutaj nie bardzo jeszcze zdecydowałem. Myślałem nad jakimś składem czegoś. Albo skład drewna, albo skład węgla, albo taki bliżej nieokreślony obiekt GS - jakieś budynki robocze i podwórze z taką dużą bramą wjazdową i tablicą nad nią "Gminna Spółdzielni/Jaśki Małe". Może coś podpowiecie?

Załączniki

Ostatnio edytowane:

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
No to jedziemy dalej :) Dziś naoglądałem się w google zdjęć pod tytułem "droga przez wieś" i "droga brukowa przez wieś" i efektem jest coś takiego jak na zdjęciu. Jak znam życie to zaraz się ktoś będzie dopytywał o co chodzi z tym krawężnikiem z jednej strony... Otóż u mnie we wsi z której pochodzę taka droga brukowa/kamienna jest właśnie z jednym krawężnikiem i pasem z piaskiem na którym odbywa się wymijanie pojazdów:) Nawet pozwolę sobie załączyć jedno zdjęcie takiej sytuacji...

Zdjęcia robione są w marnym świetle bo i wieczór już. Jak kiedyś uda mi się ty zrobię w świetle słonecznym.

Po obu stronach będą jakieś rzeczy. Po lewej stronie będzie kawałek gospodarstwa. Nie będzie widać zbyt wiele bo i nie jest aż tak szeroko bo trzeba zostawić odpowiedni odstęp od torów. Po prawej stronie nie jestem jeszcze pewien co zrobić ale chyba też będzie kawałek gospodarstwa. Po drugiej stronie torów będzie po jednej stronie budynek wielorodzinny z podwórkiem (tam też będzie garaż z postów wyżej). A co po drugiej stronie? Tutaj nie bardzo jeszcze zdecydowałem. Myślałem nad jakimś składem czegoś. Albo skład drewna, albo skład węgla, albo taki bliżej nieokreślony obiekt GS - jakieś budynki robocze i podwórze z taką dużą bramą wjazdową i tablicą nad nią "Gminna Spółdzielni/Jaśki Małe". Może coś podpowiecie?
Kolega wyskrobywał w gipsie ten bruk, czy wykładał kamyczkami i ubijał bo efekt zajefajny.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Decyzja zapadła! Na tym wolnym kawałku będzie rozwidlenie od drogi brukowej na taki kawałek wiejskiej drogi polnej z drogowskazem na "Kazimierki" (żeby makieta stanowiła pewną całość) a w powstałym trójkącie pomiędzy drogami będzie płotek a w nim trochę krzaki i chwasty. U mnie we wsi skąd pochodzę mnóstwo ludzi ma ogrodzoną swoją posesję ale wewnątrz chwasty i chaszcze :) Tak też będzie i tu. Po drugiej stronie, między drogą a torami będą krzaczki i drzewka. Coś ala projekt Daniela za który mu serdecznie dziękuję!

Co do ogrodzenia to od początku planowane było betonowe od strony torów i drewniany płotek z furtką i bramą od strony drogi oraz od strony ogródka. Będzie też mały kawałek oddzielający ogródek od podwórka. Wzdłuż torów, od drogi, będzie biegła ścieżka do peronu na stacji... Będzie pięknie...! :)

P.S. Zbliżenie na TKi3 zrobię dzisiaj.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Dobra, tak jak napisałem na tej części modułu będzie rozwidlenie drogi. Mniej więcej już jest zrobione. Teraz czekam aż wyschnie żeby móc to zwaloryzować i.e. żeby miało piaskowy kolor a nie mokre błoto. Błotko jest po to żeby można odcisnąć ślady kół. Muszę przyznać że po tym zabiegu droga prezentuje się o wiele lepiej niż taka płaska z trawą. Wysypałem też piaskiem podwórko i ścieżkę. Najdłużej zajęło szutrowanie dalszej części toru za przejazdem. Jutro będzie można już tam wysypać ścieżkę na przystanek osobowy i posadzić pierwszą trawę.

@pwel - załączam też kilka zdjęć TKi3...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@pwel - TKi3-112 nabyta parę miesięcy temu na Allegro. Ładnie się prezentuje, jedyny mankament to brak odbłyśników w światłach ale to niezbyt przeszkadza.

No więc, droga na Kazimierki zrobiona. Dziś powstało ogrodzenie tego maleńkiego kawałka a w najbliższych dniach powstanie to co ma być wewnątrz.

Załączniki