• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
806 0 0
Ten drogowskaz powinien stać przed skrzyżowaniem a nie za . Teraz pojazd wyjeżdżający z polnej drogi po zatrzymaniu się przed wyjazdem na drogę utwardzoną skutecznie go zasłoni . No i chyba z przeciwnego kierunku powinien być taki sam.
Gdyby ta polna droga była jednokierunkowa to jest OK ale nie wygląda na to , nie ma znaku.
172085-d241e4af476ec532b2679a1b15660008.jpg

Ostatnio edytowane:

Heniek_Star

Znany użytkownik
BGM
Reakcje
1.192 36 0
Świetny klimat, taki jak lubię. Ten płotek z zaroślami daje niesamowity urok. Droga brukowa również poezja (y) Przyznam szczerze, że planuję właśnie coś bardzo podobnego jako drugi moduł bocznicy odchodzącej ze stacji Kęty. Model gospodarstwa już jest na desce kreślarskiej ;)

Co do drogowskazu to czy powinien być przy takiej drodze? Duża szansa, że się mylę ale kierunkowy drogowskaz na drogę polną z pasem zieleni pośrodku? :D

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@Heniek_Star - zgadzam się że jest to troszkę dziwne ale takie drgowskazy widziałem w swoich rodzinnych okolicach dość często :) Na przykład jest taki w Dąbrówce z kierunkiem na Karszyn. Droga jest zupełnie polna przez las z pasem zieleni po środku. Podobnie rzecz się ma z drogą do Susłowa albo między Kramskiem a Smolnem Małym. Drogi zupełnie polne a drogowskazy są. Taki właśnie klimat chcę mieć na swojej makiecie :)

@tkarkady - dziękuję za cenną uwagę. Dziś wieczorem zmienię. Chciałbym mieć na swojej makiecie jak najmniej "baboli". Wiem jednak że wszystkich wyłapać nie sposób zatem za wszelkie uwagi wszystkim jestem wdzięczny!

Dawdzio

Użytkownik
Reakcje
9 0 0
A ja uważam, że znak powinien stać na "trójkącie" zieleni. Miedzy wjazdem a wyjazdem na polną drogę. Jeśli to znak dwustronny. Przynajmniej tak to można spotkać na drogach utwardzonych. Czy może ktoś napisać czy dobrze myślę?

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Nad tym znakiem popracuję... On jest na razie jednostronny. Takie znaki pamiętam z mojej wsi...

Dzisiaj powstał taki oto detal :) To jest po to żeby w tym małym płotku nie było tak pusto :) Jeszcze doją krzaczki i kwiatki. Jak bym zdobył figurkę pszczelarza to by było super! Wiem że Noch kiedyś robił ale o te trudno. Teraz wiem że robi to Woodland Scenics (o te łatwo) ale to jakoś nie to samo...

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
@Heniek_Star - zgadzam się że jest to troszkę dziwne ale takie drgowskazy widziałem w swoich rodzinnych okolicach dość często :) Na przykład jest taki w Dąbrówce z kierunkiem na Karszyn. Droga jest zupełnie polna przez las z pasem zieleni po środku. Podobnie rzecz się ma z drogą do Susłowa albo między Kramskiem a Smolnem Małym. Drogi zupełnie polne a drogowskazy są. Taki właśnie klimat chcę mieć na swojej makiecie :)

@tkarkady - dziękuję za cenną uwagę. Dziś wieczorem zmienię. Chciałbym mieć na swojej makiecie jak najmniej "baboli". Wiem jednak że wszystkich wyłapać nie sposób zatem za wszelkie uwagi wszystkim jestem wdzięczny!
Heloł :). Klimat super! Natomiast co do drogowskazu, to ten typ drogowskazów - czyli duża tablica na krótkich nóżkach ustawia się na skrzyżowaniach w kształcie Y lub T za rozwidleniem lub "daszkiem". Aby nie doszło do zasłaniania ich, w odpowiednim miejscu wcześniej maluje się linię zatrzymania. Takich drogowskazów przy polnej drodze jeszcze nie widziałem (ale cóż to za argument), bo to są drogowskazy ustawiane przy dużych arteriach. Na takich tablicach nie umieszcza się informacji o ilości kilometrów do danej miejscowości (tak jak tu 2km do Kazimierek, a może Kazimerków) tylko numer drogi. Taki drogowskaz jaki jest na dioramie powinien być mniejszy, na wysokiej nóżce i stać na wysokości odejścia bocznej drogi.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Drogowskazy o których piszesz mają oznaczenie E-3 ,a takie jak ten który widać na zdjęciach w tym wątku to E-4.Z tego co wiem można je ustawiać na skrzyżowaniach o dowolnym kształcie.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Nad tym drogowskazem jeszcze popracuje :)

Tym czasem - pasieka i krzaczki. Wydaje mi się że ten kawałek (modulo znak) jest już ukończony. Za wszelkie uwagi będę Wam wdzięczny!

Załączniki

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
Drogowskaz stoi dobrze, pewnie że mógłby być lepiej widoczny z drugiej strony ale nie takie kwiatki się przy drogach spotykało ,
ale na pewno nie drugi bo to nie autostrada i nie na środku bo by traktorami z dwiema przyczepami co żniwa rozjechali :).

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
:oops: Dziękuję za uwagi. To miło że Wam się podoba ten kawałek makiety. To teraz do dzieła! Trzeba zrobić ten kawałek po drugiej stronie torów! A potem dalej...

@Paweł Piotr - jak już będę gotów do budowy stacji to zgłoszę się z prośbą o pomoc w układzie kanałów pędniowych itd. :)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
ul. Kolejowa 28 - podwórko...

P.S. Zdjęcia robione telefonem, dlatego trochę gorszej jakości. Jak skończę ten fragment makiety (został do zrobienia ogródek i krzaki za płotem) to zrobię małą sesję zdjęciową.

P.S.2 Czy ktoś może wie jak najlepiej skontaktować się z firmą MBR? Wysłałem do nich e-mail z zamówieniem i nic...

Załączniki

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.541 112 11
Fajnie sie robi, jednak co do znakow na drogach polnych to w zasadzie sie takowych nie stawia. W Ameryce to stawiaja znaki stopu na prawie kazdym skrzyzowaniu i to w dosc durny sposob, tak ze kazdy musi sie zatrzymac, calkiem popieprzone w glowach tu maja. W Polsce znaki sa tam gdzie potrzeba, a na polnych drogach to po prostu trzeba jechac "z glowa".

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@teigrekty2 - Co do drogowskazu, tak jak pisałem, wzorowałem się na sytuacji która jest między Karszynem a Dąbrówką w okolicach z których pochodzę. Tam w obu wsiach są drogowskazy właśnie na taką drogę leśną. Podobna sytuacja panuje w Kramsku z kierunkiem na Smolno Małe. Drogowskaz jest a droga zupełnie polna/leśna. Nie wiem, może to jest tylko taka lokalna anomalia ale tak to pamiętam.

Co do znaków Stop w USA. No jest ich dużo ale to spowodowane jest brakiem czegoś takiego jak droga podporządkowana i droga z pierwszeństwem przejazdu. W zamian za to są znaki stopu dla wszystkich czterech kierunków. Checa to się robi jak dwie osoby dojadą do skrzyżowania równocześnie bo nikt nie pamięta że pierwszeństwo wtedy ma ten kto z prawej. Przynajmniej tak jest w Minnesocie, Kalifornii i Oklahomie. NIe wiem jak jest w Pennsylvanii... :) O to "z głową" to właśnie czasem trudno. Do dziś jak odwiedzam rodziców i jedziemy do Zielonej Góry to ciarki mnie przechodzą po plecach jak mam wjechać na drogę ekspresową E-65 gdzie ludzie wyprzedzają "na trzeciego" i po prostu to wymuszają. Jakoś nawet bezpieczniej się czułem na autostradach w LA niż na odcinku Sulechów - Zielona Góra! :)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.541 112 11
Ta? Ja w zamian lepiej sie czuje na drogach w Polsce. Tu w Pennsylvanii dokladnie tak samo, podjezdzaja do znaku stopu i nie wiedza co robic a czlowieka szlag trafia. Ta sytuacja o ktorej Napisales ze znakami na polnej drodze to jednak zadka rzecz w Polsce, na pewno znajda sie tacy co napisza ze widzieli ale w zasadzie tak nie jest. W Stanach to nawet znaki stopu sie widuje na polnej drodze co juz jest glupota, w kazdym razie na wschodzie widzialem.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Ta? Ja w zamian lepiej sie czuje na drogach w Polsce. Tu w Pennsylvanii dokladnie tak samo, podjezdzaja do znaku stopu i nie wiedza co robic a czlowieka szlag trafia. Ta sytuacja o ktorej Napisales ze znakami na polnej drodze to jednak zadka rzecz w Polsce, na pewno znajda sie tacy co napisza ze widzieli ale w zasadzie tak nie jest. W Stanach to nawet znaki stopu sie widuje na polnej drodze co juz jest glupota, w kazdym razie na wschodzie widzialem.
A bo jak by tych znaków nie było a byłby wypadek to od razu ktoś by pozwał County do sądu i żądał milionów :)

No ale odbiegamy od tematu... Zgodzę się że takie drogowskazy do najczęstszych widoków nie należą. Całe szczęście ten nie jest przymocowany na stałe i zawsze go można wyjąć :)