• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@Jędrek K - nazywa się Rite-Way. Pozwala na ustawienie dwóch ścianek pod kątem 90 stopni i potem trzyma na magnesy (dość mocno). Bardzo ułatwia to klejenie wszelkich ścianek...

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@Bronco_Billy - dziękuje! Naprawdę doceniam to co napisałeś.

Otóż dzisiaj doszły małe smaczki. Ot takie tam narzędzia i małe detale.

Z innej beczki. Miałem na początku nie kupować tych talbotów cargo ale jakoś trafiłem na nie przypadkiem i muszę powiedzieć że gagar cargo z nimi bardzo dostojnie. Jak pojawią się znów w tygodniu 32 to sie dokupi trzy i będzie ładny skład.

Tak samo jest z tym maleństwem wąskotorowym ale sami powiedzcie, jak go tu nie kochać!? Takie słodkie coś!!! :)

Załączniki

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
Super to wychodzi!(y) Ten parowozik,to jakiej firmy jest? A! i jeszcze drobna uwaga,mianowicie pod ostrzem,i rączką kosy powinien być mały haczyk,gdyż teraz ta kosa właściwie lewituje;)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Lokomotywka wąskotorowa to nowy wypust Roco 33242 - to jest ta co moze byc pod wiele zarządów. Mam do niej dekoder i jak bede mial wolna chwile to go tam wlutuje bo nie ma gniazda ale ktos pisal ze jest mnostwo miejsca w budce maszynistow i tak w rzeczywistosci jest. Jeszcze tylko jakiegos ludzika zeby ten dekoder zalosnic i bedzie git!

Co do zdjec - beda! Przez nastepne trzy dni jestem jednak uziemiony. Przykra sprawa. Teść od dwóch lat ciężko choruje i teraz jest już bardzo źle. Żona dziś rano wyjechała a ja zostałem z naszym 10-miesięcznym brzdącem który właśnie teraz postanowił że nie ma dla niego naturalnych barier i można raczkować po całym domu! Serce się jednak raduje jak widać jak się cieszy na widok i dźwięk jadącego Ty5-31 lub Oi2-32 :) Docelowo na makiecie będzie jedna stacja - mijanka z ładownią i połączeniem do wąskotorówki. Układ torów będzie lustrzanym odbiciem Lewina Leskiego - coś w układzie tej stacji jest co mi się bardzo podoba. Wybór nazwy padł na "Ryków" i "Ryków wąsk." Po przeczytaniu kiedyś historii stacji wąskotorowej Cichutka spodobał mi się pomysł upamiętniania w ten sposób ludzi którzy odeszli. Ojciec mojej żony - Rick - będzie w ten sposób wspominany.

Na tym kawałku który teraz robię zostało już tylko zrobić kupkę drewna do rąbania w drewutni i wkleić dziadka i pieniek. To by było na tyle. 3/4 modułu gotowe. Na następnym już jest krawędź peronu z podkładów i szyn i potem trzeba zrobić peron i budynek przystanku oraz resztę jak szutrowanie, zielenina itd. To powinno iść trochę lepiej niż gospodarstwo i podwórko. A jak panowie z MBR uwiną się z zamówieniem jabłonek to się wtedy zrobi sad na tych pozostałych 1/4 modułu i będzie gotowe! :)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
No to tak. Kołeczki do wieszania kosy są i dziadek rąbie drewno też... Panowie z MBR uporali się z zamówieniem i jak tylko dojdzie do nich przelew to wyślą drzewka. Będzie ładny sad i nie tylko. I nie wiem czemu ale jakoś dostępność tych wagonów przeszła bez echa. Są do mnie w drodze trzy. Razem z dwoma z poprzedniego wypustu będzie ładny składzik.

Załączniki

Reakcje
1.782 13 0
Waler cudnie to wszystko wygląda.:)..Skąd masz kurki na podwórku?Ja miałem parę kur też z tymi podstawkami pod nóżkami,ale je obcinałem - kurkom z innej firmy nie trzeba było "obcinać" nóżek...

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Daniel - kurki są Preisera. Rzeczywiście trzeba by było obciąć te nóżki ale postanowiłem je zostawić żeby kurki podczas transportu nie odpadały.

W oczekiwaniu na jabłonie MBRu powstała krawędź peronowa. Długość 114cm wiec bedą się mieścić normalne składy.

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.813 52 5
Normalne składy mieszczą się w peronach 2,5 metrowych :D ;)
Walter, dzięki, że ciągle kontynuujesz. Sama przyjemność oglądać :) (y)