• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@Kris - dziękuję! No tak, taki skład z ośmioma osobowymi po 303mm każdy to rzeczywiście peron musi mieć 2500mm. Makieta którą buduję w założeniu ma przedstawiać kawałek małej linii lokalnej. Jak to było na początku pewnie u każdego było z rozmachem tzn. będzie długa linia lokalna do posterunku odgałęźnego od linii dwutorowej a potem dwie stacje na tej linii i w ogóle cała sala gimnastyczna zajęta. Ostatnio podwinąłem ogon pod siebie i stwierdziłem że w zupełności będę usatysfakcjonowany szlakiem łączącym przystanek osobowy (którego peron widać na zdjęciach powyżej) ze stacją wielkości Lewina Leskiego na której będzie połączenie ze szlakiem wąskotorowym i maleńką mijanką z torem rozładunkowym - "Kazimierki".

Szlak normalnotorowy zakończony z obu stron stacjami technicznymi mającymi cztery tory po trzy metry każdy i wyjazd na szlak odbywa się z czegoś takiego jak to ludzie w Sopocie mają (zdjęcie załączone). Taki układ umożliwia postawienie na makiecie siedmiu pociągów (osiem torów postjowych z czego jeden wolny i nań odbywa się wjazd po przejeździe szlaku). Stacje widoczne dla publiczności lub nie ale to po prostu goła decha, rozjazdy i tory z kozłami na końcach. Jeśli stacja w zamyśle nie miałaby być widoczna dla publiki to po prostu od strony publiki jest sklejka a na niej opis makiety, ewentualnie przykręcony orzełek z parowozu, może jakieś zdjęcia, tabliczki z dworców (jak "Dyżurny ruchu" albo "Przejście przez tory wzbronione" - mam mnóstwo takich...). Chciałbym żeby od przystanku do stacji było z 18-20m szlaku. Kształt makiety to z grubsza taka L-ka żeby można było ustawić w rogu sali. Do tego, wzdłuż makiety można potem robić takie dostawki jak owe gospodarstwo na szlaku wąskotorowym PMMH0 albo mleczarnia w Lewinie Leskim. U mnie będzie to cegielnia Buscha z kolejką przemysłową oraz fabryka Kibri.

Mam też trochę taboru który bardziej pasuje na większe linie (np. ST44-717 i talboty PKP Cargo lub skład Eaos/Eanos lub po ukazaniu się w czerwcu skład BWE z Husarzem). Typowy skład na tej makiecie to będzie SU45 i trzy osobowe, SP42 i dwie Bonanzy, dwa ryflaki i jakiś ciągnik, krótkie zbiorowe składy towarowe ciągnięte Ty2 lub Ty4. Taki skład towarowy z VI epoki, jak opisany wyżej, też będzie ale to raczej dla nacieszenia oka :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Po miesięcznej nieobecności wczoraj wróciliśmy do domu i teraz można przez pewien czas coś porobić! No to tak: drzewka z mbr doszły i mozna robić sad. Pojawiły się też takie dwa kompletne składy...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Sad. Pozostało jeszcze tylko dodać oznakowanie przejazdu i chyba gotowe. Chyba bo jak zawsze jestem otwarty na konstruktywną krytykę z Waszej strony - co poprawić? Co zrobic inaczej?

Załączniki

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.814 52 5
Przemiodzio! :) Tu nie ma czego krytykować :) Żeby trochę ożywić scenkę, proponuję wstawić grupkę dzieciaków przełażącą przez płot w celach konsumpcyjnych ;)

(y)(y)(y)(y)(y)(y)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Podróże, podróże... Nie mozna nic zrobić na makiecie. Wczoraj byłem w Białymstoku w "sprawach makietowych" :) niedługo pokażę...

Z innej beczki. Podróż do Białegostoku IC Hańcza. Zapach spalonej gumy w wagonie i drużyna konduktorska która przed Łapami badała przyczynę. Zdjęcie poniżej. Pózniej okazało sie ze do Suwałk skład ciągnie nie SU45 tylko czeski Okularnik :( to już nie to samo. Dziwnie wygląda. W drodze powrotnej? Zamiast pociągu - autobus PKP InterCity. Śmiesznie bo nawet konduktor przeszedł i sprawdził bilety.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
No to teraz zaczynamy... Dwa zdjęcia nowych nabytków :) pierwsze to moje spełnione marzenie! Od samego początku mojej przygody z modelarstwem kolejowym chciałem mieć taki skład. Jak jeszcze tmf lub kto inny wypuści bonanzy to będzie już w ogóle git! Drugie to zdjęcie pod tytułem "wszyscy maja bipe mam i ja" :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Poza Ol49-64 na torach zagościła rownież platformy typu Res PKP Cargo (dwie) i Simms-y (cztery). No i stado stonek w liczbie trzech. Na zdjęciach tylko dwie bo w trzeciej jeszcze nie ma dekodera. Ten zielony skład jakoś mi sie kojarzy z Zieloną Górą. Nie wiem czemu - może bo stonka z Czerwieńska..?

Z innych rzeczy:

- dwa moduły z zakrętem zaszutrowane i zrobiona pierwsza warstwa zieleni (sama podsypka woodland scenic).
- w pudelkach grzecznie siedzą wagony 1 (jeden) i 2 klasy (cztery) od ACME i czekają na sprzęgi
- skład do Pm2 (bipa) doczekał się ryflaka 1 klasy.
- doszło wiele wagonów towarowych z III epoki. Węglarki, platformy, kryte itd. Można zestawić teraz ze dwa ładne składy.

No i przejazd doczekał sie oznakowania!!!

Załączniki