• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Tak! Siła spokoju... Różowe zrobi się białe a potem będziemy malować taką pastą która potem robi się elastyczna i wszystko zabezpiecza przed kruszeniem się. Na dziś koniec. Następny krok jak wszystko wyschnie.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Kolejny krok. Różowe zrobiło sie białe i przyszła pora na pomalowanie tą pastą latexową. Do jutra powinno wyschnąć. Kolejne etapy to:

- klejenie torów
- lutowanie kabli do torów
- wpuszczenie kabli pod makietę
- lutowanie magistrali do złącz XLR
- malowanie torów
- malowanie terenu na zielono
- szutrowanie
- sadzenie spodniej warstwy trawy i osadzenie mat Noch'a (pszenica i rzepak)
- sadzenie wyższych warstw traw na lakier
- posypki (na lakier)
- krzaki z komosy
- osadzenie wskaźników i słupów telegraficznych

A na jednym to jeszcze asfalt, plac i takie tam zabudowania...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Przeważnie tak jeśli potem nie ma problemu z wpuszczeniem kabla pod makietę. Robiłem też najpierw przymierzając tor do modułu, zaznaczałem gdzie ma być kabel na module i na torze, lutowałem, wierciłem a potem z powodu sztywności lutu i miejsca otworów geometria toru albo była do d albo otwór jakimś dziwnym trafem wypadł na podkładzie (podkłady na flexach Tilliga są ruchome). Kleję tor i lutuję poziomo kabel ułożony do wnętrza toru. Potem wiercę dziurki (cieniutkie) zaraz przy szynach i wpuszczam w to kabel. Potem maluję tor. Po szutrowaniu ponieważ kabel znajduje się poniżej poziomu podkładu a szuter Asoa jest drobny to kabla nie widać.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
W przygotowaniu do klejenia torów niezmiernie pomaga taki prosty patent. Sklejka przycięta na szerokość rozstawu szyn. Nakłada się na nią flex Tilliga, prostuje podkłady, w razie potrzeby dokłada się nowe. Potem flex jest przycinany z jednej strony tak by można było sklejkę włożyć w koniec toru na sąsiadującym module. Zapewnia to idealne spasowanie torów na modułach. Sama listwa zapewnia że położony tor jest idealnie prosty. Sklejka jest przycięta w ten sposób że wygięcie poziome jest bardzo trudne. Kleję smarując co drugi podkład klejem do drewna.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Lutowanie kabelków krok po kroku.

1. Wiercenie dziurek wpustowych:

image.jpeg

2. Przygotowanie kabelka. Zdjąć izolację, kabel pocynować, włożyć do dziurki (haha, "That's what she said..."), uformować stopkę.

image.jpeg

3. Umiejscowić stopkę pod szyną, wykałaczką nanieść pastę do lutowania (topnik), lutować cienkim grotem od zewnętrznej strony toru podkładając grot pod stopkę i dociskając do szyny.

image.jpeg

Po malowaniu i szutrowaniu nie będzie nic widać.
[DOUBLEPOST=1448483430,1448482764][/DOUBLEPOST]Zgodnie z najnowszymi trendami dziennikarskimi i poziomem relacji...

Podpis - "Lutownica zdecydowanie ułatwia pracę."

Chciałem zademonstrować jaki grot jest w/g mnie odpowiedni.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Za kilka godzin dalszy ciąg relacji. Tory wczoraj wieczorem zostały pomalowane i przez noc wyschły. Dziś będzie malowanie terenu na zielono (pod trawę) i szutrowanie. Chodzi mi po głowie jeszcze taka mała dostawka ale nie wiem czy jest sens i czas :)
[DOUBLEPOST=1448546167,1448544510][/DOUBLEPOST]Jeszcze jedno... Takie coś znalazłem dziś. Myślę że dobry poradnik :)

http://forum.spurnull-magazin.de/anlagenbau-2-ausgestaltung/b-ume-basteln-leicht-gemacht-2947/

Mimo że to skala 0 myślę że tak samo się to robi w jej połówce :) Podoba mi się ten poradnik bo jest bardzo krok po kroku pokazane wszystko.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
I kolejna nieudana próba kręcenia drzewek :) no nic. Trzeba bedzie kiedyś jeszcze raz spróbować! Stan makiety na dziś.

Tory pomalowane, teren rownież. Teraz trwa osadzanie drogi asfaltowej.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Teraz jak wyschnie to trzeba bedzie podmalować na "asfaltowo" końce przy torach, wkleić odbojnice i deski na przejeździe. Wtedy wyrównać teren przy torach i gotowe (mniej więcej).

Czy ktoś wie jakiej długości sa deski na przejazdach? Na całą długość przejazdu czy tez są w kawałkach?

Zapomniałem o załączniku wcześniej...

Załączniki

Ostatnio edytowane: