• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Taka drobnostka a cieszy... Już niedługo powrót do właściwej działalności modelarskiej. Muszę skończyć conajmniej dwie skrzynki w dwa tygodnie! "Kruca bomba, mało casu panie mechaniku, mało casu!"

Ponieważ skrzynki muszę nosić sam, zbudowałem również wózek do ich przemieszczania. Taka platforma na kółkach. Nie warto pokazywać na zdjęciach :) Nic nadzwyczajnego...

P.S. Nie pamiętam który kolega pisał o tym że woli używać gazet i wikolu (lub innege podobnego materiału) na nawierzchnię skrzynek zamiast gipsu. Wiem teraz co miał na myśli. W weekend będzie eksperyment z użyciem ręczników papierowych maczanych w rozcieńczonym wikolu.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
:) Nie ma co przesadzać. To nie jest mój patent. To jest standardowe rozwiązanie które stosują modularze zarówno w Polsce jak i w Niemczech i pewni gdzie indzie też.

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
Reakcje
1.621 32 0
Jak masz nakrętki w środku to stawiasz segmenty na blacie transportowym i nie rysujesz boków segmentów po podłodze.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.093 145 0
Taka platforma na kółkach. Nie warto pokazywać na zdjęciach
Zwany potocznie, u mnie w robocie "psiak". Zresztą w google znalazł się "piesek transportowy".
Jak masz nakrętki w środku to stawiasz segmenty na blacie transportowym i nie rysujesz boków segmentów po podłodze.
Jeśli jeszcze przytniesz płyty transportowe na wymiar to nie będzie miało znaczenia którą stroną położysz moduł (jeśli platforme psiaka masz dostosowaną do wymiarów skrzynek).
http://www.norma.fremo.pl/download.php?id=6959
Aktualnie w piwnicy stoi na psiaku trochę poniżej 2m wysokości modułów, długości 120cm, lub kombinacji 80+40
Psiaka mam bez żadnych listewek ograniczających - spokojnie się turla za pomocą "jednego człowieka".
Najgorzej jest po kostce Bauma, między klatką a "transportwagenem" - 5 metrów terkotania. po betonie, asflacie, wykładzinie, linoleum, klepce, jest OK

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Oto układ makiety w AutoCad. Trzeba było wiedzieć ile miejsca zajmuje :) Fioletowe moduły to stacje techniczne. Trzy moduły z powyższego zdjęcia to te najbardziej na lewo. W układzie pominięty został jeden moduł prosty który jest gotowy ale nie ma nań miejsca. Lepiej będzie skończyć te trzy powyżej. Proste moduły mają po 90cm (z wyjątkiem tych szerszych - one mają 120cm). Łuki są po 20 stopni i mają R2200. Szerokość modułów to 50cm (szersze 60cm).

Screen Shot 2015-11-21 at 4.41.05 PM.png