• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.793 52 5
Sorki, ale czy te prześwity pomiędzy szynami, a odbojnicami nie są aby za duże? Mam wrażenie, że można tam kołem utknąć (o osobówkach mówię)....

Żeby było jasne - jestem pod wrażeniem kolegi prac i mocno kibicuję. Tu mię się to cuś na oczy rzuciło :)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Kris - są trochę większe. Mają około 2mm (czyli około 17.4cm w 1:1). W rzeczywistości nie rzuca się to aż tak bardzo w oczy, szczególnie gdy patrzy się na to z boku modułu gdzie działa efekt paralaksy. Doceniam czujność! :D

Na węższych szczelinach miałem problemy z taborem - niektóre lokomotywy (szczególnie manufaktury) są dość wybredne jeśli chodzi o szczeliny (haha - "That's what she said...").

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
A wygląda to tak... W sumie ustawi się znak "uwaga wyboje" albo jak to się tam zwie...
[DOUBLEPOST=1448599542][/DOUBLEPOST]EDIT: Dobra... co ja tu będę "ściemę walił" że nie wiadomo jaki kosmiczny tabor ma problemy jak to po prostu źle (żeby nie napisać gorzej...) wygląda. Poszedłem i porawiłem. Teraz jak?

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
:D A miałem właśnie wtedy iść spać. Ale teraz i ja jestem szczęśliwszy. Trzeba przyznać że wygląda lepiej. Dzięki jeszcze raz za czujność :)

Na tej skrzynce cały tor zaszutrowany. Jutro będzie można zatem sadzić na niej trawę. Zaszutruje się te pozostałe dwie i będzie git! Na przyszły tydzień powinno być wszystko ładnie gotowe.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Chyba Ostbahn kiedyś robił takie ładne trawione, typowo polskie. Albo WM-Model. Ktoś coś robił kiedyś gdzieś... Trzeba na to poczekać. A teraz spać. Jutro dalsze szutrowanie i sadzenie trawy na pierwszej skrzynce.

Reakcje
1.782 13 0
Porada co do wypoziomowania drogi i asfaltu sie przydała :) Super :)
[DOUBLEPOST=1448602441][/DOUBLEPOST]Możesz też zamówić u "Kotebi'ego" gotowe przejazdy betonowe starszej i nowszej generacji :)

Reakcje
1.782 13 0
[DOUBLEPOST=1448603172][/DOUBLEPOST]Pomaluj dwa razy lekko rozcieńczoną farbą do asfaltu powierzchnię drogi i jak już zupełnie wyschnie, przetrzyj powierzchnię kostką cierną, o gradacji 120 i powinny wyjść lekkie cieniowania. Jeśli to się nie uda, połóż nastepną warstwę farby, tym razem rozcieńczoną dość mocno wodą i farba , wysychając, sama zacznie się "cieniować " . Potem te cieniowania też przecierasz kostą i asfalt powinien wyjść lekko postarzony.
O innych technikach na razie nie piszę . Lepiej, by droga była równa i schludna, niż mają wyjść niedociągnięcia przy waloryzacji .

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
@Daniel - dzęki! Dzisiaj wypróbuję.

@mikl - odbojnice to nic innego jak kawałek szyny pozostałej z flexa użytego na zakręcie, wygięty odpowiednio przy końcu. Sam przejazd jest robiony z listewek (ale nie balsa, trochę twardsze), bejcowane i potem postarzane pudrami (rdzawym i czarnym).

@Misiek - widziałem :) Nawet początkowo zamierzałem zrobić taką. Jednak jest różnica pomiędzy takim asfaltem amerykańskim i polskim. Na filmie widać że po waloryzacji na asfalcie przebarwienia są w postaci pasów a nie takiego jednorodnego baranka.

Moja droga to płytka z czegoś co nazywa się Sintra (taka gęsta i dość twarda pianka, gładka na powierzchniach). Używana jest do budowy budynków, wygniatania kształtów (jak kamienie) itd. To jest to czego używa Emanuel Noullier w swojej książce. Została wypoziomowana z główką szyny i potem boki zaszpachlowane przy użyciu drobnych szpachelek jak do malowania na płótnie.

Za kilka godzin będę malował, postarzał, i robił pobocze.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
A ja się tylko tak zapytam z ciekawości, może któryś z kolegów będzie wiedział.

Czy odbojnice są tutaj potrzebne? Domyślam się ze na mostach, wiaduktach czy w obrębie wysokich nasypów jest to wskazane, ale na przejeździe?