• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Jako że wdychanie lakieru pewnie najzdrowsze nie jest trzeba było przebrać się za postać z Gwiezdnych Wojen...

Do rzeczy - otóż bramka zrobiona i tym samym zakończono motyw muru kościelnego. Zabierałem się do tego jak pies do jeża ale jakoś poszło. Na wszystkich modułach posadzona jest trawa, różne odcienie, długości, kolory. Zieleń wybujała. Raz że taka mi się podoba a dwa że tylko taką potrafię robić :) Nie potrafię jeszcze robić takiej dość niskiej, kępkowej. Chyba się to robi tak samo jak robię ale bardziej powoli i z wyczuciem a nie tak na chama 55kV trawę sypać na opary lakieru :).

Trzeba jeszcze:

- zrobić drobiazgi na przystanku osobowym (ławeczki, tablicę z nazwą miejscowości, wstawić lampy od Pana Kluby)
- zrobić słupki i oznakowanie przejazdu
- nawtykać wskaźników gdzie popadnie
- zaludnić teren. Niektóre osobniki już są ale to tylko te które wiadomo gdzie będą i tam się już nic nie zmieni.

Jutro pora na krzaki, posypki i różnego rodzaju drobiazgi. Środa także pewnie na tym zejdzie. W czwartek pakujemy makietę by rozstawić ją w piątek w całości!

Kilka zdjęć ze stanu obecnego. Kolory ciut przekłamane z powodu światła i użycia aparatu w telefonie.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Taka tablica z nazwą, starego typu, zna ktoś wymiary? Czy czcionka to "Dworcowa PKP"? Jeśli miejscowość nazywa się Jaśki Małe to taka nazwa jest na takiej tablicy (czy me jakiś skrót)? Wszystkie wymiary które mogę znaleźć to są nowoczesne tablice :( Chcę starą...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Jeszcze rano w ramach relaksu udźwiękowiłem sobie Tw1. Głośnik poszedł do dymnicy, ładny dźwięk M. Henninga ze świetną gwizdawką! Model ma bardzo dużo nawtykanych części i łatwo nie było :) świetne właściwości jezdne! Będzie ładny skład towarowy...

Ciekawostka - głośnik jest ESU (Sugar cube). Komora rezonansowa jest w częściach do samodzielnego montażu. Można przez to dobrać odpowiednią grubość.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Takich kilka detali... Wreszcie też się zaludniło! Zostało jeszcze oznakowanie przejazdu (coś kalkomanie nie chcą się kleić, chyba trzeba jutro kupić Micro Set). Od jutra rusza intensywna produkcja krzaków. W czwartek makieta będzie gotowa.

Załączniki

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Myślę, że powinieneś rozważyć opcję otwarcia makiety pod nazwą "Kraj przodków w miniaturze";) Linie lotnicze uruchomią dodatkowe loty z Illinois:)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
Myślałem że się przyzwyczaiłem to do tego jak rewelacyjnie Ci wychodzą Twoje segmenty. Myliłem się. Znowu mi szczęka opadła. Gratulacje

Ps. Ten plotek z gospodarstwa to własny wybór?

A i ławeczka przednia. Skąd ona?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.086 115 11
No chyba ze szynobus papieski ma sie zjawic.

Walter_r, mala sugestia od podgladacza Twego watku - Moze masz juz w planach cos z tym zrobic, ale ze zdjec wyglada jakby trawa na wysokosci stacji od strony pola troche jakby od linijki szla wzdluz toru (chyba ze to takie zludzenie). Da sie troche ja "powyginac"

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Ta część jeszcze czeka na "urozmaicenie". Wygnie się :) dosadzi punktowo wyższej, posypie się różno-zielonymi paprochami...

Właśnie nie wiem czy ludzików nie jest zbyt dużo.(n)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
@mikl - płotek nie pamiętam czy MBZ czy mojej produkcji z plików załączonych poniżej. Ławeczki są domowej roboty. Karton przyklejony do barwionych cienkich listewek, pomalowany na cementowo, odpowiednio przycięty.

Ludzików na peronie jest około 16-18 (nie licząc wycieczki przedszkolaków). Nie wiem czy nie za dużo...

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
W wycieczce przedszkolnej sugerowałbym zamianę chłopców z ostatnią parą dziewczynek. Pamiętam, że zawsze staraliśmy się z kolegami być jak najdalej pani, a w późniejszych klasach dodatkowo dochodził walor obserwacji koleżanek z dogodnej perspektywy;) Ilość podróżnych na peronie dodaje napięcia całości. Mniej ludzi podkreśliłoby sielskość scenki.