• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.903 32 0
To fakt, że większość farby szła na tą murowaną rakietę ale co zaradni parafianie to księdzu w butelkach po herbacie przynieśli trochę lakieru na okna. :)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
To zejdźmy trochę na ziemię... Budując makietę staram się stworzyć pewien klimat. Sama maleńka wioska - Jaśkowice - ma być taką małą zapadłą wioską gdzieś na zachodzie Polski, w Lubuskiem, gdzie czas się zatrzymał. Budynki, w których okna są świeżo malowane prawdopodobnie ujmowałyby temu klimatowi. Nie chcę tworzyć miejsca gdzie wszystko idzie na plebanię. Chcę miejsce gdzie na niebie śpiewają skowronki, pod oknami rosną malwy, w obejściu gdaczą kury a ludzie się do siebie uśmiechają. Taki klimat widać na filmie o Wyrzyskiej Kolei Dojazdowej pt. "600mm Schmalspur Paradies". Odrapane drzwi, okna, rozjechana polna droga, słoneczny letni dzień - to czego chcę :)

EDIT: Podoba mi się klimat na makiecie PMM i podobny staram się osiągnąć tylko umiejscowiony w innej części Polski.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Plebania skończona. Kominy, okienko/właz do wyjścia na dach żeby je czyścić, rynny i poniektóre cegły pomalowane na inny odcień. @Piotr Kozłowski - plama usunięta najprostszym sposobem. Mianowicie pigment. Teraz sobie przypomniałem jak powstała. Na tej ściance testowana była inna metoda robienia fug. Nie Humbrol i rozpuszczalnik tylko olejna farba dla artystów i terpentyna. Zły pomysł.

W następnej kolejności mały odpoczynek od prac przy modułach. Trzeba zrobić płyty do transportu skrzynek. Chodzi o coś takiego jak na rysunku. Trochę prościej jednak jeśli chodzi o uchwyty bo można kupić takie cynkowane składane i przykręcić na wkręty. Trzeba tylko poprzycinać sklejkę na szerokość 50-60cm (w zależności do których modułów) i nawiercić dziury do przykręcania skrzynek + uchwyty. Moduły będą skręcane po dwa na tzw. kanapkę. Takie kanapki można kłaść jedna na drugiej więc łącznie te 19 modułów da się przetransportować.

W dalszej kolejności (już po zrobieniu modułów) potrzebna jest barierka odgradzająca od publiczności. Tu z pomocą przyjdą rurki PCV i lina. Pomysł prosty. Trzeba wyciąć dwa koła ze sklejki, jedno o promieniu 20cm i drugie 15cm, w środku wywiercić otwory średnicy rurek PCV. Kładziemy koła jedno na drugie (mniejsze na większe) i wkładamy posmarowaną klejem rurkę PCV długości 90cm i na drugi koniec (góra) nakładamy łącznik - rurkę w kształcie litery T. Przez tą rurkę będzie przepleciona lina. Te stojaki można też będzie pomalować np. na biało-czerwono albo coś takiego.

Chętnie też bym się kiedyś przyjrzał jak wygląda mocowanie tła i oświetlenia makiety prezentacyjnej PMM. Zastanawiam się nad czymś takim ale to dużo dużo później.

Ostatnia rzecz to pulpit z opisem. Już było w tym wątku prezentowane zdjęcie. Pracowita jesień modelarska się zapowiada :)

Załączniki

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.903 32 0
Plebania wyszła super, a jeśli chodzi o płyty do skręcania segmentów to mogę coś podpowiedzieć tylko muszę zrobić zdjęcia swoim płytom.

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.903 32 0
Na rogach płyt są przyklejone takie klocki w takim kształcie jak na zdjęciu, a po to by po włożeniu jeden w drugi nic się nie przesuwało. System kontenerowy znany od dawna. W tych klockach są zamontowane śruby na stałe i po postawieniu segmentów w pionie nie trzeba już kombinować jak odkręcić segment. Dodatkowa zaleta tych klocków na rogach jest to, że po postawieniu do pionu segmenty stoją na nich, a nie na uchwycie do noszenia i się nic nie kolebie. Jeszcze tylko się zastanawiam jakie uchwyty zastosować.
201508021746.jpg 201508021745.jpg 201508021747.jpg

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.903 32 0
Wyfrezować chyba łatwo, ja te klocki wycinam wyrzynarką. Najpierw trzeba uciąć deskę ze sklejki, a potem odcinać klocki. Zygzak wyrzynarką, a proste cięcie na pile.

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.903 32 0
Można tak wyciąć tylko potem trzeba stępić szpice bo kładąc pierwszy segment na szpicach to bardzo łatwo będą się wykruszać np o beton.
201508021747-jpg-316170z-jpg.316191.jpg

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 2 0
Panie Czesławie (@Czesław Turko) - co wisi na "Cichutkiej"?
Na drzwiach jest chyba napis Nieupoważnionym wstęp wzbroniony.
Na ścianie napis Dyżurny ruchu, kasa i odjazdy pociągów.

Zrobiłeś rawie identycznie jak na Cichutkiej.:)
Ja też wycinałem szczebelek żeby zrobić wygodniejsze dojście do kasy.
U mnie nie ma poczekalni, bo budynek moim zdaniem jest za mały a dyżurny ruchu i kasjer w jednym musi mieć trochę miejsca do pracy. Na wąskim torze to normalne, że ludzie czekali na peronach na których wielokrotnie brakowało nawet ławek.
Kolorek desek na budynku wyszedł Ci super.
Robiłeś oświetlenie wnętrza i światło nad wejściem?

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Panie Czesławie,

dziękuję! Nie ukrywam że wzorowałem się trochę na Cichutkiej. To jest piękny kawałek makiety H0e z miłym klimatem. Oświetlenia jeszcze nie zrobiłem ale mam miniżarówki z których można zrobić ładne oświetlenie nad drzwiami (metodą Pana Leszka Lewińskiego malując dół żarówki na biało imitując porcelitową obsadę). Środek też można oświetlić troszkę by był taki półmrok ale nie wiem czy będę to robił gdyż budynek nie posiada imitacji wnętrza co mogłoby być widoczne gdy go oświetlić. Chyba że drzwi się troszkę domknie a przed kasą ustawi klienktkę kupującą bilet by zasłonić trochę okienko... Mam na myśli konkretną figurkę jak w załączniku.

Screen Shot 2015-08-05 at 10.39.11 AM.png

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.285 39 0
Pytanie: w tym domku Auhagena który chce zaadaptować na plebanie pewne wykończenia są... żółte. Takowych nie widziałem nigdzie na "ziemiach odzyskanych" czy jak tam te tereny poniemieckie ludzie zwą. Planowałem je zrobić na szarawo - taka biaława cegła z ciemną fugą. Czy myślicie żeby je lepiej na ceglano przemalować? (Podkład dla zamaskowania żółtego, humbrol 100 z aerografu i dalej jak reszta płytek - fuga itd...)?

Wiem, że temat już zakończony i budyneczek super skończony. Ale informacyjnie zamieszczam kilka fotek ze stacji Poznań Wola (wiem że to nie "ziemie odzyskane") - mamy tutaj przykład wykończeniowego detalu zrobionego z żółtej cegły:

IMG_1943.JPG

IMG_1945.JPG

IMG_1946.JPG

Ponadto - bardzo ciekawe pomosty i drabiny rewizyjne do kominów na dachu (jak sądzę aby kominiarze nie zniszczyli dachówek):

IMG_1947.JPG

IMG_1948.JPG