• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.906 57 5
"Motorowy" to było określenie dla składu w relacji P-ń -Żagań i odwrotnie prowadzonymi SN61 ,bo reszta była prowadzona trakcją parową.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Kargowa Kargową ale trzeba też dokończyć obecne moduły żeby może były gotowe na grudzień. Takie oto detale w sadzie...

Trzeba teraz w końcu zrobić ten przystanek osobowy "Jaśki Małe". Zdjęcia wkrótce!

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Kwaśne jakieś takie... psiary... ale ludzie jedzą. Podobno u księdza lepsze na plebanii ale strach chodzić :) Drzewka z MBR-u.

Generalnie ten biały moduł bym widziała tak jak w załączniku. Peron będzie miał ok. 900mm bo i składy które się na przystanku zatrzymują to albo dwa ryflaki, albo dwie bonanzy, albo bipa dwóczłonowa. 90cm powinno wystarczyć.

Scenka pod jabłonką się zmieniła. Teraz jakoś tak naturalniej jest. Po co przedtem Staruszek stał z tym jabłkiem to nie wiem. Może kontemplował mechanikę klasyczną Newtona... Kto to wie. Teraz jest lepiej.

Na ostatnim module będzie kolejny przejazd niestrzeżony, droga polna piaszczysta. Krzaki i kapliczka koło drogi. Chyba ta najbardziej na lewo.

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Na plebanii będzie mieszkał proboszcz parafii obejmującej Jaśki Małe i przyległe osady. Stary ksiądz który był na parafii od 1932. Jak mówi to ma takie charakterystyczne "hr" i czasem śmieszną składnię. Dawniej nazywał się Preiser ale po polonizacji w 1952 w dowodzie mu zapisano Nagrodny...

Siostra Ksymena pomagająca doglądać "stadka" i zajmująca się kuchnią i obejściem wielebnego dojedzie w poniedziałek :)

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Pytanie: w tym domku Auhagena który chce zaadaptować na plebanie pewne wykończenia są... żółte. Takowych nie widziałem nigdzie na "ziemiach odzyskanych" czy jak tam te tereny poniemieckie ludzie zwą. Planowałem je zrobić na szarawo - taka biaława cegła z ciemną fugą. Czy myślicie żeby je lepiej na ceglano przemalować? (Podkład dla zamaskowania żółtego, humbrol 100 z aerografu i dalej jak reszta płytek - fuga itd...)?

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
@Adam66 - postaram się! :)

Będę dziś kończył budynek przystanku i chciałem spytać czy ktoś się orientuje jakie tabliczki na ścianach można powiesić... ? Coś się wieszało na takich budyneczkach?
Panie Czesławie (@Czesław Turko) - co wisi na "Cichutkiej"?

Może jakieś "Kasa" ze strzałką do drzwi...?

Trochę powęszyłem już jeśli chodzi o "Cichutką". Taki kadr z filmu PMM pt. "Makieta H0e w Cisnej-Majdanie".

Screen Shot 2015-07-29 at 3.34.57 PM.jpg

Może zatem z okienka z przodu zrobić okienko kasowe poprzez wycięcie jednej z poprzeczek (jak na obrazku) i dorobienie parapetu i dać napis "Kasa" i tabliczkę z godzinami otwarcia. A obok drzwi dać napis "Poczekalnia"?

kasa.jpg

Ostatnio edytowane: