• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.979 531 30
Oba filmy świetne, każdy w swoim rodzaju. Ten drugi zaspokoił moją ciekawość co do wyglądu całości, dziękuję! Czy to jest wszystko, czy też na wystawie nie była pokazana całość? Nie mam siły przeglądać 30 stron, ale coś mi się kołacze po głowie, że Kolega Walter ma tego więcej.

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Nie wiem Walter, jak u Ciebie z miejscem, ale pokusiłbym się choćby o jakąś małą stacyjkę, żeby krzyżować te pociągi
Jestem pod wrażeniem.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
To było wszystko. Na tym filmie nie jest pokazana tylko jedna stacja techniczna. Jest po prostu lustrzanym odbiciem tej na drugim końcu. Sama makieta jest złożona z 13 skrzynek + 6 skrzynek na stacje techniczne. Łączna długość to około 18m z czego 13.5m to sama makieta ze scenerią (12.7m wykończone).

Stacja będzie :) Podobna w układzie i funkcji do Lewina Leskiego (razem z wąskotorówką).

Następnie trzeba jednak zrobić jakiś system do składania skrzynek w "kanapki" i przewożenia.

Darkman

Aktywny użytkownik
Reakcje
8 1 0
Filmik fajnie zmontowany, tylko aż się prosi o patynę na modelach. Trochę niepotrzebnie dałeś tego Husarza, bo elektryk bez druta to kiepsko wygląda.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Chciałem żeby był taki przekrój różnych epok. Zgodzę się że elektrowozy bez sieci trakcyjnej na makiecie wyglądają bardzo źle. Dlatego też podjąłem decyzję że EU07 od SM w malowaniu ICCC a potem ET22 będą ostatnimi elektrowozami które nabędę. Zostanę przy parowozach... :)

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Te kultowe elektryki trzeba mieć, może by warto pomyśleć o budowie stacji, na której byłaby poprowadzona sieć elektryczna, a ta linia byłaby niezelektryfikowaną linią lokalną odgałęziającą się od tej stacji. Pogalopowała mi wyobraźnia, ale wówczas znalazłoby się miejsce i dla EU07, ET22, jak i EN57

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Też tak czasem myślę o tych stacjach. Pojawiają się tylko problemy logistyczne. Gdyby nas tu było 15 to by się szast prast zrobiło... :) Zobaczymy co się da zrobić :) Zawsze można zrobić taką stację i po prostu zaślepić głowice w oczekiwaniu na dorobienie szlaku z siecią...

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
156 10 0
Spokojnie, to nie wyścigi. Swoją drogą idzie Ci rewelacyjnie. Że tak powiem, stosunek jakości do czasu doskonały, żeby w tak krótkim czasie wykonać aż tyle pięknego szlaku. Tylko pogratulować!

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Boska makieta! Normalnie motywuje do tego stopnia że jak tylko skończę wykończenie mieszkanie sam się wezmę za klecenie modułów... tylko trochę ten taurus nie pasuje, nie wiem czemu ale zawsze kojarzył mi się z hełmem Wehrmachtu tylko takim trochę wydłużonym...i na szynach... generalnie niezbyt przyjemne skojarzenia...

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Gdybym miał siódemkę w malowaniu ICCC to by hasała ze składem osobowym, a tak to nic innego nie może :) (ale już niedługo!!!). BWE z tego co wiem, widziałem i doświadczyłem na własnej skórze, jest ciągnięty przez Husarza no więc to jak najbardziej. No a że drutu nie ma, taki już urok makiet modułowych :(. Chciałem żeby były te dwa składy bo wtedy mogę powiedzieć zainteresowanym oglądającym że tak teraz wyglądają pociągi osobowe, w szczególności BWE który dla mnie jakoś jest jednym z teraźniejszych flagowych składów PKP. Dla mnie najpiękniej wygląda Ol49-64 oraz Ty2-406. Ze spalinowych to oczywiście SP45-095 i zakochany jestem też w SP42-071 ze składem widocznym na filmie. W środku jest dekoder ESU z dźwiękiem (doszedł w piątek). Ten skład wspaniale pasuje do charakteru linii prezentowanej na makiecie.

Film posłuży też do prezentacji makiety gdybym chciał zgłosić ją na inne Train Show. Dla mnie najważniejszy był piątek wieczorem gdy składałem makietę. To był pierwszy raz gdy całość została złożona! Od rozpoczęcia budowy nigdy dotąd nie miałem możliwości przetestowania czy wszystko będzie działać, czy nigdzie nie będzie zwarcia itd. Taka trochę realizacja wizji którą miałem przez dwa lata.

Kolejny etap to budowa tego małego przystanku osobowego na module który na drugim filmie jest "biały", a potem budowa drogi asfaltowej i strzeżonego przejazdu ze strażnicą. Chciałbym zrobić rogatki poruszane poprzez servo. Później moduł wjazdowy na jedną stację końcową (tunel). Potem kontynuacja makiety z drugiej strony... Tak jak napisał Aurel - nie ma co się spieszyć :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.202 1 0
Piękny film. Walter motywujesz do pracy. I teraz piszę to zupełnie poważnie. Ciekawe czy Amerykanom ten sielski klimat się spodoba...

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
54 0 0
Moduły piękne, zachwycająca zieleń. Bardzo ciekawe, różnorodne składy.
Aż się boję być pierwszym, który powie brzydkie, w tym kontekście, słowo "patyna" ;)

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 2 0
Robisz kawał dobrej roboty. Mało, kto jeszcze buduje moduły tak ja Ty. :gwizd:

Żeby nie było za cacy to oglądając filmiki zauważyłem trochę braków na szlaku.:podstepny: Niby takie drobne, ale moim zdaniem ważne na szlaku kolejowym.(y)
Brakuje słupków hektometrowych, znaków STOP na przejazdach kolejowych oraz znaków informujących o zbliżaniu się do przejazdu kolejowego umieszczany na 1/3 odległości znaku ostrzegawczego od przejazdu. Głównie dotyczy to przejazdu gdzie jest droga utwardzona. Nie wiem jak wygląda przejazd na polnej drodze z drugiej strony, ale wydaje mi się, że jest tam za dużo krzaków zasłaniających ten przejazd. Do tego jeszcze jak postawisz znaki W-6 przed przejazdami, W -13 przed mostkiem a na słupach telegraficznych przykleisz oznaczenia to będzie cud, miód i aj waj.
Chwal się dalej postępami w budowie i wklejaj fotki.:)

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.230 509 29
Bardzo ładna makieta tylko ten czysty tabor,dachy wagonów plastikowym blaskiem bijące po oczkach.
Delikatna patyna przydałaby się.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Temat spadł do drugiej strony. Pora coś odświeżyć. Takie coś chodzi mi po głowie...

Stacja.jpg

Całość na ośmiu skrzynkach. Długość peronu ok. 2500mm. Długość użytkowa toru głównego 4.7m.

Sygnalizacja kształtowa - semafory wjazdowe i wyjazdowe (nie przedstawione na rysunku). Wjazdowe dwuramienne, wyjazdowe jednoramienne dla toru głównego zasadniczego i dwuramienne sprzężone dla toru głównego dodatkowego.