• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Ufff... Praca zakończona! Jutro jeszcze trzeba zrobic koniec elektryki na ostatniej skrzynce i zrobić około 10 kabli XLR pomiędzy modułami i koniec.jutro rownież transport makiety i złożenie w całość poraz pierwszy!

Rów wodą zalany, trochę przeciekał na początku ale teraz juz ok. Kilka zdjęć gotowego modułu z mostkiem...

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Dopiero teraz widzę jakie kiepskie są te zdjęcia z telefonu. Jutro, po ustawieniu makiety, zrobię zdjęcia aparatem. Ten moduł naprawdę w rzeczywistości wygląda dużo lepiej.

Zauważyłem też że będzie na makiecie kilka miejsc z perspektywy których fajnie będzie widać pociągi. Na przykład z perspektywy przejazdu patrząc wzdłuż toru jak pociąg wyłania się lub niknie za zakrętem... :rolleyes: No i się rozmarzyłem teraz! Bardzo jestem ciekaw jak będzie wyglądać całość i jak duża będzie.

Jak teraz zmierzyłem to mniej więcej (razem ze stacjami technicznymi) wyszło mi około 18m makiety. Z tego stacje to 5.4m więc na sam szlak zostaje 12.6m. W tym jest 2m nie wykończone. No więc od założenia wątku udało mi się wykończyć (no możę w 99% bo brak niektórych wskaźników i słupków hektometrowych) 10m szlaku! A wszystko to już niedługo do zobaczenia w całości!!! Będzie film!

Żeby tylko dekoder z dźwiękami do SP42 doszedł jutro! Stonka ślicznie wygląda w tej wybujałej zieleni...

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.114 117 11
Naprawde wielki szacunek dla Ciebie. Prędkości i precyzji z jaką mkniesz z swoja makietą PKP może tylko pozazdrościć:)

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Gotowe! Wszystkie kable połączeniowe zlutowane. Teraz, o drugiej popołudni można zacząć ustawiać makietę (to znaczy moja druga). Dekoder do SP42 powinien dzisiaj być, trzeba będzie założyć i sprawdzić.

Teraz trzeba myśleć nad składami na makietę. Torów postojowych na stacjach technicznych jest osiem ale jeden musi być zawsze wolny żeby było miejsce na pociąg który wjeżdża, więc efektywnie siedem. Każdy z nich ma około 2.20m długości więc mieści składy pokroju BWE (Husarz z sześcioma wagonami). Chciałbym żeby była mieszanka różnych epok i rodzajów pociągów. Z pewnością będzie Ol49-64 i dwa ryflaki, SP45-095 i bipa czteroczłonowa (bo ładnie wygląda), SP42 i dwie pseudo-bonanzy (jak w filmie "Sztuczki"), Ty2-406 i towarowy zbiorczy (nie wiem ile wagonów - pewnie węglarki, kryte i cysterny). Z nowoczesnych to myślę że BWE i jakiś ICCC (husarz + 1 klasa + restauracyjny + 3-4 2 klasa) i ST44-717 ze składem jedenastu hbbillns-ów. Nie wiem czy dawać Ty4-107 i Ty5-31 z jakimś składem towarowym oraz Oi2-32 ze składem Donnerbuchsów i Oi1-29 ze składem osobowym (kleconym). Hmmm... trzeba pomyśleć. Jest jeszcze kilka lokomotyw ale bez dekoderów :(.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Oto krótki film z makietą. Nie mam ciepłego głosu pana Leszka Lewińskiego ani prezencji pani Adriany Bobin więc sama muzyka tylko w tle...

Miłego oglądania :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
A ja bym chętnie zobaczył film z makietą, a nie tylko klimatyczne przejazdy pociągów w wybranych miejscach, bo całość wydaje się bardzo ciekawa.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
I przyznam się że długo sprawdzałem czy linia 397 to będzie fikcja czy nie :)
[DOUBLEPOST=1424636471][/DOUBLEPOST]
A ja bym chętnie zobaczył film z makietą, a nie tylko klimatyczne przejazdy pociągów w wybranych miejscach, bo całość wydaje się bardzo ciekawa.
Mogę takowy zrobić bo jest taki z przejazdem SP45-095 ale kręcony tak "z ręki". Dać?

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Nie pytać się tylko pokazywać.;);)
Robi się właśnie... Ale to będzie taka kiszka :) Kręcone z ręki itd. Nie będzie takie "klimatyczne". Tylko ostrzegam...
[DOUBLEPOST=1424637146][/DOUBLEPOST]Oto cała makieta...

Co do samej makiety to w przyszłości zrobię taki mały panel informacyjny który będzie ustawiony przed makietą. Będzie zawierał opis makiety i jej umiejscowienie. Będzie też taka cyfrowa ramka na zdjęcia na którą wgram zdjęcia prawdziwych lokomotyw PKP.

Ostatnio edytowane:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.114 117 11
Jeden z najlepiej zrobionych filmów z przejazdów na makiecie jakie widziałem na YT. Rewelacyjnie dobrana muzyka i super ujęcia! Aż żal że siedzisz tak daleko bo bym na korepetycje przyjechał. Mistrzostwo świata. Gratuluję