• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Zrób po prostu fragment bazy wojskowej albo jakiś skład materiałów budowlanych czy jakiś tartak na przykład... albo jeszcze lepiej zrób cegielnie i osobny odgałęziający się moduł z feldbahnem wożącym glinę z urobiska... ;)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Postawiłbym pytanie, co przeciętny, oglądający jankes wie o Polsce i polskiej kolei?
Druga sprawa, że nie przesadzał bym z napstrzyczeniem elementów, jestem zwolennikiem mniej, a więcej smaczków wokoło torów. Temat z cmentarzykiem bardzo ciekawy.(y)

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Hehe - z piramidą to żeś pojechał @KuKu :D Ale cmentarz ładny...
Piramida fajna sprawa i na pewno byłby to wyjątkowy smaczek, sam chodzi już za mną. Wrzucam link do artykułu o piramidzie http://zajacpodrozny.blog.pl/2014/05/18/piramida-w-roznowie-tajemnicza-atrakcja-opolszczyzny/

... no i bardzo poprawny politycznie w USA ;)
Cmentarzy takich jak setka i nie koniecznie żydowskich (w moich stronach lepiej zachowały się te żydowskie niż niemieckie). Pokazałem ten z mojej najbliższej okolicy jako ciekawy przykład otoczony ceglanym murem (już nie w całości) ale oczywiście są i poniemieckie, lecz i zachowały się one do dzisiaj w o wiele gorszym stanie, jeśli w ogóle się zachowały. https://plus.google.com/photos/109704273712511790741/albums/5731349516326896449?banner=pwa tutaj cmentarz około 10 km od mojego domu. Z tego co się dowiedziałem to po wojnie jeszcze długi czas stało murowane ogrodzenie i kapliczka. Dzisiaj nie ma już nic po nich, większość tych wokół kościołów polikwidowali przedsiębiorczy plebani, sprzedając kamień, a inne rozkradli miejscowi robiąc z nich własne nagrobki. Zresztą pracując na cmentarzu znalazłem kilkanaście nagrobków z datami pochówku (1970-1990), które miały wyszlifowaną wyłącznie stronę z inskrypcjami, a z tyłu zachowały się jeszcze sygnatury niemieckich kamieniarzy.

Popieram Zbyszka, oglądający obcokrajowiec nie rozpozna zarośniętego parku dworskiego, bo nie wie nic o tragedii jakie spotkały polskie zabytki po II wojnie światowej. Cmentarz jest doskonałym pomysłem, zobaczy jak szybko przemija czas. Jeszcze nie dawno na ten cmentarz przychodzili bliscy, a dzisiaj tylko chaszcze i poprzewracane nagrobki.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
A nie może być po prostu zwykły, polski czynny cmentarz? Jeśli już w ogóle ma być cmentarz....

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
A dlaczego nie? Wiele cmentarzy jest otoczonych ceglanym murem, żeby wspomnieć tylko warszawskie Powązki.

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
570 7 0
Kiedyś wiejskie cmentarze były często na tyłach kościoła. Myślę, że taki mały kościółek pasuje i do muru i do bramy i do opuszczonego cmentarza. Jako rośliny ozdobne sadzono bzy lilaki, które teraz stanowią kępy rozrastających się dziko roślin.

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Też o tym myślałem. Plan jest taki. Jak wrócę do domu to zmierzę ile jest tak naprawdę miejsca. Jak wystarczy to będzie młyn/mleczarnia. Jak nie - to będzie zarośnięty park pałacowy/opuszczony cmentarz.
[DOUBLEPOST=1424187500][/DOUBLEPOST]Młyn by nie był wodny. Byłby zrobiony z tego

Zobacz załącznik 271803 Zobacz załącznik 271802
Na młyn za małe, zdecydowanie za małe - proces produkcji w młynie, zwłaszcza starszym wymaga odpowiedniej linii technologicznej i wysokości budynku.
Dla przykładu młyn (i dobudowany z prawej strony tartak) moich rodziców z początków XX wieku, obecnie zamknięty na głucho i nie działający (ale ma w pełni zachowaną linią technologiczną, w tym momencie już historyczną).
IMG_6624.JPG

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk.

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
No dobra. Po pierwsze chciałem przeprosić za zamieszanie z cmentarzem, młynem i w ogóle. Na tym module nie ma na to miejsca. Nic takiego się nie zmieści by wyglądało dobrze. To co będzie to krzaki. @Zbyszek ma rację że "mniej to więcej". Byłoby zbyt dużo różnych szczegółów które odwracałyby uwagę od przemykających pociągów. Będą więc krzaki i chaszcze.

Ponieważ moduły muszą być ustawione w piątek wieczorem i gotowe na sobotę, dziś trzeba się było sprężyć. Oto efekt:

IMG_3098.JPG

i już sam mostek w zbliżeniu

IMG_3099.JPG

Przyznam się że robiłem to z duszą na ramieniu bo troszkę mało czasu a nie chcę odwalić fuszerki. Zdjęcia kiepskie bo robione telefonem. W rzeczywistości wygląda to dużo porządniej. W weekend będą lepsze zdjęcia (i może nawet film później!) :) Ten moduł z mostkiem łączy ten z drogą i budynkiem w ten sposób

IMG_3097.JPG

Przy okazji poprawiłem trawę w sadzie.

Ostatnio edytowane:

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
570 7 0
Ładna łąka! Widzę, że praca idzie szybko, jak nauka przed egzaminem!:)
Trudno mi uwierzyć, że jeden facet może stworzyć tyle kilometrów trasy! szacuneczek!
Ps. Chaszcze to ładny wyraz! Niech go wymówią Twoi amerykanie.:D