• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Dla porównania łączenia miedzy innymi skrzynkami...

IMG_2798.JPG
IMG_2799.JPG
IMG_2800.JPG
IMG_2801.JPG
IMG_2802.JPG

To się daje zauważyć z dość bliskiej odległości. Z normalnej odległości tego nie widać. Tabor ładnie przechodzi. Tak jak pisałem nawet bardzo wymagająca Ol-ka też ładnie przechodzi nawet się nie kołysze.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
@Zonek - nie tym razem. Chyba musi zostać tak jak jest. Najważniejsze dla mnie jest to że tabor dobrze przechodzi. Nauczony doświadczeniem będę teraz zostawiał szyny troszkę przydługie by potem je ściąć tak żeby nie było aż tak dużych przerw. Początkowo obawiałem się że Ol-ka będzie się na tym wykolejać. Nic się nie dzieje. Trzeba tylko zrobić coś w okolicy tej przerwy by odwracało uwagę widza :D

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
No dobra. Jak się nie da usunąć takiego czegoś to co można zrobić? Wymyśliłem że skoro makieta to troszeczkę jak kompozycja plastyczna to można od pewnego małego niedociągnięcia odwrócić uwagę. Przerwa rzuca się w oczy gdy głównym elementem sceny jest tor. Jak dodać krzaki, zarośla i chwasty to taka przerwa gminie nomen omen w gąszczu innych elementów. Poniżej zdjęcia. Na tym module pozostało już tylko dorobić snopków i wstawić słupy telegraficzne. Na zakręcie stawiam podparte a takich chwilowo u mnie brak więc trzeba zamówić u Pana Kluby...

Załączniki

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Witam miło i chciałbym dorzucić jeszcze swój kamyczek. Widzę, że na brzegach modułu nie stosujesz dodatkowego mocowania szyny bezpośrednio do skrzynki. Tak robi wiele osób ale już całkiem sporo modularzy zapowiada lub już wykonało dodatkowe wzmocnienie pod postacią gwoździa wbitego do ściany profilu i dolutowanego do szyny. Ponieważ Twoje moduły będą zachwycały na imprezach, gdzieś daleko i jak zrozumiałem będziesz chwilowo osamotniony w kwestii ich transportu, muszą być zabezpieczone przed zerwaniem szyn. Na gwoździe już za późno. Natomiast w tej sytuacji "przerwa technologiczna" MUSI być. W nagrodę za jej pozostawienie (oprócz zmniejszenia ryzyka zerwania szyny) otrzymasz wspaniały stukot kół, który będzie bardzo dobrze słyszalny. Maskowanie przerwy w obrębie trawy - jest u Ciebie więcej niż perfekcyjne, maskowanie wyrwy w szutrze - do wykonania już na wystawie - wysypanie szutru po skręceniu modułów, oczywiście na straty, bez klejenia.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
@bstok70 - Michale, dziękuję Ci! Rzeczywiście taka przerwa może zapobiec zerwaniu szyn ale i będę się starał by już nie była taka wielka. Stukot kół ginie wśród gwizdu i sapania parowozu :). Tym czasem, tak jak napisałem, krzaki odwracają od niej uwagę...

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
@Zonek - nie tym razem. Chyba musi zostać tak jak jest. Najważniejsze dla mnie jest to że tabor dobrze przechodzi. Nauczony doświadczeniem będę teraz zostawiał szyny troszkę przydługie by potem je ściąć tak żeby nie było aż tak dużych przerw. Początkowo obawiałem się że Ol-ka będzie się na tym wykolejać. Nic się nie dzieje. Trzeba tylko zrobić coś w okolicy tej przerwy by odwracało uwagę widza :D
Przerwa zawsze musi być. Kolega robi skrzynki z drzewa lub sklejki a to materiał, który pracuje. Sam zobaczysz, że latem lub w pomieszczeniu ogrzewanym ta szpara sie zmieni. Nie rób nic z tą szparą.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Ok. Posłucham rad mądrzejszych. Przez krzaki i tak nie widać :)
Dziś wyjeżdżamy na trzy tygodnie ( :( ) więc faktyczna praca przy modułach będzie miała przerwę. No może nie do końca. Trzeba zrobić snopki a to można robić wszędzie! Taki mały zestaw modelarsko-podróżny do robienia snopków :)

IMG_2816.JPG

WESOŁYCH ŚWIĄT WSZYSTKIM!!!

Reakcje
570 7 0
Widzę, że prace ruszyły pełną parą!
Po prostu ślicznie!
Gdybym mógł coś nieśmiało wtrącić, pionowy układ krzewów w linii na końcu modułu podkreśla granicę. Może by tak jakaś krzewinka obok na prawym module dla "rozmycia" efektu?