• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Dziękuję Wam za miłe słowa! Ten moduł mi się też jakoś podoba i wydaje mi się że ma klimat który staram się osiągnąć na makiecie.

@Heniek_Star - figurki to zestaw Preisera 10045. Zostały jeszcze chyba dwie z zestawu i już wiem jak wykorzystać jedną ale o tym później :) Nie trzeba jednak będzie czekać zbyt długo - to będzie na kolejnych dwóch modułach.

Z innych ciekawostek - natknąłem się niedawno na takie coś z opisem makiety:

dsc_77909jdk2.jpg

Bardzo fajna sprawa! Jak już wszystko będzie gotowe to chyba też coś takiego sobie sprawię. Można prezentować na przykład fragment makiety i zobrazować jak będzie wyglądała całość. Ten ekran to elektroniczna ramka do zdjęć. Można załadować zdjęcia makiety oraz prawdziwe zdjęcia z dawnej PKP żeby ludzie tu zobaczyli. Do tego jednak jeszcze daleko... oj daleko!

Zonek

Aktywny użytkownik
Reakcje
376 4 0
OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Powstają kolejne dwa moduły :) troszkę uchylę rąbka tajemnicy co to za scenka rolnicza ma powstać... Otóż takie coś:

image.jpg

Teraz trzeba jeszcze narobić całą masę tych snopków i poustawiać na ściernisku. Do tego zieleń na modułach to dopiero tylko trawa. Jeszcze żadnych krzaków i chwastów nie ma :(

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
A czy możemy prosić o jakieś zdjęcie postępów w budowie tej linii?:rolleyes: Przyznam, że śledzę ten wątek bo nie mogę się napatrzyć na Twoją czystość, staranność i precyzję(y). A na wąskotorówkę już nie mogę się doczekać:rolleyes:.
Sebastian, wąskotorówka będzie! Najpierw chcę skończyć te skrzynki normalnotorowe które mam sklecone żeby był ładny kawałek do pokazywania. Obiecuję że już niedługo zacznę :)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
:( No wiem wiem... obiecuję a nic nie widać :( Ale będzie! Najpierw jednak trzeba doprowadzić szlak normalnotorowy do pokazywalności :) Zostało już naprawdę niewiele a trzeba do lutego skończyć. Zato w lutym będą zdjęcia CAŁOŚCI!

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Ok, teraz trzeba więcej krzaków

image.jpg

O! Tak jak tutaj...

image.jpg

To żółte to pole rzepaku od Noch'a. Bardzo ładnie się komponuje z otoczeniem :) Zrobi się trochę krzaczków dookoła i będzie pięknie.

A teraz łyżka dziegciu na tą beczkę miodu... Podczas łączenia obu skrzynek śrubami, tak jak powinno to być normalnie, okazało się że pomiędzy szynami jest dość duża przerwa (około 1mm) Nie wiem jak to się stało :( Tory były przycinane na równi ze skrzynką, oba profile ładnie przylegały zanim zrobiłem scenerię a teraz takie coś :(. Dziurę można załatać tak żeby nie była zbyt widoczna szutrem. Coś tam się wykruszy ale i tak będzie lepiej wyglądać niż przedtem. Nawet wywierciłem dodatkowo otwór na śrubę i to trochę poprawiło ale trochę widać. Na zbliżęniu wygląda to tak:

IMG_2794.JPG

Niby to nie wygląda na to ale to jest łączenie dwóch skrzynek! Trawa ładnie zamaskowana ale widać na torach. Tak jak napisałem szuter jest. Testowałem lokomotywy i np. ST44 od Roco ładnie przechodzi i nawet nie mruga światłami. Nawet Ol49-64 ślicznie przechodzi. Bałem się że się będzie wykolejać ale nic z tego. Testowałem na różnych prędkościach. Ładnie jeździ.

Macie może jakiś pomysł jak to poprawić bez prucia torów?

Ostatnio edytowane:

Lipaa

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
A skrzynki są wypoziomowane względem siebie?? Bo u mnie jak np przestawiałem i połączyłem to też patrze a tu przerwa większa i się okazało, że jedna strona skrzynki szła ku dołowi no i się dlatego poszerzyło łączenie.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Próbowałem różnego ustawienia. W sumie trochę to prawda że podłoga w garażu opada żeby woda nie stała. Próbowałem jednak też ustawienia żeby obie skrzynki były ustawione tak żeby nie miało to wpływu.

Jak skrzynki będą gotowe to zobaczę jak to wygląda na płaskim.

Z odległości normalnego oglądania makiety wygląda to tak:

IMG_2795.JPG
IMG_2796.JPG

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.982 531 30
A szyny w torze się nie przesunęły z jakiegoś powodu? Może da się je trochę wyciągnąć, nawet kosztem minimalnych przerw na łączeniach w innych miejscach? Oczywiście konieczne jest dobre połączenie elektryczne poszczególnych odcinków toru.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Szyny się nic a nic nie przesunęły :(. Połączenie elektryczne jest pod makietą przez złącza XLR więc to nie jest problem. W sumie nie jest aż tak źle. Ale nie jest doskonale i to mi przeszkadza :D