• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.919 47 1
Napisałem e-mail do ludzi którzy organizują OKC Train Show, oni poprosili o wymiary makiety i powiedzieli że zobaczą czy jest jeszcze miejsce... Słuch po nich zaginął. No cóż, makieta będzie w domowym ukryciu oczekiwać conajmniej marca przyszłego roku kiedy to odbywa się taka maleńka impreza w naszym miasteczku.
Bardzo mi przykro. Prawdopodobnie bali się konkurencji oraz tego, że przy Twoich modułach byłby największy tłum. Gapy.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Daniel, telefon jest podany na stronie ale jak nie to nie. W marcu będzie tutaj w mieście mała wystawa to wtedy zobaczymy :) Małe kroczki najpierw.

Tym czasem czas myśleć nad uatrakcyjnieniem makiety... Otóż w planach jest jak wiadomo kawałek szlaku z wąskim torem który będzie prowadził od pewnej stacji do maleńkiej mijanki wąskotorowej z bocznym torem ładunkowym. Gdzieś (jeszcze dokładnie nie wiem gdzie) będzie połączenie z cegielnią na której terenie będzie działać kolejka przemysłowa. Ten kawałek makiety od tej cegielni właśnie zacznę. Układ torów będzie jak na załączonym rysunku i pewnie jest znany z dioramy firmy Busch. Wprowadziłem jednak modyfikacje w postaci szopy na lokomotywy i toru przeładunkowego na wagony kolei wąskotorowej. Oba zamknięte układy (zewnętrzny okrąg i wewnętrzny okrąg) będą izolowane tak by mogły po nich jeździć dwie niezależne lokomotywy. Na zewnątrz z kolebami z gliną, wewnątrz z gotowymi cegłami. Izolowany będzie także tor od rozjazdu na szopę tak żeby można było odstawić tam jeden ze składów. Budynki tak jak podano na rysunku.

Kilka pytań:

1. Tor normalny czy wąski? W zamyśle chciałem żeby cegły były ładowane na platformę na transporterach wąskotorowych i potem podczepiane do składów na stacji przez rampę transporterową.
2. Barak czy nie? Tam gdzie zaznaczono opcjonalnie. Nie wiem czy jest potrzebny a z drugiej strony taka otwarta przestrzeń by też ładnie wyglądała (krzaki itd.)
3. Tor do przeładunku - zadaszony czy nie? Kolejka przemysłowa na rampie czy nie?

Powoli powoli do przodu...

Załączniki

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Po pierwsze, twoja mini dioramka jest bardzo fajna(y). Ma klimacik, a to dla mnie najważniejsze. Poza tym, jak wiesz, ja lubię MAŁE formy;)
A po drugie, właśnie dojechały do mnie moje wąskotorowe tory:rolleyes: więc, zanosi się na to, że będę mógł u ciebie podejrzeć jakieś pomysły i rozwiązania na współistnienie małych i dużych torów (u mnie MAŁYCH i JESZCZE MNIEJSZYCH torów;))
Zajmuję miejsce w pierwszym rzędzie w oczekiwaniu na ciąg dalszy:kawa:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.176 657 30
1. Tor normalny czy wąski? W zamyśle chciałem żeby cegły były ładowane na platformę na transporterach wąskotorowych i potem podczepiane do składów na stacji przez rampę transporterową.
To zależy od wzajemnego położenia obiektów. Jeżeli cegielnia leży blisko linii/stacji normalnotorowej, to trochę bez sensu byłoby doprowadzanie tam wąskotorówki, zbudowano by raczej bocznicę normalnotorową. Jeżeli do kolei normalnotorowej jest daleko, a w pobliżu przechodzi linia wąskotorowa, mająca stację styczną z koleją normalnotorową, to urządzenie bocznicy wąskotorowej może mieć sens. Nawet jednak w takim wypadku trzeba rozważyć, czy nie lepiej jest doprowadzić do cegielni bocznicę normalnotorową, może np. z wykorzystaniem toru trójszynowego, jeżeli nie ma miejsca na oddzielny tor (lub nie jest to uzasadnione ekonomicznie). Z całą pewnością nie budowano by specjalnej linii wąskotorowej wyłącznie do obsługi cegielni, chyba, że do kolei normanotorowej byłoby bardzo daleko, a warunki miejscowe uniemożliwiałyby budowę toru normalnego.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Makieta ma mniej więcej mieć mniej więcej kształt litery "U" z czego linia normalnotorowa to lewa część (tylko mocno wydłużona i powyginana) a linia wąskotorowa to jej podstawa i druga część. Jeśli ktoś zna układ Lewina Leskiego i towarzyszącej mu linii wąskotorowej zakończonej stacją Cichutka to wie o czym mówię. Cegielnia będzie usytuowana blisko stacji wąskotorowej a do linii normalnotorowej jest kawałek. Do tego dojdą uwarunkowania jak rzeka nad którą w przypadku dojścia linii normalnotorowej powinien być most. To odpada w przypadku poprowadzenia bocznicy wąskotorowej. Dodatkowo, sama cegielnia jest zakładem średniej wielkości i po dłuższym namyśle bocznica normalnotorowa wyglądałaby trochę karykaturalnie. Będzie zatem wąski tor... Proszę powiedzieć - dobrze rozumuję?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.176 657 30
Całkiem logicznie, ale trzecia szyna w torze wąskim też byłaby niezła - takie rozwiązanie też ma swój urok, a uniknęłoby się wtedy kłopotliwego załadunku wagonów normalnych na transportery. Średniej wielkości, a nawet mały zakład wcale źle nie wygląda z bocznicą normalnotorową, to zdarzało się często w rzeczywistości. Ale stacja z rampą do transporterów też jest ciekawa. W tej sytuacji oba rozwiązania mają swoje zalety i wady. Jakie wybrano by w rzeczywistości, zależałoby od przewidywanych kosztów budowy i eksploatacji.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Piec do wypalania cegieł...

Zestaw firmy Busch, elementy cięte laserowo z drewna oraz odlewane z tworzywa. Cena z górnej półki ale skleja się fantastycznie. Jeszcze coś można poprawić więc proszę Was o sugestie...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Prace nad kolejnym budynkiem trwają. Tym razem będzie to wiata do suszenia cegieł. Produkt firmy Busch. W sumie to zostało jeszcze tylko przykleić dach, pomalować i gotowe. Następny będzie pewnie budynek do formowania cegieł...

Ostatnio moją uwagę zwróciła taka oto lokomotywa wąskotorowa (Daniel miał ją w akcji na szlaku wąskotorowym). Mam mieszane uczucia. Z jednej strony to wydatek około $90.00 z wysyłką a z drugiej strony ładne to maleństwo. Trzeba by tylko przerobić trochę... Zmyć oznaczenia Deutche Reichsbahn i nałożyć jakieś fikcyjne polskie, podmalować, spatynować i całkiem fajnie by wyglądała, mimo że to czysta fikcja. Dlatego się waham.

Z innej beczki - ciekawa jest różnica pomiędzy wizualizacją a faktycznym produktem.

Teraz czekam z niecierpliwością. Podobno SU45-225 jest na ukończeniu! Może za około miesiąca będzie już u mnie?

Załączniki