• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Jasne że tak! Ale to trochę potrwa... Narazie kleję budynki, potem trzeba zrobić skrzynkę itd. Trochę potrwa :) "incwiszen" (jak to mówią, "w międzyczasie") powstaje dalsza część obecnego kawałka normalnotorowego, ta od pastwiska z krowami. Może niedługo zdjęcia.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Ostatnio ogarnęła mnie niechęć do mojej makiety. Naoglądałem się zdjęć Daniela i Heńka i na swój "wybryk" patrzeć niemogłem. Po czterech dniach zdałem sobie sprawę dlaczego. Otóż, posadzona trawa była owszem ładnie i w miarę naturalnie zróżnicowana ale wszędzie miała taką samą wysokość (mniej więcej). W ruch poszedł lakier i elektrosadzarka i teraz aż miło znów popatrzeć. Trawa jest bardziej zróżnicowana pod względem wysokości ale nie jest też pstrokata. Ładna jest. Jak na poniższych zdjęciach...

Na tym module z budynkiem, sadem i gospodarstwem z kolei krzaki zaczęły mnie drażnić swym wyglądem. Wyrwałem! No i ta trawa - znów jakaś taka płaska. Poszło do poprawki.

Z innych wieści: dojechało kilka cudeniek! Są piękne! Zaraz dodam zdjęcia - mam problemy z wysyłaniem z telefonu...

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
I znów nabrałem ochoty do pracy nad makietą zachęcony nowymi kępkami trawy, zatem jedziemy dalej... Targi targami ale żeby nie było że tutaj się nic nie dzieje! Oto powstają kolejne trzy skrzynki. Są już przejezdne, teren wstępnie ukształtowany ze styroduru. Teraz na to przyjdzie wypełnienie gipsem i potem malowanie na zielono tak jak ta jedna skrzynka. Następnie malowanie torów, szutrowanie i roślinność. Nad konkretami jeszcze myślę. Kolejna skrzynka, której nie widać na zdjęciach, będzie trochę urozmaicona bo będzie przepust z małą rzeczką. Nareszcie woda!

W zamiarze są też moduły wąskotorowe. I tu pojawia się pytanie... Otóż nie ma na rynku dobrego parowozu wąskotorowego. Wiem że niektórzy tu na forum zbudowali Px48 albo Lasy i inne Rysie. Do te sztuki mi jeszcze daleko :( Roco ostatnio wypuściło na rynek model parowozu wąskotorowego.

209070_b.jpg

Na przykład na makiecie PMM jeździ podobny spolszczony. Na makiecie ŁKMK również jest kilka parowozów które są wynikiem konwersji lub spolszczenia parowozów niemieckich pod znanym tytułem "Jak wyglądałby ten parowóz gdyby jeździł na PKP". Waham się nad zakupem i przeróbkami takimi jak:

- białe bandaże na kołach
- wymiana lamp na świecące i duże, takie jak na PKP
- usunięcie dzwonu
- usunięcie tablicy z numerem na drzwiach dymnicy
- pewnie przesunięcie prądnicy
- odpowiednie malowanie kotła, dymnicy itd.
- usunięcie niemieckich napisów i dodanie tablicy z orłem PKP i kalkomanie z serią i numerem.

Czy to w ogóle ma sens? Czy szkoda pieniędzy? Fajnie by było mieć parowozik wąskotorowy z tendrem (taki tendrzaczek ROCO już mam ale on by dziwnie wyglądał z wagonami osobowymi lub transporterami) ale nie do końca jestem przekonany. Porady?

Załączniki

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Zdolności manualne masz, bez dwóch zdań(y)
Wiedzę, też nie najgorszą :)
Jeśli kasę i czas wolny masz to nad czym się zastanawiać?:podstepny:

Wąskotorówka to piękna sprawa:love: Osobiście gdybym miał możliwość budowania makiety w tak dużej skali bardzo bym chciał mieć linię wąskotorową (w swojej mikroskali też mam już wytrawione tory:rolleyes:), nawet gdyby konwersja miała być ciut naciągana;). Jest mnóstwo pięknych i urokliwych fotek, które mogą posłużyć za inspirację. A czy to będzie lokalna linia do przewozu ludzi, czy kolej przemysłowa, czy wreszcie jakaś linia leśna. Myślę, że przy wyborze miałbym największy problem - pewnie połączyłbym las z małym przemysłem - cegielnia, tartak, kamieniołom.

A tak na marginesie - pozwolę sobie nie zgodzić się z wypowiedzią kolegi Miśka
Ta wąskotorówka to takie dziwne coś... wolałbym zainwestować w coś bardziej rzeczywistego.
- jest wiele arcyciekawych miejsc, gdzie wąskotorówki wplatały się w linie normalnotorowe w sensie jak najbardziej rzeczywistym. Na przykład w Starachowicach do dziś można spotkać pozostałości współgrających ze sobą bardzo blisko linii o różnych szerokościach.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Adam,

linia wąskotorowa będzie bez dwóch zdań :) Lokalna linia do przewozu ludzi i towarów na transporterach. Nie na darmo jest już Lxd2 i kilka transporterów. Mi chodzi tylko o opinię czy warto jest próbować spolszczania parowoziku i zrobić z niego coś fikcyjnego (wiele makiet tak ma) czy też po prostu czekać a może ktoś podejmie się produkcji np. Px48 na sprzedaż :)
Uwaga Miśka tyczyła się tej spalinowej lokomotywy Roco, żółtej, pokazywnej wyżej...

Pawel

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
424 2 1
Jeżeli chodzi o ten parowóz z tendrem Roco, to rzeczywiście takich u nas nigdy nie było, i ja też miałem ten sam dylemat. Zdecydowałem się na konwersję na parowóz kolei leśnych, jakościowo jest to bardzo fajny model :)
Mój model wygląda tak:

Ty1142.JPG

OP
OP
Walter Rusin

Walter Rusin

Jasnowidz roku
Reakcje
45 2 5
Taki mały bajer a jak cieszy... Fajne - będzie przy każdym gniazdku LocoNet'a:

IMG_2677.JPG

IMG_2678.JPG

I jeszcze dwa kolejne moduły powstają. Dziś ostatecznie ukształtowany teren a potem tory pomalowane pierwszy raz. Jutro będą malowane szyny. Jak już wyschnie to potem tylko czyszczenie główek (kostką ROCO) i malowanie na zielono. Zanim pójdą do wykończenia (szutrowanie i zieleń) to jeszcze jedna skrzynka zostanie doprowadzona do tego stanu - na niej będzie pierwsza woda! :)

Załączniki

Sklejacz

Aktywny użytkownik
Reakcje
424 24 0
Sprawnie idzie, podoba mi się tempo postępów.

Jak tak patrzę na to co tworzycie to sobie myślę, że trzeba wyjść poza temat modelarskiej stolarki drzwiowej i okiennej :D

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Czas wrócić do roboty nad makietą :) Kolejny moduł prawie gotów! Pozostaje jeszcze tylko przypudrować tory i koniec. Ścianki umyć trzeba oczywiście! Następne dwa (te z odwrotnym zakrętem) gotowe do szutrowania. To zrobię jutro wieczorem. Mam też pomysł na scenkę "rolniczą" na owych modułach ale o tym w swoim czasie. Nie chcę modułów przeładować scenkami ale im bliżej na szlaku do przystanku w Jaśkach Małych tym więcej się powinno dziać, prawda? Ludzie w Jaśkach pracowite...

Załączniki