• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Dzięki Adamie, z jednej strony tak się staram właśnie żeby tak było bo przecież 4,20m w skali to tylko nieco ponad 365m w rzeczywistości, a z drugiej strony to wychodzi tak bo może tylko to potrafię jako tako robić :oops:

Kolejna skrzynka będzie miała kawałek poland ziemniakami :)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Jeszcze chwasty i krzaczki i po sprawie... Wydaje mi się że to pole wyszło całkiem całkiem :)

P.S. Pole jest od strony "obsługującego" makietę więc jego krawędź nie jest widoczna dla oglądających. "Oni" są od strony ściany.

Załączniki

Ostatnio edytowane:

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.553 34 1
Przepraszam, może przegapiłem - rozumiem, że Twoje moduły zostały zaproszone na tę prezentację, o której wcześniej pisałeś? Pierwszorzędna robota z najwyższej półki.
Pozdrawiam Michał

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
@bstok70 - no właśnie nie :( Napisałem e-mail do ludzi którzy organizują OKC Train Show, oni poprosili o wymiary makiety i powiedzieli że zobaczą czy jest jeszcze miejsce... Słuch po nich zaginął. No cóż, makieta będzie w domowym ukryciu oczekiwać conajmniej marca przyszłego roku kiedy to odbywa się taka maleńka impreza w naszym miasteczku. Tam powinno się udać makietę po raz pierwszy zaprezentować szerszej publiczności. Może to i dobrze - zobaczę jak to jest z logistyką, więcej czasu na zrobienie stacji końcowych i dobudowania innych modułów.

A propos stacji końcowych, popatrzyłem ostatnio na rozwiązania modelarzy z Niemiec (i ich tzw. "Schattenbahnhöfe") i prawdopodobnie za wjazdem na taką stację w postaci tunelu będzie konstrukcja zaczerpnięta z poniższego zdjęcia oraz http://www.cnteamcanada.de/module/uwe-herzberg-schattenbahnhof/.

Podobną konstrukcję ma chyba PMM. Różnica jest taka że wahadło jest przesuwane korbą.

Do odprawiania pociągów będzie służyła wylicytowana ostatnio tarczka ręczna. Tylko trzeba ją trochę będzie odnowić...

Załączniki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
@mattia - taka suwnica jest extra! Problem tylko taki że na niej trzeba zmieścić całe składy. Problem pojawia się np. z ST44-717 i 21 falns-ami... Stacje techniczne muszą u mnie być złożone z co najmniej czterech skrzynek bo jest kilka składów które mają około 2,80m.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
No dobra. Opcje są dwie:

1. Zrobić trzy skrzynki po 100cm na których tory są przesuwane i rozbijać skład na części.
2. Zrobić cztery skrzynki po 90cm z czego na trzech tory są przytwierdzone i nieruchome (łatwa robota bo stolarka prosta i nie ma żadnej scenerii więc tylko tory zelektryfikować/przykleić) i jedna skrzynka 90cm z takim wychylny torem jak np. PMM lub te niemieckie szuflady które oglądałem.

To co @mattia zaproponował jak najbardziej zdaje egzamin ale wydaje mi się że tylko gdy cały skład mieści się na takiej właśnie szufladzie. Jak są krótkie składy to nie ma problemu i jako jedna skrzynka jest rzeczywiście lepsze od takiej stacji technicznej na czterech skrzynkach. Jednak, skoro już się zamarzyło puszczać pociągi towarowe z kilkunastoma/dwudziestoma wagonami to trzeba cierpieć.

Można też zrobić taki kompromis i zrobić dwa różne rodzaje szuflad. Jeden rodzaj na pociągi krótkie (Ol-ka i ryflaki, Pm-ka i Bipa z klasą, SP42-71 z dwiema bonanzami, Oki2 i skład poznański, Oi2 i skład toruński, Ty2-406 i ile wlezie towarowych) i jeden rodzaj na pociągi długie (ST44-717 i 21 Falnsów, podobne cuda...).

Z innych rzeczy - moją uwagę zwrócił następujący wątek na StummiForum.de http://www.stummiforum.de/viewtopic.php?f=51&t=102398&start=25. Pięknie wykonana makieta linii lokalnej, dobrze opisana technika. Na stronie 4 opisano jak sadzić trawę...

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.014 85 11
Możesz też pokombinować nad konstrykcją w której obie części -ruchomą i nieruchomą-do transportu rozbierasz na części
a na imprezie skręcasz w jedną całość.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
W ramach eksperymentu powstała taka maleńka "dioramka". Nawet wstyd tak to nazwać :) Chodziło o sprawdzenie czy tor kolejki przemysłowej firmy Busch można malować i zasypać tak żeby przypominał naturalny. Otóż okazuje się że można... Jedyne co to główki szyn muszą się błyszczeć bo inaczej brak przewodnictwa unieruchamia maleństwo. Poza tym można malować i sypać co się chce. W przygotowaniu większy projekt :)

Załączniki