• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa - Linia 397

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ok, teraz trzeba więcej krzaków

Zobacz załącznik 253182

O! Tak jak tutaj...

Zobacz załącznik 253183

To żółte to pole rzepaku od Noch'a. Bardzo ładnie się komponuje z otoczeniem :) Zrobi się trochę krzaczków dookoła i będzie pięknie.

A teraz łyżka dziegciu na tą beczkę miodu... Podczas łączenia obu skrzynek śrubami, tak jak powinno to być normalnie, okazało się że pomiędzy szynami jest dość duża przerwa (około 1mm) Nie wiem jak to się stało :( Tory były przycinane na równi ze skrzynką, oba profile ładnie przylegały zanim zrobiłem scenerię a teraz takie coś :(. Dziurę można załatać tak żeby nie była zbyt widoczna szutrem. Coś tam się wykruszy ale i tak będzie lepiej wyglądać niż przedtem. Nawet wywierciłem dodatkowo otwór na śrubę i to trochę poprawiło ale trochę widać. Na zbliżęniu wygląda to tak:

Zobacz załącznik 253185

Niby to nie wygląda na to ale to jest łączenie dwóch skrzynek! Trawa ładnie zamaskowana ale widać na torach. Tak jak napisałem szuter jest. Testowałem lokomotywy i np. ST44 od Roco ładnie przechodzi i nawet nie mruga światłami. Nawet Ol49-64 ślicznie przechodzi. Bałem się że się będzie wykolejać ale nic z tego. Testowałem na różnych prędkościach. Ładnie jeździ.

Macie może jakiś pomysł jak to poprawić bez prucia torów?
No no przerwa dosyć spora ,bez prucia torów to chyba tylko ścianki czołowe zeszlifować 0,5mm z każdej i chyba powinni być ok , ale z tym to zabawy trochę będzie.
Klimat na makiecie fajny.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Podstawą jest taka cienka miękka biała siateczka. Dobrze się tnie nożyczkami i łatwo się formuje. Wydaje mi się że jest to świetny produkt żeby zająć dużą powierzchnię. Zboże też mam i chyba zostanie użyte na kolejnym module ale nie jestem jeszcze tego pewien.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Makieta kolegi Waltera, to obecnie najładniejsza makieta na forum, podobnie jak Heńka Stara, dwie które z przyjemnością sobie podglądam. Jestem jednak upierdliwym ciulem i stwierdzam niekonsekwencję, bo rzepak kwitnie w maju, a zboże ścinamy w lipcu,sierpniu.

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Makieta kolegi Waltera, to obecnie najładniejsza makieta na forum, podobnie jak Heńka Stara, dwie które z przyjemnością sobie podglądam. Jestem jednak upierdliwym ciulem i stwierdzam niekonsekwencję, bo rzepak kwitnie w maju, a zboże ścinamy w lipcu,sierpniu.
Ale wtopa :( rzeczywiście. Powinienem był o tym pomyśleć. Teraz pozostaje tylko nadzieja że rzepak kwitnie w kwietniu/maju a jego poplony w sierpniu. Gdzieś tam na jakimś forum pszczelarskim twierdzono że rzepak może kwitnąć nawet dwa razy w roku (drugi raz w sierpniu). To nie zmienia faktu że to moja wtopa. A tak się starałem żeby makieta nie była kultem patologii...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
931 79 5
Nie przejmuj się i niech Cię nie kusi coś tam zrywać!!!. Nigdy nie widziałem rzepaku kwitnącego w sierpniu, ale mam zdjęcie z końca października hałdy buraków z żółtym polem w tle. Jednak był to rzepik!.:)

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Dzięki! Jednak dobra nauczka na przyszłość :). Tak to jest jak się makietę robi z głowy i wszystko jest fikcyjne. Na przyszłe moduły poszukam zdjęć żeby robić na ich podstawie.

Reakcje
570 7 0
Myślę, że nie ma co szaleć z tym rzepakiem.
Jeśli zboża są jare, a rzepak ozimy to wtopa.
Jeśli jest odwrotnie, a zboże to np. żyto, jest ok.
Zboża ozime zbiera się zależnie od gatunku i pogody w lipcu.
Rzepak jary kwitnie na przełomie czerwca i lipca, gorczyca siana wiosną na nasiona lub jako poplon po ok. 2 miesiącach od siewu, także moim zdaniem można założyć, że błędu nie ma.

Pozdrawiam!

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Podstawą jest taka cienka miękka biała siateczka. Dobrze się tnie nożyczkami i łatwo się formuje. Wydaje mi się że jest to świetny produkt żeby zająć dużą powierzchnię. Zboże też mam i chyba zostanie użyte na kolejnym module ale nie jestem jeszcze tego pewien.
Mi się w tym zbożu podoba to ,że w zestawie są maki i chabry w postaci posypki

OP
OP
Walter Rusin
Reakcje
45 2 5
Dziś nietypowo, bez krajobrazu. Zato moduły takie będą niezbędne! Jeszcze trzeba wykonać jeden taki będący lustrzanym odbiciem.

Tutaj pytanie do Was. Na ścianie czołowej będzie powierzchnia o wymiarach 35cm x całkowita długość stacji technicznej czyli do 360cm. Macie jakiś pomysł na wykorzystanie? Może opis makiety, krótka charakterystyka taboru dla widzów... Pomysły?

Jestem z tego zadowolony bo stolarka cała własnoręczna!

Załączniki

Ostatnio edytowane: