• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Makieta H0e - rozbudowa

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.642 559 30
Ta "półka" w przyczółkach jest właśnie miejscem, gdzie powinny być łożyska. Problem w tym, że przy tak krótkim przęśle łożyska są niewielkie i ta półka jest sporo za nisko. Tu można zobaczyć, jak to wygląda w rzeczywistości, a tu pokazałem stary most kolejowy na nieistniejącej już od dawna linii kolejowej z Miłomłyna do Myślic. Ale widząc rezultaty prac kolegi @Arti2811 nie mam wątpliwości, że sobie z tym problemem poradzi.

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.477 7 0
Tu nie chodzi o zamaskowanie przęsła, tylko o brak łożysk, na których posadowione jest przęsło. Przęsło nie może być "wmurowane" w przyczółki.
Ogólnie tak, przede wszystkim przy dużych konstrukcjach o dużych rozpiętościach przęseł, w których nie można pominąć deformacji wywołanych wpływem temperatury, procesów zachodzących w samym materiale i obciążeń dynamicznych, w których wektory siły wymuszających nie są skierowanie pionowo (np. przejazd ciężkiego pociągu z dużą lub umiarkowanie dużą prędkością). W przypadku małych konstrukcji zdarzają się przypadki bezpośredniego posadowienia na płaskich podporach ślizgowych, których praktycznie nie widać. Przykładem może być jeden z mostów kolejki przeworskiej nad potokiem Harta w dolinie rzeki Mleczki - fotografia na stronie 141 książki pt. "Kolej wąskotorowa Przeworsk - Dynów", autorzy A. Bożek i B. Pokropiński.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.642 559 30
W przypadku małych konstrukcji zdarzają się przypadki bezpośredniego posadowienia na płaskich podporach ślizgowych, których praktycznie nie widać.
No właśnie, przypadki posadowienia przęsła na płaskich podporach ślizgowych, a nie wmurowanego końcami w pionowe ściany przyczółków. Płaska podpora ślizgowa to też łożysko, choć innego rodzaju, niemające możliwości ruchu innego, jak niewielkie przesunięcia podłużne. Taki płaskie łożyska ślizgowe widać też na moście w Miłomłynie, pokazanym w innym wątku, do którego podałem link. Więc chyba jednak nie "ogólnie tak", a zawsze tak.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2.617 79 2
Koledzy, warto rozmawiać. Zawsze człowiek czegoś się dowie. Dopadło mnie jakieś zboczenie i musiałem skończyć tą robotę :p Niestety nie będzie widocznych ( taki mój kompromis ) żadnych łożysk, niemniej przęsła nie będą wisieć jak to słusznie zauważył kolega Janek. Ja wiem że można to było zrobić lepiej ale po prostu zrobiłem jak umiałem. Dziękuję za sugestie.
20210626_200521.jpeg

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.642 559 30
Niestety nie będzie widocznych ( taki mój kompromis ) żadnych łożysk
Już jest dobrze, ale może być jeszcze lepiej. Sugeruję zamarkowanie tam łożysk, jak np. te niżej - jeszcze jeden most na tej samej nieczynnej linii.

Tak to wygląda w całości:

IMG_5746a.JPG

A tu zbliżenie na łożyska:

IMG_5746b.JPG

michal.guminiak

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.477 7 0
No właśnie, przypadki posadowienia przęsła na płaskich podporach ślizgowych, a nie wmurowanego końcami w pionowe ściany przyczółków. Płaska podpora ślizgowa to też łożysko, choć innego rodzaju, niemające możliwości ruchu innego, jak niewielkie przesunięcia podłużne. Taki płaskie łożyska ślizgowe widać też na moście w Miłomłynie, pokazanym w innym wątku, do którego podałem link. Więc chyba jednak nie "ogólnie tak", a zawsze tak.
Cóż, na pierwszym zdjęciu rzeczywiście przęsło wygląda jak wmurowane w ścianę przyczółków - niestety umknęło mojej uwadze to zdjęcie. Z kolei patrząc na zdjęcie poniżej, po prawej stronie, odniosłem wrażenie, że pas dolny przęsła spoczywa bezpośrednio na kamiennym, czy żelbetowym przyczółku. Myślałem przede wszystkim o łożyskach walcowych, które są elementami płaskich podpór przegubowo-przesuwnych.
Makieta wykonana jest z talentem - gratuluję Autorowi pomysłu i znakomitej pracy modelarskiej.

Reakcje
2.617 79 2
Cześć koledzy. Akumulatory naładowane, czas przystąpić do dalszych prac. Co prawda rozpocząłem bardzo spokojnie ;) Jest jeszcze kilka kwestii do zrobienia aby zamknąć skrzynkę, łożyska, zieloność, tafla wody i takie tam. Pozdrawiam gooorąco :podstepny:
20210707_160012.jpeg
20210707_160108.jpeg
20210707_160124.jpeg
20210707_160205.jpeg

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.