• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Makieta H0e - rozbudowa

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.617 79 2
Powrócę jeszcze na chwilę do kół SKOTA. Otóż producent był na pomiarach i w zasadzie wymiar się zgadza. Pozwolę sobie zacytować odpowiedz :

Jesteśmy już po pomiarach. Na wysokosci opona jest w zasadzie dobrze zeskalowana, bo jak dojdzie jeszcze lakier na oponę to praktycznie wymiar zgadaz się. Na szerokosci faktycznie opona jest o około 1 mm mniejsza. Na wysokosci opona zawsze ma inny wymiar bo pod ciężarem pojazdu opona ugina się.

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.617 79 2
Tym już niech się martwi producent ;) Po prostu napisałem do Niego po Waszych uwagach i taką dostałem odpowiedź. Będą gdzieś stały w czeluściach na skrzynkach to mało kto będzie zwracać na to uwagę :)

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.617 79 2
Kpt Nemo jak widać nie próżnuje. Skrzynki zrobione koncertowo. Jeszcze trochę wody upłynie za nim do mnie trafia. Najważniejsze że kolejny projekt zostanie zrealizowany. Po zakończeniu tego projektu będę w posiadaniu 24 skrzynek. Oczywiście w pełni przejezdnych gotowych do pokazów.

Załączniki

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.617 79 2
Kpt. Nemo przeszedł z hobbistycznej budowy skrzynek do wręcz produkcyjnej :ROFL: podsunął mi kilka ciekawych naniesien na skrzynki. Mam też swoje pomysły które dla jednych będą kontrowersyjne dla innych z przymrużeniem oka. Czas zaś udać się do miasta Łodzi po skrzynki i w wolnym czasie wziąć się ostro do pracy. W związku z październikową wystawą Paweł zadeklarował pomoc w aranżacji skrzynek jak i przy samej wystawie.

Załączniki

Reakcje
2.617 79 2
No to teraz będzie coś z tzw grubej rury. Czas wrócić do poważniejszego dłubania. Przekonał mnie do tego Kpt. Nemo, budując dla mnie kolejne skrzynki. Co prawda jeszcze dużo wody upłynie za nim będzie gotowy, niemniej zarys co to za budynek i do czego służy już widać. Rozmiarami jest to dość duży obiekt. Oczywiście z papieru. W planie będzie jeszcze szopa do kompletu, ogólnie bocznica zakładów naprawczych.

Załączniki

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.174 81 12
No to teraz będzie coś z tzw grubej rury. Czas wrócić do poważniejszego dłubania. Przekonał mnie do tego Kpt. Nemo, budując dla mnie kolejne skrzynki. Co prawda jeszcze dużo wody upłynie za nim będzie gotowy, niemniej zarys co to za budynek i do czego służy już widać. Rozmiarami jest to dość duży obiekt. Oczywiście z papieru. W planie będzie jeszcze szopa do kompletu, ogólnie bocznica zakładów naprawczych.
OMG:eek::eek::eek:... Szykuje się coś fajnego
:D(y)

Pozdr,...

Reakcje
2.617 79 2
Witam wszystkich. Budowa warstatów lekko opóźniona ze względu na urlop wypoczynkowy. Przybyło trochę energii po leżakowaniu nad wielką wodą to można zacząć działać na wielu frontach. Udało mi się kupić na Trybunałach rozjazdy i flexy to można podjąć działania na skrzynkach od Pawła. Do szczęścia brakuje mi jeszcze napędów ale i one są zamówione. Więc zaczynamy.

Załączniki

Reakcje
2.617 79 2
Dziś zapodam scenkę mimo wszystko znaną z makiet niemniej bardzo urokliwa. Przynajmniej dla mnie. Przyznam że poszedłem trochę na łatwiznę. Ciągnik zakupiłem od naszego kolegi z forum, przyczepa to GPM mojego wykonania. Zdęcia takie sobie bo robione w domu. A na przyczepie będzie dołożona skoszona trawa.

Załączniki

Reakcje
2.617 79 2
Postanowiłem na jakiś czas zmienić skalę modeli na ciut większą. Co prawda jest mniej kombinowania przy rozkładaniu jak to bywa przy skrzynkach na wystawach, niemniej radość podobna. Myślę że jeszcze coś rozbudujemy z maluchem no ale trzeba było od czegoś w końcu zacząć ;)
20220702_160434.jpg

Reakcje
2.617 79 2
Czas wrócić do swojej skali. Jeden z kolegów zapytał mnie czemu do modelarskiego wątku wrzuciłem zdjęcie z kolejką LEGO duplo. Otóż przez zabawę taką kolejką chce zarazić syna do pasji. Czy mi się uda? Nie wiem ale warto spróbować. Dlatego uważam że pokazanie tu takiej fotki ma głębszy sens. Ale zostawmy już to. Dziś zaprezentuję pana BIZONA. Zawsze chodził mi po głowie taki model, a że mam klimaty idealnie do niego pasujące to czemu nie :cool: Model docelowo zostanie ustawiony na innej skrzynce. Na tej jest tylko zaprezentowany. Pozdrawiam słonecznie.

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.082 34 0
... Jeden z kolegów zapytał mnie czemu do modelarskiego wątku wrzuciłem zdjęcie z kolejką LEGO duplo. Otóż przez zabawę taką kolejką chce zarazić syna do pasji. Czy mi się uda? Nie wiem ale warto spróbować...
Popieram !!! :)
Moje czteroletnie wnuczki mają takie dwa komplety. Do zbiorów kolejowych dochodzą kolejne dwa komplety kolejek "made in China", kilka zestawów IKEA (z ekologicznymi, drewnianymi torami) oraz niezliczone ilości lokomotyw z angielskiej bajki ... Skutek jest taki, że pierwszymi rysunkami dziewczyn były parowozy ... Z kominem i dymem - dla dziadka ... ;) Podczas wizyt u dziadków "na prowincji" - ciągle chcą być na poddaszu i jeździć wagonami po makiecie.
Tak więc jestem spokojny - rośnie nowe pokolenie "kolejarzy"... I za jakiś czas, kiedy wreszcie skończę swoją makietę - na imprezach będę miał do pomocy dwie niebieskookie blondyny ... ;)

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.