• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Makieta H0e - rozbudowa

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

kosia51

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 0
Z warstatu zszedł kolejny Star. Teraz wejdzie kolejna koparka. Niedługo będę startować z projektem skrzynek wąskich torów. W grę wchodzą dwie opcje, cegielnia bądź kopalnia. Ale jeszcze trochę czasu na przemyślenia mam.
W temacie skrzynek. Moje są takie:
Skrzynki całość 1.jpg Skrzynki całość 1.jpg Skrzynki całość 3.jpg Skrzynki całość 4.jpg Skrzynki całość 5.jpg
całość ma 3,4 m długości, 0,7 m szerokości, 0,1 m wysokości, materiał: sklejka 12 mm, 6 mm, 4 mm, styrodur 50 mm. Moduły zewnętrzne w/g normy PZMK _H0e_pl-v1.1
W razie czego mam rysunki w COREL`u. Nie mówię, że są idealne ale mogą być jakąś inspiracją dla Ciebie. Więcej o moim projekcie tutaj
Pozdrawiam Tomek

Załączniki

Reakcje
2.617 79 2
Co do skrzynek na pewno będę nie normatywne, ze względu na budynki które chce na nich umieścić plus otoczenie. Mam dwie opcje, niemniej potrzebują podobnie tyle samo miejsca. Kwestią będzie to czy umieścić to na dwóch czy trzech skrzynkach.

kosia51

Aktywny użytkownik
Reakcje
261 0 0
Co do skrzynek na pewno będę nie normatywne, ze względu na budynki które chce na nich umieścić plus otoczenie. Mam dwie opcje, niemniej potrzebują podobnie tyle samo miejsca. Kwestią będzie to czy umieścić to na dwóch czy trzech skrzynkach.
To wiadomo, że będziesz robić skrzynki według Twoich potrzeb. Ale warto skrajne moduły zrobić w/g normy bo wtedy jest możliwość połączenia się z innymi. Powodzenia!

Arti2811

Moderator
Reakcje
2.617 79 2
Jakiś czas temu urodził mi się w bańce pomysł zrobienia transportu wojskowego na Hel. Wiec nie ma na co czekać tylko trzeba realizować pomysły ile się da. Dlatego następnym w kolejce jest Waryński na Starze 266 jako dopełnienie kolekcji. W związku z tym ze modele składam na skrzynki nie jako półkowniki a miejsc coraz mniej trzeba przerzucić się na budowę kolejnych skrzynek. Ale pewnie jeszcze jakieś pojazdy powstaną w międzyczasie.

Załączniki

Ostatnio edytowane:
Reakcje
2.617 79 2
Koledzy miałem już dwa zapytania czemu tu a nie w dziale samochodowym pokazuje samochody. Otóż to co składam tworzy integralną część moich skrzynek. Nie robię z tych pojazdów typowych pólkowników. Pozdrawiam

Reakcje
2.617 79 2
Trzeba by trochę odświeżć wątek co by nie umarł. Na imprezie wąskich w Piotrkowie Tryb. pojawili się koledzy z Poznania z gotowcami i kitami koparek Ostrówek i Białoruśki. Pozwoliłem sobie nabyć dwie sztuki kitów. Pierwszą z nich właśnie skończyłem. Druga jest na lakierni. I pewnie jeszcze do kompletu dokupię kolejną. Model bardzo miły w składaniu. Części dopasowane. Na pewno wyzwaniem jest wklejenie szyb w tylnej części kabiny. Mała prezentacja pierwszej z nich.

Załączniki

Reakcje
2 0 0
Tytuł odrobinę na wyrost, bo sama makieta trochę podda się zmianom, natomiast gro prac wykonanych będzie z jej osnową czyli skrzynkami.
Obecnie buduję skrzynki do trzech makiet, gdy Kolega Arti 2811 poprosił mnie o pomoc w zmianach w jego makiecie o których rozmawialiśmy w Łodzi na "imprezie" modelarskiej, nie wahałem się, jak jest dużo pracy to głupie myśli do łba nie przychodzą.

Przewidziane zmiany w konstrukcji makiety, dwie dodatkowe skrzynki według pomysłu właściciela, wymiana nóg na solidniejsze i szybsze w montażu, wymiana uchwytów do tła i oświetlenia które jednocześnie będą podporami dla dwóch pętli i odcinka prostego je łączącego, nowe zasobniki na skrzynki, pętla i łącznik.
Wszystko to ma pozwolić na samodzielne wystawianie się na różnego rodzaju imprezach.

Teraz już tylko obrazy z krótkim komentarzem.

Pewnego wtorku makieta przyjechała do mnie, w pomieszczeniu którym dysponuję rozłożyliśmy jej część.

Zobacz załącznik 693975

Kasety transportowe muszą być zrobione od nowa, muszą być bardziej funkcjonalne i lżejsze od starych.

Zobacz załącznik 693978

Plan i przymiarka nowej jeszcze wirtualnej skrzynki.

Zobacz załącznik 693979

Akceptacja i proces twórczy, goła skrzynka bez pokrycia.

Zobacz załącznik 693981

I już z wierzchem podczas klejenia listwy podtorowej.

Zobacz załącznik 693982

Przymiarka pierwszej części pętli i jej mocowanie do skrzynek, bez udziwnień.

Zobacz załącznik 693983

Zobacz załącznik 693984

Dalszy ciąg pętli i przymiarka całości, ostatni element wycięty jest z cieniutkiej sklejki po to aby przed ostatecznym wykonaniem sprawdzić poprawność projektu, wszystko się zgodziło.

Zobacz załącznik 693988

Zobacz załącznik 693990

Myślę intensywnie nad nowym rozwiązaniem mocowania nóg, poprzedni według mojego pomysłu, nie jest do końca idealny, na razie mam mnóstwo wizji i żadnych konkretów, do świąt pewnie niewiele się zmieni, ale po nowym roku to ho ho.
Można się z Panem jakoś skontaktować np. Facebook?

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.