No to teraz parę słów o modelu. Sam byłem ciekaw mojego wrażenia ponieważ jest to mój pierwszy model TRIX (czy MATRIX). I muszę powiedzieć, że bardzo pozytywne wrażenie mam po oględzinach modelu. Wykonanie bardzo czyste, schludne, dokładne. Estetyka wykonania na bardzo wysokim poziomie. Jak widać na zdjęciu od czoła troszkę odstają drabinki. Ale w woreczku z częściami zapasowymi jest komplet dodatkowych drabinek które są już proste. Nie wiem czy te odstające są do jazdy a drugie do gabloty? Wydaje się, że zestawy kołowe podczas jazdy nie wychylają się aż tak bardzo aby wadzić o te drabinki, ale to wyjdzie w praniu. Poza tym zauważyłem, że są zastosowane dwa rodzaje tarcz zderzaków. Początkowo myślałem, że to błąd, ale zdjęcia oryginału potwierdzają prawidłowość w tym zakresie. Znajdujący się na czole "Reichsadler" pozostawia sporo do życzenia. Muszę poszukać jakiejś niemieckiej manufaktury która wykonuje ten element dla tej konkretnie lokomotywy. Również nie wiem o co chodzi z tymi czerwonymi elementami na wózkach. Są one pokryte jakby proszkiem i leciutkie muśnięcie powoduje ścieranie się tego proszku. Model przeleżał 10 lat w pudełku więc pomyślałem, że może jakieś procesu chemiczne zaszły powodujące ten efekt, ale nie wiem...może ktoś wie ?
Co do koloru to chyba jest prawidłowy, bo nie był to faktycznie czerwony tylko jakiś odcień...ale czy na modelu jest właściwy to tego nie wiem.
Tak poza tym model jest naprawdę fantastyczny, a po zamontowaniu pełnego zgarniacza i pozostały elementów będzie "boma"
Pozostałe przemyślenia, wątpliwości i pytania w kolejnym wpisie