• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
W końcu dostępna nowa wersja oprogramowania v1.3:
1. Dodana możliwość odgrywania dźwięku parowozu (Częstotliwość odgrywania zależy od prędkości lokomotywy, pliki typu F1_LOOP1_S1_P8000)
2. Dodana możliwość zmiany głośności pliku: parametr _V<głośność %> w nazwie pliku.
3. CV3 i CV4 zgodnie ze standardem NMRA (Po aktualizacji trzeba te wartości dopasować: nowa wartość = 1020 / stara wartość)
4. Wspieranie funkcji do F68 (Potrzebne jest sterowanie, które to wspiera). Na przykład RB1110 w wersji od 7.0
5. Zwiększona maksymalna ilość operacji logicznych do 32.
6. Logika: Możliwość ustawienia ogólnej głośności przez klawisz funkcyjny: F20_VOL_V30 - Zmniejszenie głośności do 30% przy włączeniu F20.
7. Logika: Możliwość ustawienia jasności wyjść mapowanych do funkcji. F20_DIM_F0_V20 - Zmniejszenie jasności świateł do 20% przy włączeniu F20.
8. Naprawiony problem z synchronizacją pliku STOP.
9. Krok 1/28 teraz jest taki sam jak 1/128.
10. Mala poprawka w prace na najmniejszej prędkości.

Załączniki

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
658 1 3
Ciekaw jestem, czy da się zaimplementować logikę zależnościową IF, np.:
po włączeniu F1, jeśli włączone F0 - wyłącz F0.
po włączeniu F0, jeśli włączone F1 - wyłącz F1
lub dowolnych innych par F

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
3. CV3 i CV4 zgodnie ze standardem NMRA (Po aktualizacji trzeba te wartości dopasować: nowa wartość = 1020 / stara wartość)
Nie bardzo rozumiem: "trzeba dopasować: nowa wartość = 1020/stara wartość"
Wyjaśni Kolega?
I to też:
1. Dodana możliwość odgrywania dźwięku parowozu (Częstotliwość odgrywania zależy od prędkości lokomotywy, pliki typu F1_LOOP1_S1_P8000)

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Nie bardzo rozumiem: "trzeba dopasować: nowa wartość = 1020/stara wartość"
Wyjaśni Kolega?
I to też:
Jak już ktoś ma dekoder to trzeba po aktualizacji oprogramowania zmienić ręcznie CV3 i CV4, dlatego, że teraz te wartości traktowane inaczej, albo zrobić reset do ustawień fabrycznych. W nowych dekoderach nie trzeba nic robić.

Nowe dekodery w sprzedaży będą miały pakiet dźwiękowy do parowozu Tp1. Dodam tutaj oraz na stronie ten pakiet za kilka dni, gdyż jeszcze przechodzi on ostatnie testy.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
OK, to sprawdzam firmware 1.3.

Na razie widzę, że lokomotywa "dławi" się na niskich prędkościach. Poszarpuje i nie ma stałej prędkości. Ogólnie obserwuję lekkie poszarpywanie.
CV3 i CV4 zaktualizowane.
Faktycznie jest poprawka na odgrywanie dźwięku F1_STOP i jest poprawka na F1_OFF - jest płynnie odtwarzany, bez przerw.

Ostatnio edytowane:

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.415 27 1
To teraz sprawdź te ustawienia, które Ci wcześniej podawałem.
Jeśli z dekoderem jest już dobrze, to powinno wszystko ładnie działać.

CV2=1
CV3~20
CV4~15
CV5=160
CV6=53
Sprawdź CV29 - przy nowym firmware może trzeba 128 kroków ustawić i coś jescze.
Wiesz jakie są domyślne wartości CV po zmianie oprogramowania na nowsze?
Dostałeś jakiś nowy wykaz wartości domyślnych CV od @railbox ?
Niepokoi mnie, że piszesz o szarpaniu i dławieniu.:niepewny: Wrzuć ładny film, to zobaczymy jak cierpi...;)

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
OK, to sprawdzam firmware 1.3.

Na razie widzę, że lokomotywa "dławi" się na niskich prędkościach. Poszarpuje i nie ma stałej prędkości. Ogólnie obserwuję lekkie poszarpywanie.
CV3 i CV4 zaktualizowane.
Faktycznie jest poprawka na odgrywanie dźwięku F1_STOP i jest poprawka na F1_OFF - jest płynnie odtwarzany, bez przerw.
W obsłudze silnika nic się nie zmieniło, oprócz tego, że teraz na tym samym kroku prędkości lokomotywą jedzie o 1-2 krok wolniej. Jak jest szarpanie to trzeba ustawić CV2=5

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Ok. Mały update. Na więcej nie mam na razie czasu.
Proszę wziąć pod uwagę, że ja cały czas, od nowości, pracowałem na dekoderze w wersji FW 1.1. Wersja 1.2 była poza moimi zainteresowaniami, bo z tego co widzę wprawadzała tylko poprawkę "która naprawia dziwne zachowanie na brudnych torach (Chwilowe zatrzymanie na 1s)".
Więc z 1.1 wskoczyłem na 1.3 w dniu wczorajszym.

Dzisiaj przetestowałem zachowanie modelu na firmwarach 1.1, 1.2 oraz 1.3. W kolejności pokaznej na filmie:
1.1 -> 1.2 -> 1.3 -> 1.2 -> 1.1
Film: (nie publiczny dostępny tylko z linkiem) - RB2300, EP08, low speed test, FW 1.1, 1.2, 1.3 (youtube.com)

Jak dla mnie... winowajcą jest poprawka 1.2. To oczywiści tak na szybko. Nie resetowałem dekodera do ustawień fabrycznych.
@railbox jak dla mnie, poprawka 1.2 popsuła płynną jazdę - powiem szczerze, zacząłem myśleć że ... mam brudne tory. A nie mam
Czy jest możliwość skompilowania dla mnie FW 1.1 -> 1.3 (bez tego co jest w 1.2). Chętnie przetestuję.