• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

Reakcje
6 0 0
Dzisiaj o 18:34

Dekoder RB2300 łyka tylko odpowiednie formaty. Na przykład:

Takie ustawienia miałem jedyna różnica to ustawienie mono, od rana walczyłem z dekoderem i nie chciał przyjmować plików cisza...
dopiero jak nagrałem w ogg i konwert online odtwarza. Pliki grube mało miejsca w dekoderze trochę problem

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
@Skalar faktycznie powinno być mono, źle zaznaczyłem na screenie. Co do wielkości plików to można poza PCM 16b/16kHz próbować "mniejszego"/"oszczędniejszego" IMA ADPCMa - ale tu trzeba LOOPy wysterowywać parametrem "T". Ten format dodaje na końcu plików ciszę.
@rprail - to ruszanie na razie mam podpięte pod F5 z plikiem: F5_ON_S2_E50_LoudStart.wav oraz wpisami logicznymi:
F4_BLOCK_F5
F5_ACC_V500_L8000
ale to jeszcze nie dział tak jakbym sobie to wymarzył. Generalnie F5 aktywuje funkcję, i zawsze załącza się przy jakimkolwiek ruszaniu. Nie wiem czy to ograniczenie kodu dekodera (firmware), czy to moja nierealna fanaberia. W zasadzie uznaję to za fazę testów. Jestem w kontakcie z @railbox (producentem).

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dziękuję za odpowiedź :)
Na razie mam problemy z plikami dźwięków jazdy, podczas przyspieszania nakładają się na siebie.
Pierwszy raz bawię się plikami dźwiękowymi dekodera i przyznam że nie wiedziałem ile z tym problemów jest

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dzisiaj ustawiłem w audacity wszystko tak jak na fotografii wyżej i wszystko jest ok dekoder odtwarza wav, ale pliki jazdy podczas przyspieszania i zwalniania nakładają się na siebie mam wrażenie że po zmianie prędkości dekoder nie kończy odtwarzania poprzedniego dźwięku tylko odtwarza oba albo i więcej

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
@Skalar jeśli podejrzewasz że dźwięki się nakładają, to powinien to pokazać Emulator DCC. Wrzuć wszystkie WAV do katalogu data/1 w katalogu emulatora, odpal EXE is używaj Fx, dla F1, F2, etc, oraz Sx dla ustawienia prędkości, np. S1, s30, s99...
Emulator wyświetli ci który odtwarza dźwięk i kiedy. Trzeba niestety trackować ID pików WAV, ale po załadowaniu emulatora, masz w logu wszystko wypisane.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Aczkolwiek jak patrzę na ten emulator całkowicie BlackBox'owo - to jak dla mnie dźwięki muszą się nakładać. Odgrywanie dźwięków ma jednak dość płynne przejścia:
RailBox_Emulator.png

Ostatnia widoczna sekwencja to przyśpieszenie od s10 do s90. Odtwarzanie dźwięków na pewno realizuje Fade-In, a czy jest też Fade-out? Chyba nie...

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
podczas przyspieszania i zwalniania nakładają się na siebie
Patrz CV205. LOOPy pracy silnika(Wszystkie co mają S<> w nazwę) przechodzą płynnie z jednego na drugi w taki sposób aby poprzedni plik skończył się w moment osiągnięcia prędkości kolejnego pliku przy CV205=100%
CV204 czas faidin/faidout do zwykłych funkcji.

Ostatnio edytowane:

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
@rprail - to ruszanie na razie mam podpięte pod F5 z plikiem: F5_ON_S2_E50_LoudStart.wav oraz wpisami logicznymi:
F4_BLOCK_F5
F5_ACC_V500_L8000
ale to jeszcze nie dział tak jakbym sobie to wymarzył. Generalnie F5 aktywuje funkcję, i zawsze załącza się przy jakimkolwiek ruszaniu. Nie wiem czy to ograniczenie kodu dekodera (firmware), czy to moja nierealna fanaberia. W zasadzie uznaję to za fazę testów. Jestem w kontakcie z @railbox (producentem).
Dzięki za odpowiedź. Byłoby fajnie, gdyby kolega zamieścił ten plik dźwięku wentylatora, jeśli to nie problem.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Jak będzie to godne publikacji, wrzucę całą paczkę.
Jestem ciekawe jak wasze głośniki będą ogrywać te dźwięki. Mój na niektórych jeszcze trzeszczy - zwłaszcza na "podbitych" F1.
Postaram się coś wrzucić wieczorem.

Ostatnio edytowane:

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Patrz CV205. LOOPy pracy silnika(Wszystkie co mają S<> w nazwę) przechodzą płynnie z jednego na drugi w taki sposób aby poprzedni plik skończył się w moment osiągnięcia prędkości kolejnego pliku przy CV205=100%
CV204 czas faidin/faidout do zwykłych funkcji.
CV 205 miałem 95 zmieniłem na 100 i nic się nie zmieniło CV 204 mam 35
Może pliki są za długie s1 ma ponad 2 sekundy s80 700 ms

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Ja nie chcesz w ogóle nakładania LOOPów to ustaw 0. Tylko to będzie brzmiało dziwnie, bo dźwięk gwałtownie będzie przechodził z pliku na plik. Co najmniej 10-20% procent powinno być moim zdaniem
Dziękuję za informachę ustawiłem 204 i 205 na 0 i jest znacznie lepiej ale i tak przez chwilę jeszcze się nakładają

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Mam jeszcze pytania ?
Czy jest jakieś ustawienie żeby lokomotywa po zaniku zasilania startowała od zera a nie od razu z prędkością po zaniku zasilania ?
Czy w przyszłości będzie poprawiona głośność ? a może można ja jakoś poprawić samemu ? testuje na nowej Pm2 Piko i tam można zamontować mały głośnik 9 x16 z wyprowadzeniami na krótszym boku i pewnie jest słabszy od tradycyjnych ? myślę też o zmieszczeniu drugiego głośnika równolegle, takie rozwiązanie sprawdza się w Roco BR 03 i Roco Oi2

Skalar

Użytkownik
Reakcje
6 0 0
Niestety nadal nie działa mi dymogenerator, który jest prawdopodobnie podłączony do Aux7, może Aux7 ma odwrotna logikę ? lub w Pm2 jest wyprowadzony z innego Aux ?