• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pytanie? DCC Wi-Fi Dekoder jazdy dźwiękowy RB 2300

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Jest trochę lepiej, ale szału nie ma, po wymianie rezystora głośność nieznacznie wzrosła, trochę należało go przyciszyć w CV.
Aplikacja głośnika wraz z dołączoną komorą rezonansową poniżej. Należy wymontować odbierak prądu z pantografów, trochę opiłować komorę i wszystko hula.
Co do samych dźwięków i ich wyrazistości - może to kwestia formatu w jakim zostały zapisane, albo samej wartość podczas ich obróbki? Nie mam pojęcia, ale i tak jest fajnie.

Zobacz załącznik 1017145
Generalnie najciszej brzmi dźwięk silnika pod F1. W trybie BR232 po rozruchu nie słychać pracy silnika, co mnie najbardziej zdziwiło i rozczarowało. Trzeba będzie pokombinować z plikami. "Maszyna" używa dźwięków w formacie wav, więc chyba pójdzie na pierwszy ogień.
https://eu07.pl/download/pojazdy/

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Jak już tutaj mowa o maszynę, to za jakiś czas przygotuję script(Python) do konwertowania dźwięków z Maszyny do standardu Railbox. Tylko jakość końcowa jest baaardzo słaba, jakbym ktoś myślał, że w taki sposób zostali przygotowane paczki do EP08 i BR232.
W trybie BR232 po rozruchu nie słychać pracy silnika, co mnie najbardziej zdziwiło i rozczarowało.
Możliwe że domyślne paczki potrzebują dopracowania.
est trochę lepiej, ale szału nie ma, po wymianie rezystora głośność nieznacznie wzrosła, trochę należało go przyciszyć w CV.
W kolejnej partii dekoderów spróbujemy jeszcze zwiększyć maksymalną głośność, ale to za 1-2 miesięcy.

PS: Maszyna używa ogg, emulator do dekodera Railbox zawiera konwerter plików z ogg do ADPCM(wav) 16000 samples/s, w tym formacie jest przygotowane domyślnie paczki dźwiękowe (Balans jakości i rozmiaru). Jakby ktoś próbował grać z plikami proszę pytać o poradę.

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Nowa wersja oprogramowania do dekodera, która naprawia dziwne zachowanie na brudnych torach (Chwilowe zatrzymanie na 1s). Kroki aktualizacji:
1. Włączyć Wi-Fi przez F28
2. Podłączyć się do Wi-Fi dekodera i otworzyć główną stronę dekodera.
3. Wgrać rozpakowany plik oprogramowania(.bin) przez przycisk do wgrywania plików na górze.

Załączniki

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
Chyba wszystko poszło dobrze, bo teraz Firmware jest w wersji 1.2.
Ciekawe, że komputerem nie dałem rady tego zrobić, a telefon bez problemu łączy się z dekoderem. W sumie to prosta sprawa.

piotrpawlus

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
U mnie po aktualizacji firmware do wersji 1.2 dekoder przestał odtwarzać dźwięki. Słuchać tylko jakieś trzaski w głośniku. Dekoder bardzo dziwnie się zachowuje przy włączonym klawiszu f1. Szarpie lokomotywą i mrugają losowo wszystkie światła. Po wyłączeniu wszystkich klawiszy funkcyjnych faktycznie lokomotywa jedzie płynnie.
Można jakoś wykonać reset do ustawień fabrycznych?

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.112 55 1
U mnie po aktualizacji firmware do wersji 1.2 dekoder przestał odtwarzać dźwięki. Słuchać tylko jakieś trzaski w głośniku. Dekoder bardzo dziwnie się zachowuje przy włączonym klawiszu f1. Szarpie lokomotywą i mrugają losowo wszystkie światła. Po wyłączeniu wszystkich klawiszy funkcyjnych faktycznie lokomotywa jedzie płynnie.
Można jakoś wykonać reset do ustawień fabrycznych?
Reset to CV8 - 1. Po resecie CV202 będzie na 0. Musisz ustawić 1, żeby dekoder odtwarzał dźwięki.

piotrpawlus

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dźwięki się odtwarzają. Jednak tak jak pisałem tylko słychać trzaski w głośniku. No i sama lokomotywa dziwnie się zachowuje po włączeniu f1 coś ewidentnie się rozjechało po aktualizacji.
CV 202 ustawia wybraną ścieżkę dźwiękową a nie sam dźwięk. Jak dana ścieżka nie ma wgranych plików WAV, to nie będzie ona działać.

Pytanie do @railbox czy można gdzieś wystawić firmware w wersji 1.1

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
Dźwięki się odtwarzają. Jednak tak jak pisałem tylko słychać trzaski w głośniku. No i sama lokomotywa dziwnie się zachowuje po włączeniu f1 coś ewidentnie się rozjechało po aktualizacji.
CV 202 ustawia wybraną ścieżkę dźwiękową a nie sam dźwięk. Jak dana ścieżka nie ma wgranych plików WAV, to nie będzie ona działać.

Pytanie do @railbox czy można gdzieś wystawić firmware w wersji 1.1
Czy CV8=1 nie naprawia problem? Istnieje problem, że czasem dekoder gubi ustawienia, będzie rozwiązany w następnej wersji oprogramowania.

Załączniki

piotrpawlus

Nowy użytkownik
Reakcje
2 0 0
Udało się przywrócić dekoder do życia. Aktualizacja firmware do wersji 1.1 reset dekodera i update do wersji 1.2 i dźwięki działają poprawnie. Teraz jazda jest płynna nawet przy włączonym dźwięku.

Dziękuje @railbox za pomoc. Czy jest dostępna lista opisująca kluczowe CV dla tego dekodera?

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Ależ się dzisiaj nawalczyłem z tworzeniem dźwięków do RB2300. Sample które posiadam są zdecydowanie za krótkie i cieżko wyciągnąć z nich coś sensownego. Poza tym:
- na Windozie w Audacity stworzenie kompatybilnego WAVa z ADPCM nie jest takie hop siup... w tym formacie, przy zapisie plików dodana jest cisza na końcu - niewielka, ale katastrofalna w skutkach dla plików LOOP.
- samo dojście do tego, jak dokładnie ma być zapisany plik - trochę mi zajęło... to insza inszość. Większość ADPCMów po prostu nie jest "łykane" przez dekoder
- z jakiegoś powodu, z połączenia WIFI dekodera mogę przeglądać lokalny serwer dekodera tylko z urządzenia mobilnego... ani Windoza ani macOS nie potrafią... jutro sprawdzę jeszcze Linuxa. Trochę mi to utrudnia przerzucanie plików...
- jutro wypróbuje także Audacity na Linuxie - może z ADPCMami będzie "czyściej"
- a tak poza tym - pierwsze koty za płoty...
Moja Gravita przestaje gadać jak Ludmiła. :)

railbox

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 2
na Windozie w Audacity stworzenie kompatybilnego WAVa z ADPCM nie jest takie hop siup... w tym formacie, przy zapisie plików dodana jest cisza na końcu - niewielka, ale katastrofalna w skutkach dla plików LOOP.
Dlatego do nazwy pliku trzeba dodać dokładną długość pliku.
Większość ADPCMów po prostu nie jest "łykane" przez dekoder
Proszę o szczegóły.

Generalne sugeruje użycie emulatora do tworzenia plików, w ten sposób można użyć formatu ogg i nie martwić się o wgrywanie do dekodera.

void-tech

Znany użytkownik
Reakcje
813 29 1
Nie jest to prosta droga. Zwłasza, że źródło dźwięków musi być odpowiednie. W zasadzie tworząc sample do Gravity, posługiwałem się tylko próbką ze strony Brawy. Cięcie, miks, to jedno - druga sprawa to dobranie odpowiedniego formatu plików. Emulatora póki co nie użyłem - ale nie wykluczam - jak kiedyś znajdę czas na zrozumienie istoty jego działania. Nie mam do tego głowy.
@railbox z tą dokładną długością plików to też chyba nie do końca tak. W twoich pakietach wartość za parametru T chyba raczej jest nieco niższa niż faktyczna długość sampla.
Ciężko mi bylo dokładnie powycinać, i przygotować odgłosy silnika na róźnych prędkościach - ale wersja 0.1 (niektórych) dźwięków do Gravity brzmi tak:
Horny są wymyślone. Jak dla mnie umowne. Ten dekoder ma potencjał.